Društvo

Za rekordnu sezonu avionima iz svih krajeva svijeta

| 14:04:2018 | 14:16:01

Neuobičajeno toplo vrijeme za proljećnje dane omogućilo je dolazak prvih organizovanih grupa turista u Crnu Goru, ali i prve kupače na crnogorskim plažama, pa i barskim, uglavnom strane državljane.
 

Protekla dva vikenda tokom praznika u Budvi je boravilo preko tri i po hiljade gostiju. Slično je i u Herceg Novom, gdje je još u martu predsezona otpočela dolaskom 250 gostiju iz Zapadne Evrope.
 
U novu sezonu, od koje se očekuje rekordan profit od turizma, Crna Gora ulazi sa nekoliko novih hotela, ali i cijenama koje su uglavnom na nivou od prošle godine. Crnu Goru je lani posjetilo oko 1,8 miliona turista, a ovogodišnja očekivanja su nešto veća. Na raspolaganju je skoro 400 hotela, sa više od 40.000 ležajeva.
 
Najveće britansko udruženje turističkih agencija i turoperatora ABTA uvrstilo je Crnu Goru u svoj godišnji Izvještaj o trendovima u putovanjima za 2018. godinu (ABTA's 2018 Travel Trends Report). Crna Gora se navodi kao jedna od 12 destinacija koje zaslužuju pažnju i koje će biti promovisane kroz njihove kanale promocije u 2018. godini. U tekstu naslovljenom “Topla dobrodošlica u zemlji crnih planina“ navodi se da će Crnu Goru, u 2018. godini biti mnogo lakše posjetiti zahvaljujući uvođenju direktnih letova iz Ujedinjenog Kraljevstva.
 

Iz Aerodroma Crne Gore potvrdili su uvođenje letova iz Velike Britanije, ali i poručili da će svi rekordi biti porušeni kada je u pitanju promet putnika i aviona iz čitavog svijeta ka Crnoj Gori. Samo preko Aerodroma Tivat naša država će ove sezone biti povezana sa 44 destinacije, a preko podgoričkog sa još 36.
 
“Iako je 2017. visoko podigla ljestvicu standarda, u ovoj godini i prošlogodišnji rekordi se ruše. Naime, do prije koji dan na oba crnogorska aerodroma opsluženo je preko 270.000 putnika, gotovo 45.000 više nego u istom periodu prošle godine. Pred nama su najizazovniji mjeseci, jer prema najavama koje imamo, svi rekordi će biti porušeni kada je u pitanju promet putnika i aviona. Kažem izazovni, prije svega zbog naših kapaciteta, ali vjerujem da ćemo svi zajedno, od prvog do posljednjeg radnika, uspješno odgovoriti tim izazovima”, kazao je “Vikend novinama” izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.
 
Po njegovim riječima, ova godina će biti specifična i po tome što će Aerodrom Podgorica za vrijeme ljetnje sezone imati dan u sedmici u kojem će imati više letova nego tivatski aerodrom - preko 45. Ukupno govoreći, prema procjenama u 2018. biće opsluženo oko 2.450.000 putnika na oba aerodroma, više od 250.000 nego prošle godine.
 
“Ono što me zaista raduje je da smo u velikoj mjeri otvorili tržište Zapadne Evrope i Skandinavije. Na primjer, iz četiri francuska grada će avioni slijetati samo na tivatski aerodrom, povezanost sa Njemačkom je takođe poboljšana, te ćemo tako imati liniju za šest gradova te zemlje. Poljsko tržište je isto znatno otvorenije. Izuzetno nam je važna saradnja sa TUI o čijem je renomeu na svjetskom nivou suvišno pričati. Tokom ljetnjih mjeseci oni očekuju da dovedu oko 50.000 turista samo u Podgoricu. Sudeći prema planu letjenja i broju linija, tokom ljetnjih mjeseci ponovo će najprometnije biti na linijima sa tržišta Rusije, ali ove godine ćemo imati i direktnu vezu iz šest ukrajinskih gradova”, kazao je Orlandić.
 

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 318.000 ruskih turista, a ove godine očekuje se još veća posjeta, jer je u jeku prodaja aranžmana, podaci su ruskih turističkih operatora. Iz Asocijacije turističkih operatora Rusije (ATORS) su naveli da se podatak Granične službe Rusije o 318.000 ruskih turista može smatrati relevantnim, jer Crna Gora nije tranzitna zemlja za stanovnike Rusije, a malo je i poslovnih puteva.
 
Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstavlja je sredinom marta ponudu Crne Gore na međunarodnom sajmu turizma u Moskvi, MITT 2018.  Turisti iz Rusije su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori, a trendovi koji se bilježe iz godine u godinu pokazuju da je ruskim turistima Crna Gora jedna od omiljenih destinacija za odmor.
 
Kako je najavljeno iz JP Morsko dobro, u prvim danima maja crnogorska kupališta biće organizovana od strane zakupaca, od postavljanja bova, plažnog mobilijara, kula za spasioce, do tuševa i svega što je potrebno za uživanje na moru. Od maja kreće i monitoring kvaliteta morske vode na preko 100 kupališta na crnogorskom primorju, uz tzv. “pametne bove” za mjerenje temperature mora, vazduha, saliniteta i UV zračenja u Budvi, Baru i Kotoru.