Društvo

Izviđači Jadrana na Vrsuti

by Željko Milović | 15:04:2018 | 00:15:02

Odreda izviđača “Jadran” iz Bara je, u skladu sa planom i programom rada za april, danas organizovao tradicionalni pohod na Vrsutu.
 

Sa prevoja Sutorman, koji je na 805 mnm, izviđači Odreda “Jadran” su, zajedno sa Odredom “Budva”, učenicima barskih osnovnih škola “Jugoslavija” i “Meksiko” i srednjih škola, sa njihovim roditeljima i prijateljima, pješačkom stazom došli do vrha Vrsute udaljenog tri kilometra od polazne tačke, na 1183 mnm. Izviđači i gosti su uživali u ljepotama Vrsute i čitavog planinskog masiva u čijem se centru nalazi planina.
 

“Učesnici pohoda su se upoznali sa biodiverzitetom Vrsute, a posebno sa biljkom Gymnospermium scipetarum (albanski gimnospermijum), čija se jedina populacija u Crnoj Gori nalazi upravo na Vrsuti. Izviđači su iskoristili izvanredne vremenske uslove i napravili zajedničko druženje uz pogled na Crnu Goru sa najljepšeg barskog masiva. U nastavku izleta, učesnici pohoda obišli su obelisk – rad akademskog vajara Pavla Pejovića, koji je postavljen kao obilježje pobjede dukljanske vojske nad Vizantijom 7. oktobra 1042. godine”, ističu u OI “Jadran”.