Društvo

Od Nacionalnog parka ni centa Virpazaru

by DAN | 12:04:2018 | 12:38:14

Prema riječima predsjednika mjesne zajednice Đura Markovića, Nacionalni park “Skadarsko jezero” naplaćuje četiri eura za svakog turistu po ulasku na vodenu površinu, ali od tog novca MZ i Opština ne dobijaju ni cent. On podsjeća da Crmnica i Virpazar pripadaju Opštini Bar, a Skadarskim jezerom, najvećim resursom koji Crmnica i Opština Bar posjeduju, gazduje Nacionalni park “Skadarsko jezero”.
 
“Mi već godinama tražimo da Opština Bar napravi ugovor, kao što to rade s Morskim dobrom, i da se dio sredstava vrati nama. Prošle godine je oko 70.000 karata prodato samo da bi turista sišao niz stepenice i ušao u brod. Svaki turista plaća četiri eura, a nijedan cent se ne vrati ni u MZ, ni u Opštinu. Kad razgovaram s nadležnima iz Opštine, kažu da su saglasni sa mnom, ali se ništa ne preduzima. Valjda je to sve u nadležnosti Vlade Crne Gore”, kaže Marković.

 
Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja ulazak u Virpazar i nepostojanje parking mjesta.
 
“Naš problem je i ulazak preko željezničke pruge koji predstavlja opasnost po bezbjednost učesnika u saobraćaju. Takođe, dešava se da saobaraćaj bude zakrčen kad veliki autobusi uđu u Virpazar. Automobile treba izmjestiti iz centra, da taj dio postane prava turistička oaza. Svakim danom je sve više turista. Tvrdim da na današnji dan ovdje ima više turista nego u čitavom Baru. Putem koji vodi ka Ostrosu konstantno prolaze automobili sa stranim tablicama”, navodi Marković.
 
On ističe da bi dobru turističku ponudu trebalo da prati i bolja putna infrastruktura.
 
“Nevrijeme koje je zadesilo područje opštine, ali i Crmnicu, prije dvije godine prouzrokovalo je klizište u zaseoku Kosovići. I dalje je u prekidu saobraćaj tim putem. Međutim, mještani su samo incijativno uklonili naslage zemlje i očistili put pa se može saobraćati autom, ali je rizično. Razgovarao sam s nadležnima iz Opštine, kažu da treba postupati u skladu s rješenjem koje je donio nadležni sekretarijat da je na tom prostoru zabranjeno odvijanje saobraćaja. No, mještani su radili na svoju ruku i preuzeli rizik. Sanacija klizišta iziskuje velika sredstva, koja Opština nema. Moguće je da će se realizovati iduće godine, kada se planira da put Virpazar-Bar preko Sutormana pređe u nadležnost države”, kaže on.

 
Marković dodaje da se radi na pojedinim dionicama lokalnih puteva.
 
Radilo se na putu prema Gojnićima, Jovanovićima, kao i na putnoj mreži u selima Bukovik, Sotonići i Gluhi do. To je mještanima bilo ranije obećano i radovi se privode kraju. Međutim, na pojedinim dionicama imamo problema. Ruski državljanin gradi na prostoru ispod mjesta Kape i oštetio je teškim kamionima dva kilometra puta koji je bio asfaltiran.
 
“Dobio sam prijavu od mještana i proslijedio je Komunalnoj policiji. Naravno da će morati da sanira taj dio koji je oštetio koristeći kamione nosivosti od 50 tona, i sve vratiti u ranije stanje. Sličan problem imamo i u selu Dupilo, i takođe je u pitanju ruski državljanin koji prevozio materijal teškim kamionom. U Sotonićima smo smo takav prevoz stopirali. Problem je što na lokalnim putevima nema saobraćajnih znakova kojima se zabranjuje prolazak teških kamiona. To je put koji može da dozvoli nosivost kamiona od pet do sedam tona “, kazao je Đuro Marković.
 
Prema riječima Markovića, dio crmničkih sela ima problem s napajanjem strujom.
 
“Česti su prekidi u napajanju strujom u selima Gornje Crmnice. Problem je što u trafostanici u Virpazaru uklopničar ne radi 24 sata. Kad ispadne dalekovod čeka se da uklopničar dođe u trafostanicu, čime se gubi vrijeme”, kaže Marković.