Društvo

Predsjednički izbori, 13. april

| 13:04:2018 | 11:19:25

VUKSANOVIĆ: U NEDJELJU HRABRO, GUBI SAMO ĐUKANOVIĆ

 
“U Crnoj Gori oko ustavnog patriotizma treba da se ujedine svi, oni koji su 2006. glasali za nezavisnu državu i oni koji tada u nju nisu vjerovali ali sada vole ovu državu i u njoj podižu djecu”, poručila je na završnoj konvenciji kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović.
 
“Ne smijemo zaboraviti manjinske narode koji nisu zaslužili ovakav tretman, osiromašeni sjever i devastiran jug. Ujedinimo se svi i donesimo slobodu Crnoj Gori, a onda ćemo, zajedno, ujedinjeni u ekonomski patriotizam graditi bolji život za sve građane”, poručila je Vuksanović sa završne konvencije u Podgorici.
 
Ona je kazala da će Crna Gora biti stabilna tek kada Milo Đukanović ode sa vlasti. “U nedjelju hrabro, gubi samo Đukanović, a dobijaju svi građani Crne Gore”, kazala je Vuksanović, i dodala kako neće dozvoliti da u društvu imamo privilegovane pojedince. “I da njihova djeca imaju, a naša da nemaju”, kazala je ona.
 
Vuksanović je dodala da neće dozvoliti da 10 hiljada visokoškolaca čeka posao jer nisu politički podobni. “Majkama sa troje i više djece obećavam – vratićemo stečena prava i sve ono što vam pripada po Ustavu Crne Gore”, kazala je Vuksanović.
 
Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) kazala je da za investitore koji ne poštuju zakone ove države neće biti mjesta, i da će morati da plaćaju komunalije i porez. “Neće građani iz ptičje perspektive posmatrati svoju obalu, obala je naša, a ne vaša”, rekla je Vuksanović.
 
Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić poručio je, kako je naveo, dobrim ljudima u DPS-u, koji su imali uzore u Željku Šturanoviću i drugim ljudima iz DPS-a, da imaju priliku da skinu Đukanovića sa vrata. “Ovo je prilika za vas da skinete sa vrata i vama i nama – njega koji vas je pretvorio u svoje taoce, da se vratite I budete dio Crne Gore, a ne da padnete kad njega sruši volja naroda. Izbor vam je čist, najljepši do sada, najbolji do sada. Draginja od majke porasle u Užičkoj republici i oca u crmničkom bataljonu”, rekao je Krivokapić.
 
Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je u Crnoj Gori na snazi brutalnost politike. “Mnogi rade na populizmu, galami, buci. To je pokrenula vladajuća grupacija ali su je preuzeli i drugi. Na mene se prije pet godina okomio čovjek po imenu Svetozar Marović, pravio je one skečeve, ‘on je drugi zato što nije prvi itd’, čovjek je tamo gdje se sada nalazi i slutim da će se ovaj krug analogija nastaviti”, rekao je Lekić. On je naveo da je Đukanović uoči svakih izbora u stanju delirijuma. “Zbog straha od pravne države”, poručio je lider Demosa.
 
Funkcioner SDP-a Ivan Vujović kazao je da je u zemlji gdje hoće da zavlada ropska i feudalna svijest, najteće biti slobodan i hrabar. “A upravo takva je naša Draginja. Zavladala je panika na dvoru jer su shvatili koliko smo jaki i da nas slomiti ne mogu. Koliko god se lažno zaogrćali crnogorskom istorijom ne razumiju oni osmijeh Ljuba Čupića, ništa njima nije sveto, ni za šta drugo ne znaju bez da pljačkaju, trpaju u džepove, haraju kao da će vladati vječno”, rekao je Vujović.
 
Šef izbornog štaba u Nikšiću, Željko Nikolić kazao je da dok se Ranko vozi na motoru bez kacige, a Draginja vozi vozom, dok profesor Lekić ide pješke na predavanja, predststavnici vlasti voze u blindiranim automobilima sa kacigama.

 
BOJANIĆ: DIKTATOR JE OSTAO SAM

 
Sa svoje završne predizborne konvencije u Podgorici predsjednički kandidat Mladen Bojanić poručio je da je njegova kampanja bila skromna i efikasna, a da kandidat DPS-a troši narodne pare. “Đukanović troši narodne pare ali je narod uz mene”, istakao je Bojanić.
 
Bojanić je na završnoj konvenciji pročitao svoju predsjedničku deklaraciju u kojoj je sabrao sve ono što je promovisao tokom kampanje i pozvao građane da budu svjedoci njenog ispunjenja. Poručio je kako se kandidovao da pomiri svu Crnu Goru: “To je moja misija. Ja neću od nje odustati. Ovo je prvi krug, biće ovog dalje, nisam se umorio, tek sam se zagrijao da pravimo svi zajedno Crnu Goru boljom i ljepšom za sve nas”.
 
Bojanić je poručio da se u uređenim demokratskim društvima građani i političari bave nekim drugim temama dok se građanima Crne Gore samo serviraju podjele. Pozvao je da se sa tom praksom prekine. “Haj’mo jednom svi zajedno, slobodni građani, da ostavimo podjele iza nas. Haj’mo zajedno da budemo tolerantni, solidarni jedni sa drugima, jer je to uspjeh Crne Gore, ne samo moj kao predsjednika, ne samo vas koji ste došli da me podržite. To je uspjeh za sve nas, i za one koji sjutra neće glasati za mene ili će glasati nekog drugog kandidata i oni će shvatiti da je njihov uspjeh ako od ove Crne Gore napravimo uređeno i moderno društvo. Društvo u kojem se lijepo osjećamo kako god ko glasao”, kazao je Bojanić.
 
