Društvo

Praznovanje Vaskrsa

| 07:04:2018 | 14:45:12

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovjesti.

Praznik se slavi tri dana, a za njega se, prema tradiciji, pripremaju četrdesetodnevnim postom. Vaskrs je pokretni praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice. 


"Hrišćani danas i zauvijek pjevaju pjesmu pobjede života nad smrću, koja predstavlja jedinu istinsku čovjekovu pobjedu i daje smisao sveukupnom ljudskom životu, djelanju, rađanju i postojanju", saopštio je arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je u Vaskršnjoj poruci kazao da je Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao. 

“Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu. Sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne završavaju tom pobjedom – ništa ne predstavljaju. Samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da nije ni malo slučajno što savremena psihijatrija smatra da je najopasnija bolest ovoga vremena – bolest gubljenja smisla života. 

“To je bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti. A gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta. Sve filosofije i ideologije, bez obzira kako umne i duboke izgledale, koje prihvataju smrt kao konačnu realnost, u suštini predstavljaju obmanu i laž upravo time što obogotvoruju smrt, prolaznost i ništavilo”, rekao je Amfilohije. 

On je naveo da su sve one sadržane u onom prvom demonskom iskušenju Hristovom na Gori kušanja, kada mu je kušač rekao da ukoliko je sin Božiji, kamenje postanu hljebovi. 

“Svaki čovjek na zemlji rođeni stoji pred tim iskušenjem. Savremeni čovjek stoji pred tim iskušenjem možda više nego li bilo koja generacija do našeg vremena, a sve zato što se vraća dohrišćanskoj ideji smisla života koja glasi - hljeba i igara, zaboravljajući vječnu istinu, sadržanu u Hristovom odgovoru na demonovo kušanje da ne živi čovjek samo o hljebu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božijih”, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, samo riječju Božijom zakvašen hljeb i hrana, to jest zemaljski život, dobijaju istinski smisao i značenje. 

“Zato nam Hristos i poručuje da ko njegovu riječ sluša i vjeruje onome koji ga je poslao ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život”, dodao je Amfilohije.

On je kazao da tvorevina i čovjek nijesu stvoreni za smrt, nego za besmrtnost i vječni život. 

“Grijeh kao otuđenje od Boga, davaoca vječne svjetlosti i života, čini nas smrtnim i prolaznim. Zato se molimo Hristu da iscijeli rane duše naše i da nas osvešta, kako bi bili učesnici u njegovoj božanskoj večeri tajnoj”, rekao je Amfilohije. 

On je pozvao na molitvu Gospodu, u cilju prosvećenja i spasenja, kako bi postali dom njegov, kroz pričešće svetim tajnama, imajući njega dobrotvora – u sebi živa, sa ocem i duhom svetim. 

“Tako nam se otkriva neizreciva tajna da je Bog ljubav. U tome je ljubav, ne što mi zavoljesmo Boga, nego što on zavolje nas i posla sina svoga jedinorodnoga. Kad je Bog tako zavolio nas i mi smo dužni ljubiti jedni druge. Ako ljubimo jedni druge, Bog u nama prebiva i ljubav je njegova savršena u nama”, naveo je Amfilohije. 

Prema njegovim riječima, sve je to plod Hristovog vaskrsenja i njegovog žrtvovanja, kao jagnjeta, za život svijeta, koji žednima daje da piju ”sa izvora vode žive”, sa ”rijeke vode života”, oko koje je zasađeno drvo života i ”koja izvire od prijestola Božijeg i jagnjetovog". 

“Jedina knjiga u kojoj je sve zapisano u vječnosti jeste Jagnjetova knjiga života. Zato se poklonimo jagnjetu Božijem u kome su spas, vječna pravda, istina i ljubav i cjelujmo jedni druge i pozdravimo sva Božja stvorenja pozdravom besmrtnosti: Vaistinu Hristos voskrese”, zaključio je mitropolit Amfilohije.
 
 
Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo je u Vaskršnjoj poslanici kazao da se najvećem hrišćanskom prazniku, Vaskrsenju, ne mogu radovati oni čije je srce prazno, u kome nema ljubavi, vjere ni nade i koji otimaju tuđe, da bi u ovom zemaljskom svijetu mogli činiti sve što im je volja. 

“A njihova volja nema granica u osvajanju tuđeg. Umjesto da prizna svoje grijehove i zatraži oproštaj za sva nepočinstva počinjena nad Crnom Gorom, Crnogorcima i CPC, kao put ka praštanju i pomirenju, SPC i dalje osiono kidiše na sve crnogorske vrijednosti”, rekao je Mihailo. 

On je kazao da je SPC masovne devastacije crnogorskih crkava i manastira nazvala obnovom kulturnog nasljeđa. Umjesto obnavljanja pretvorila ih je u svetosavske vračare za širenje anticrnogorske histerije, praznovjerja, sujevjerja i bezvjerja. 

“Svim silama želi da uvuče državu Crnu Goru pod svoju mantiju i stalno zloupotrebljava državne tolerantnosti. Progoni crnogorsko sveštenstvo i vjernike kletvom, klevetama, insinuacijama i lažnom propagandom, služeći u našim hramovima i skrnavljeći ih, a nama su ostale livade za bogosluženje. Svjesna je, da ako se pravedno vrati crkvena imovina crnogorskoj državi i da na korišćenje CPC, potkopani su temelji svetosavskog gospodarenja nad Crnom Gorom”, ocijenio je Mihailo. 

