Društvo

Predsjednički izbori: Konvencija dr Draginje Vuksanović

by Darija Marđokić | 06:04:2018 | 12:12:08

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore dr Draginja Vuksanović kazala je na izbornoj konferenciji koja je održana sinoć u Baru da je došlo vrijeme promjena, vrijeme slobodne i hrabre Crne Gore, te da na ovim izborima gubi jedan čovjek, a dobija čitava Crna Gora.
 
„Želimo da poručimo da ćemo nakon pobjede zajedno ojačati Crnu Goru i ubrzati evropske integracije, kako bi naša država došla tamo gdje joj je davno bilo mjesto, u Evropsku Uniju. Da bismo ostvarili da Crnu Goru gradimo na temeljima socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti, da gradimo državu u kojoj će Ustav i zakoni biti jednaki za sve, moramo razvlastiti otuđenu partijsku elitu od građana“, potencirala je Vuksanović.
 

Ona je poručila da je patriota države onaj ko uredno plaća poreze, a ne oni koji poklanjaju tajkunima 770 miliona eura: „Znate li šta je još patriotizam – kada su Ustav i zakoni ove države jednaki za sve, a ne da bivši poslanici primaju nacionalne penzije, a da majke sa troje i više djece ne primaju doživotne naknade. Patriotizam je kad znate, kad želite, kad volite svoj narod i kada shvatite da je zdravlje naših građana najdragocjenjeniji resurs, kada ulažete u zdravstveni i obrazovni sistem, ali patriotizam nije kad punite školske hale u izbornoj kampanji, to je prevara. Njihova mjera napretka su hiljade ugašenih preduzeća i industrija, desetine hiljada obespravljenih radnika na ulicama, njihova mjera napretka su pare u njihovim džepovima, a ne država koja pripada svim građanima“.
 
Istakla je da će garantovano naplatiti 770 miliona eura poreza, te da neće opraštati 6,5 miliona milijarderima: „Nećemo dozvoliti da nam glavni proizvod na tržištu budu kupljene i falsifikovane diplome, jer mi imamo omladinu koja umije, zna i može. Mi ćemo cijeniti znanje, profesionalizam i pošteni odnos prema državi. Takvi će imati mjesta u našim redovima, bez obzira na političku partiju kojoj pripadaju, jer budućnost naše omladine je budućnost naše države. Naša omladina će ostati ovdje da stvara, ali nećemo dozvoliti da naša djeca služe njihovoj djeci. Nećemo dozvoliti da naša djeca budu najamnici na privatnom posjedu otuđene partijske elite, naša djeca služiće svojim porodicama i državi“.
 
Ona je dodala i to da će preispitati sve štetne privatizacije. "Donijećemo zakon o reviziji štetnih privatizacija i vratićemo državne resurse u ruke građana i tada ćemo povećati penzije i plate, uložiti u obrazovni i zdravstveni sistem, jer mi želimo da se liječimo ovdje, a ne kao oni u drugim državama. Formula njihove politike napretka je sljedeća – osiromašeni sjever i devastirani jug. Vratićemo život sjeveru, vratićemo resurse jugu, vratićemo život Crnoj Gori“,
 

Prisutne je od govornika prvi pozdravio predsjednik izbornog štaba dr Draginje Vuksanović u Baru Dragan Vojvodić: „Govoriti o fer i slobodnim izborima u uslovima zastrašivanja, podmićivanja, ucjenjivanja i čega sve ne, na žalost, još uvijek je iluzija. Njihovu laž i predizborna obećanja ne možemo spriječiti, ali ima još slobodnih građana Bara i Crne Gore koji se neće predati ovoj pošasti, pa neka ne misle da će im gorjeti do zore. Sve ima svoj kraj, pa i strpljenje ovog naroda. Dr Draginja Vuksanović je upravo izdanak sojske i čojske Crmnice i Bara i Crne Gore. Hoću da vjerujem da Crna Gora još uvijek nije bačena na koljena u svakom smislu, iako je mnogo toga urušeno. Ova država je hronično bolesna od korupcije na svim nivoima, očigledno da za to nisu dovoljni antibiotici, znači to je posao za hirurge. Jedan od njih će biti i naša dr Draginja Vuksanović".
 
