Društvo

15. april 2018: Predsjednički izbori, iz sata u sat

| 15:04:2018 | 08:23:47

22:30 POBJEDA MILA ĐUKANOVIĆA U PRVOM KRUGU

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović proglasio je pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je izborni rezultat potvrda riješenosti Crne Gore da nastavi putem evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

 
Pravo glasa imalo je 532.599 građana, a prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) glasalo je 64 odsto upisanih birača.
 
Prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), na 100 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,8 odsto podrške građana, a kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić 33,5 odsto. Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od 8,2 odsto. Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,7 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto. Kandidati Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić imaju podršku od 0,4 odsto građana.20:30 ZATVORENA BIRAČKA MJESTA

"Sva su biračka mjesta zatvorena, tokom čitavog dana nije bilo nepravilnosti", istakao je predsjednik OIK Dragan Simović. Kako je naveo, tačan podatak o izlaznosti neće biti moguće dobiti prije jutra, ali se nezvanično računa da je ona bila između 59 i 60%.


18:30 IZLAZNOST U BARU U 18 SATI 51,8%

Prema riječima predsjednika Izborne komisije Dragana Simovića, nema nepravilnosti u glasanju, "sve protiče u najboljem redu". Od upisanih 38.379 birača do 18 časova je glasalo 51,8%. Ukoliko se ovaj trend glasanja nastavi, do zatvaranja biračkih mjesta procenat bi mogao biti 60%. 


17:00 U STAROM BARU UOČEN PROPAGANDNI MATERIJAL

Na biračkom mjestu br 17 - Mjesna zajednica Stari Bar - posmatrači CeMI- ja uočili su propagandni materijal na udaljenosti od dvadesetak metara od biračkog mjesta, čime je prekršen član 69, stav 6 Zakona o izboru odbornika i poslanika.


15:30 IZLAZNOST U BARU U 15 SATI 38,7%

Kako je našim novinarima rekao predsjednik Izborne komisije Dragan Simović, “nikakvih nepravilnosti u glasanju nema", te se očekuje da sve do kraja protekne u najboljem redu. U 15 časova izlaznost je bila 38,7%.

12:39 IZLAZNOST U BARU U PODNE 23,8%

Prema riječima predsjednika Izborne komisije Dragana Simovića, “nikakvih nepravilnosti u glasanju nema, sve protiče u najboljem redu i miru”. Od upisanih 38.379 birača do 12 časova je glasalo 23,8%. Što se tiče biračkog mjesta broj 62, u OŠ “Jugoslavija”, Simović navodi da je aparat jutros počeo normalno da radi, ali se tokom prvog sata rada pokvario, i u komunikaciji sa Državnom izbornom komisijom donešena je odluka da se pristupi vizuelnom načinu identifikacije, što je u skladu sa propisima.


12:30 NA SUTORMANU JEDAN ČLAN BIRAČKOG ODBORA MANJE

U novom saopštenju CeMI-ja se ističe da na biračkom mjestu 11 - Mjesna zajednica Bar V – Sutorman, Birački odbor radi u nepotpunom sastavu, od četiri umjesto pet članova.


11:30 VUKSANOVIĆ GLASALA U DOMU KULTURE 

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore dr Draginja Vuksanović obavila je svoju građansku dužnost na glasačkom mjestu br 1 u Domu kulture, danas u 11.15.


10:20 NA BIRAČKOM MJESTU U OŠ JUGOSLAVIJA VIZUELNA IDENTIFIKACIJA, U OŠ MEKSIKO DVA LISTIĆA MANJE

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) u jednom od prvih izvještaja je istakao da se na biračkom mjestu br 62 u OŠ “Jugoslavija”, zbog nefunkcionisanja elektronskog sistema identifikacije birača, pristupilo vizuelnoj identifikaciji. Na biračkom mjestu br. 71 O.Š. “Meksiko” se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača. Glasanje se odvija uz saglasnost svih članova biračkog odbora.


09:30 IZLAZNOST 7,6%

Prema riječima predsjednika Izborne komisije Dragana Simovića, do 9:00 izašlo je 7,6% birača. Nisu zabilježene nepravilnosti. 


08:00 SVA BIRAČKA MJESTA OTVORENA

Mogućnost da u Baru danas glasa na predsjedničkim izborima ima 38.379 birača, što je za oko 400 više u odnosu na prethodne, parlamentarne izbore.

Prema riječima predsjednika Izborne komisije Dragana Simovića, glasanje se odvija na 72 biračka mjesta na teritoriji opštine Bar, uglavnom na istim mikrolokacijama koje su bile i na parlamentarnim izborima.

Kako ističe, sva biračka mjesta su otvorena i nema nikakvih problema.


07:00 ODRŽAVAJU SE TREĆI PREDSJEDNIČKI IZBORI U NEZAVISNOJ CRNOJ GORI.

Pravo glasanja u državi ima 532.599 građana, a na listama je sedam kandidata za nasljednika Filipa Vujanovića.

Pod rednim brojem jedan je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, pod rednim brojem dva je kandidat Demokratskog fronta (DF), Demokrata, Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije (SNP) Mladen Bojanić, pod rednim brojem tri je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, pod rednim brojem četiri je Vasilije Miličković, nezavisni kandidat, pod rednim brojem pet je kandidat Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, pod rednim brojem šest je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović, pod rednim brojem sedam je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu izbora bude imao 50 odsto plus jedan važeći glas. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od polovine važećih glasova, održaće se drugi krug glasanja u kojem će građani birati između dva najbolje plasirana kandidata iz prvog kruga.

Glasanje će pratiti 152 posmatrača iz 39 zemalja, uključujući 122 dugoročna i kratkoročna posmatrača koje je rasporedio ODIHR, 17 poslanika i članova osoblja iz PSSE, te 13 predstavnika Evropskog parlamenta (EP). Od domaćih organizacija izbore će pratiti Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 300 posmatrača i Centar za monitoring (CEMI) sa više od 1.000 posmatrača.