On je naveo da se SPC protivi rješavanju crnogorskog crkvenog pitanja, donošenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uspostavljanju pravde nad vlasništvom i korišćenjem crnogorske crkvene imovine. 

“Njena misija u Crnoj Gori ispunjena je svetosavskom neistinom - SPC je starija od države Crne Gore koju je stvorila. Zato, država Crna Gora treba da služi srpskoj crkvi, a CPC i Crnogorci da budu njeni robovi u sopstvenoj državi. Taj posjed kojim SPC odavno gospodari zove se, prema njenim krivotvorenjima, srpska Crna Gora”, kazao je Mihailo. 

Prema njegovim riječima, najnovija zbivanja samo potvrđuju imperijalnu prirodu SPC. Po nacrtu njenog novog ustava, njen patrijarh nosi naziv i prvosveštenika srpskih i pomorskih zemalja, iako Srbija nema more, baš kao u doba Nemanjića, kada se Crna Gora u titulaciji Raške imenovala pomorskom zemljom. 

“Povratak dodatog naziva Pećka patrijaršija u njenom imenu potvrđuje da je ostala dosljedna svojoj srednjovjekovnoj fazi robovanja kada je služila Osmanskoj vlasti kao njen poreski organ”, dodao je Mihailo. 

On je rekao da iako je SPC-u Kosovo ostalo stalna opsesija i iluzija, koju smatra duhovnim centrom srpskih i pomorskih zemalja za pokoravanje, njene oči su uprte samo u Crnu Goru, kao glavnu metu svoje invazije. Zato kada govori o srpskim i pomorskim zemljama misli se prvenstveno na Crnu Goru. 

“SPC potvrđuje da za nju ne važe međunarodne granice, ni kanoni kanonskog crkvenog prava i vaseljenskih sabora, niti drugi temelji crkvenog učenja. Za nju ne postoji nova državna geopolitička stvarnost obnovljenih i novih država na Balkanu, već samo njena osvajačka samovolja. Tako se ona potvrđuje kao remetilački i destabilizirajući faktor”, naveo je Mihailo. 

On je rekao da je SPC zaboravila da se u aktuelnom regionalnom okviru više ne može upravljati i komandovati ni iz Beograda, ni iz Peći. Ovaj se njihov novi ustav, zato, javlja kao imaginarna tvorevina i spisak želja na koje agresivno svetosavsko i velikosrpsko osvajanje nesrpskih naroda i zemalja, polaže pravo sile i jačega, koje to više nije. 

“Dragi Crnogorci i Crnogorke, upamtite da carstvo nebesko ne mogu imati grešnici na zemlji, koji su zemaljsko carstvo pretvorili u grijeh. Okrenite se sebi i vlastitom samoosvješćenju kao uslovu svog budućeg opstanka”, poručio je Mihailo.

On je poželio da vaskrsenje Hristovo ulije u ljude sve ono čemu Hrist uči. 

“Idući tim putem, kojim nas Hristos vodi, uvjerićemo se da je carstvo nebesko u nama i na zemlji. Sa tom vjerom i uvjerenjem nastaju duševna radost i sreća. Poslije svakog raspeća, dolazi Vaskrs. Bez Vaskrsa nema ni Crkve”, kazao je Mihailo i poželio svim Crnogorcima srećan Vaskrs.
 

Crnogorski predsjednik i premijer, Filip Vujanović i Duško Marković, čestitali su građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori nastupajući Vaskrs.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, svim pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori čestitao Vaskrs i poželio mir, toleranciju, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

„Neka dan Hristovog vaskrsenja podstakne u nama najplemenitija osjećanja, a domove ispuni radošću i ljubavlju za bližnje. Želim da ovaj veliki praznik svojom plemenitom porukom osnaži solidarnost, čovjekoljublje i dobrotu – te iskonske vrijednosti koje doprinose da živimo u slozi i međusobnom poštovanju“, rekao je Vujanović.

On je pozvao građane da se raduju ostvarenju tih neprolaznih vrijednosti i učine da Crna Gora uvijek bude primjer međukonfesionalne i multietničke harmonije. 

„Slijedimo taj put i zajednički gradimo ljepšu budućnost za sve u Crnoj Gori. U to ime još jednom vam čestitam Vaskrs – veliki hrišćanski praznik“, kazao je Vujanović.

Marković je, u ime Vlade i svoje lično, čestitao svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti jedan od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrs, sa željom da, okruženi najbližima, praznične dane provedu u zdravlju i ličnoj sreći.

“Uvjeren sam da ćemo u vremenima narastajućih društvenih izazova, nadahnuti vjerom, težiti miru, dobročinstvu i svekupnom skladu. Neka blagi dani i Hristovo vaskresenje budu povod da provjerimo sebe same i svoja činjenja. Da ohrabrimo druge, i budućim djelima još snažnije doprinosimo ljepšoj budućnosti za naše najmlađe, da čuvamo slabije i gradimo društvo blagostanja i prosperiteta, jer takva zajednica i država su dom svim svojim građanima”, poručio je Marković.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Marković dodao da plemenite poruke praznika pobjede života nad smrću, svakog vjernika treba da podsjete na vrijednosti praštanja i vjere u ljude. 

“Ujedinjeni i okrenuti prema bliskima, a ne jedni od drugih, učinićemo više za našu zajednicu i državnu kuću. Neka, kako to vjera i nalaže, snažan pomogne slabijem, bogat siromašnom, a srećan tužnome“, naveo je Marković u vaskršnjoj čestitki.