Odbornik OO SDP Bar Osman Subašić kazao je da dr Draginja Vuksanović nije samo kandidat SDP, niti jednog dijela opozicije, ona je kandidat građanske i slobodne Crne Gore: "Mi hoćemo demokratsku, slobodnu, ekonomsku, prosperitetnu Crnu Goru, iz koje se neće odlaziti nego u koju će se dolaziti. Garant ovih promjena koje nisu teške, koje civilizovani svijet odavno poznaje, je Draginja Vuksanović“.
 
Podršku Draginji Vuksanović za predsjednicu Crne Gore dala je i specijalizant pedijatrije Emina Šabović: „Ono što nam svima jednako treba su promjene koje bi nam donijele mirniji san, bez brige da će naša djeca biti jedna od 11.000 diplomiranih studenata na Birou i bez brige da će neko od njih biti nedužna žrtva u obračunima kriminalnih klanova koji se svakodnevno dešavaju na ulici. Da sve ovo postane ružna prošlost o kojoj više niko neće brinuti, potrebno je da na čelo države dođe neko ko razumije da zakon i pravda moraju da budu jednaki za sve. A ko bi to bolje mogao da zna do profesor pravnih nauka koji je tu materiju diplomirao, magistirao i doktorirao sa prosječnom ocjenom 10“.
 
Sekretar za finansije Opštine Budva Petar Odžić poručio je da se njihovi stavovi ne mijenjaju u zavisnosti od toga kada će im neka od manjina zatrebati: „Naši stavovi su ostali isti kao što su bili i onda kada ste vi jedne manjine protjerivali, a druge granatirali. Iste one manjine koje sada molite da glasaju za vas, za vas politički spas i opstanak na slobodi. SD i DPS sam spojio u jednu partiju, za to imam i racionalno objašnjenje. SD ni u jednoj opštini nema cenzus bez podrške i logistike DPS-a, zauzvrat, oni konstantno moraju da zastupaju stavove i interese DPS-a. U medicini to nazivaju domaćin i parazit, a u politici – jedna politička partija“.
 

U ime mladih, prisutnima se obratio student Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Vasilije Lalević: „Svjedoci smo da Crnu Goru iz dana u dan napušta sve veći broj mladih ljudi. Kada pitate zašto odlaze, dobićete odgovor da su krenuli u potragu za boljim životom. Da li to znači da Crna Gora nema što da ponudi mladim ljudima? Sa tim se neću i ne mogu složiti. Nama je potrebna samo jedna prava osoba na vlasti, koja će riječi i obećanja sprovesti u nešto, na šta mi do sada nismo navikli, i koja će Crnu Goru transformisati u zemlju svih nas, u zemlju budućnosti, u davno obećanu zemlju mladih“.
 
Prijateljica iz djetinjsta kandidatkinje za predsjednicu Crne Gore Draginje Vuksanović Ana Mećikukić istakla je da, kao žena i majka, želi da na čelu države bude neko ko će njome da upravlja kao dobar roditelj, požrtvovano, s ljubavlju i sa najboljim namjerama.
 
„Gledajući je kako je podizala svoju Kseniju, dok sam ja podizala Miloša, Janju i Maru, uvjerena sam da je Draginja ne bi ni mogla drugačije voditi. Naša zajednička prošlost, decenije našeg poznanstva su mi dovoljan razlog da vam svima kažem da ova žena ne umije da radi drugačije do časno, požrtvovano i za dobrobit svih. Zbog svega ovog uvjerena sam da će Crna Gora znati da odabere pravu osobu za predsjednika države, a to je sasvim sigurno Draginja Vuksanović“, poručila je Mećikukić.
 
Konvenciji su prisustvovali i članovi DEMOS-a na čelu sa Savom Vujoševićem.