Društvo

Mlade Baranke otvorile kutak za kreativce

by Darija Marđokić | 04:04:2018 | 12:18:41

Zahvaljujući ideji tri Baranke Violeti Žudić, Jovani Radović i Ajli Mustafalić, studentkinjama master studija Univerziteta Donja Gorica, u podgoričkom City kvartu otvoren je prostor za zajednički rad za sve mlade studente, preduzetnike, inovatore i istraživače. Riječ je o ostvarenju ideje jednog od pobjedničkih timova Nagrade za društvene promjene (Social Impact Award – SIA) iz 2016. godine.
 
“Vjerovale smo da ćemo uspjeti da u našem rodnom gradu otvorimo kafić koji bi osim pića nudio i kvalitetne kulturne sadržaje. U međuvremenu smo naišle na brojne prepreke, ali nismo odustajale, već je naša ideja evoluirala i eto nas sada pod istim imenom, ojačani novim partnerima i to u Podgorici“, poručila je jedna od članica ovog tima, Violeta Žudić.

 
Zajedno sa svojim koleginicama iz tima, Violeta je gotovo dvije godine razvijala prvobitnu ideju. Rezultat su uspjele da ostvare zahvaljujući novom partnerstvu sa Luča Institutom. Novootvoreni prostor nalazi se u ulici Radoja Dakića 30/A, Lamela 2-9, III sprat. Drugačiji kutak dijeliće sa Luča Institutom pa će ovo biti jedinstveno mjesto u Podgorici na kojem će mladi ljudi moći da potraže prostor za rad, sastanke i učenje, ali i da učestvuju u nekim od brojnih programa koji će biti realizovani zajedno sa ovim institutom i drugim partnerskim organizacijama.
 
Prostor pored osnovnih uslova za rad posjeduje i biblioteku sa preko 200 naslova, a gotovo svakim danom se biblioteka obogaćuje novim naslovima koji su dostupni svim mladim ljudima.
 
Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award – SIA) najveći je evropski program podrške idejama za razvoj društvenih biznisa, posvećen mladima. Ovaj program pokrenuli su 2009. godine jedan od najprestižnijih ekonomskih univerziteta na svijetu – Bečki Univerzitet za biznis i ekonomiju (WU) uz podršku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije.

 
U Crnoj Gori sprovodi se od 2016. godine, a dosadašnji pobjednici dobili su dalju mentorsku podršku, putovanja na Međunarodne SIA samite u Beču i Beogradu i ukupno 14.000 € direktne finansijske podrške za ostvarivanje njihovih ideja za društvene biznise.
 
Prijave za ovogodišnji ciklus Nagrade za društvene promjene u Crnoj Gori otvorene su do kraja aprila na portalu www.socialimpactaward.me. Ovaj program sprovodi regionalni Propulsion Fond koji u programe društvene dobrobiti širom regiona godišnje sa partnerima ulaže više od 600.000 eura. Podršku programu pružaju Erste banka, Coca Cola HBC, Privredna komore Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica i ostali partneri spremni da ulažu u mlade koji imaju ideje za društvene biznise.