Bojanić je poručio okupljenima da im ne treba sržba koju prepušta političkoj konkurenciji, već osmjeh sa kojim mogu da smijene vlast. Osmjeh je ono što njih najviše boli i čega se najviše boje, kazao je Bojanić. “Njih to najviše boli, njih najviše boli kad ih sa osmjehom i puni argumenata istjerate na čistac. I naravno Đukanovića kojeg je strah. Đukanović se boji prvo svojih kolega pa onda naroda, jer diktator je ostao sam”, istakao je Bojanić
 
Profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Mara Šćepanović kazala je da je Đukanović svojim nevoljno okupljenim saučesnicima izračunao da je od 1991. do danas u Crnoj Gori bilo 13 izbora i zatražio povjerenje po četrnaesti put. Neće moći, kazala je Šćepanović, jer eksperiment koji 13 puta nije dao pozitivan rezultat, neće to moći ni četrnaesti put.
 
Radan Nikolić, Bojanićev profesor, kazao je da Bojanić ima kapacitet da pobijedi na ovim izborima i započne misiju oslobađanja Crne Gore i njenih građana od korumpirane vlasti. Profesorica Građevinskog fakulteta Jelisava Kalezić poručila je da što duže traje vladavina Mila Đukanovića, crnja su poniženja koja građani doživljavaju. Patricija Pobrić je istakla da su okupljeni opozicioni lideri zajedno u jednoj prostoriji uspjeh sam za sebe. “Frižideri su nam jednako prazni, a prevda jednako nedostupna”, poručila je Pobrić.

Karikaturista Goran Šćekić istakao je da prvi put javno pruža podršku jednom političaru i da mu je drago što je to Mladen Bojanić, a novinar Sead Sadiković se okupljenima na predizbornoj konvenciji u Podgorici obratio putem video poruke i kazao da je prava sreća što je Đukanović ostao u politici kako bi ga građani mogli otjerati. “Ne možemo, zajedno moramo”, poručio je Sadiković.
 
 
MILAČIĆ SA LOVĆENA: NAŠA JEDINA KOALICIJA BIĆE SA NARODOM CRNE GORE

 
“Želimo da se izborimo protiv ekonomske okupacije, ali daćemo sve od sebe, svaki atom svoje snage, da se izborimo i protiv okupacije duha. Crna Gora ima ogroman javni dug, ali još veći dug ima prema svojim precima”, poručio je predsjednički kandidat Marko Milačić sa Lovćena gdje je, sa svojim timom održao završno obraćanje.
 
On je kampanju počeo u Kučima, u rodnom mjestu Marka Miljanova, a umjesto završnog skupa odlučio je da završnu poruku simbolično pošalje sa Lovćena.
 
“Našu kampanju smo počeli prije nešto više od mjesec dana u Kučima, u mjesto gdje je rođen jedan naš drugi veliki predak Marko Miljanov, a kampanju za predsjednika Crne Gore završavamo ovdje na Cetinju kod našeg Njegoša. Mi smo mogli na kraju ove kampanje da iznajmimo velike sale, da okupimo stotine ljudi, ali nam je bilo mnogo važnije i željeli smo da budemo pored jednog čovjeka, pored Petra II Petrovića Njegoša”, rekao je Milačić.
 
Takođe je istakao da će promovisati politiku modernog patriotizma.
 
”Promovisaćemo politiku najboljih odnosa svima, ali bratskih sa Srbijom i Rusijom. I to su državotvorne konstante ove zemlje i politike koju je vodio Njegoš. Nećemo nikada zaboraviti ko je bio i ko jeste Njegoš za ovu zemlju. Odbranićemo i ekonomiju i Njegoša i Marka Miljanova i budžet i Mojsija Zečevića i amandmane i ekonomsku okupaciju”, rekao je Milačić.
 
On je sa Lovćena poručio da će se boriti da Njegoš bude sahranjen gdje je želio, a to je, kako ističe Milačić, crkva, a ne mauzolej: “Njegoš je porobljen u ovoj zemlji, Njegoš se uništava, Njegoš je talac, moram to da kažem, i ovdje na Lovćenu, na ovom jezerskom vrhu. Njegova izvorna želja nije bila da bude sahranjen u mauzoleju već u crkvi koju je on podigao svom stricu Svetom Petru Cetinjskom. Želio je tu da počiva a te crkve više nema. Mi ćemo se boriti da je bude, da Njegoš bude sahranjen onamo gdje je želio, na način koji je želio”.
 
On je poručio da će njegova partija biti jedino u koaliciji sa narodom Crne Gore. ”Imaćemo samo jednu koaliciju u našem političkom životu, ali i u ljudskom, a to je koalicija sa narodom u Crnoj Gori”, istakao je Milačić.
 
Prema njegovim riječima, želi da prezentuje nove ideje, nova lica i novu generaciju neistrošenih mladih ljudi, i da u konceptu modernog patriotizma pokaže da se istovremeno može biti tradicionalan, posvećen svom identitetu i duhovnosti, ali istovremeno savremen moderan i otvoren prema svima.
 
On je pozvao građane da 15. aprila izađu na izbore.
 
”Izaberite ljude koji žele da se izbore i protiv okupacije ekonomije i protiv okupacije duhovnosti, koji ne žele da kalkulišu, koji ne sprovode trule kompromise i koji će imati vrlo precizne stavove o svim velikim pitanjima. Zato zaokružite broj 1, broj koji je na listiću najudaljeniji od broja 7”, poručio je Milačić.