Društvo

Dr Vraneš na kongresu tradicionalne medicine

by Ivanka Leković | 17:04:2018 | 11:06:27

Primarijus dr Milenka Vraneš Grujičić, šef Medicine rada u barskom Domu zdravlja, učestvovala je 13. i 14. aprila na prvom Euroazijskom i petom Međunarodnom kongresu tradicionalne i alternativne medicine u Fojnici.

Dr Vraneš Grujičić ističe da je skup organizovan pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Sarajeva, a “domaćini su se predstavili velikim brojem ljekara različitih specijalnosti, proizvođača ljekovitog bilja i pčelinjih proizvoda. Udruženje žena preduzetnica BiH predstavilo je više projekata kojima se proizvodnja  preparata tradicionalne medicine i prirodne kozmetike plasira na domaće i inostrano tržište” - istakla je ona.

Dr Vraneš Grujičić je predstavila svoj rad na temu “Integrativna medicina u Crnoj Gori”.
 
Po njenim riječima, u Crnoj Gori je 2014. godine usvojen Zakon o tradicionalnim i alternativnim metodama liječenja, a priznato je 18 različitih oblasti koje bi trebalo primijeniti u praksi. “Uz to, prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, neophodno je da oni budu informisani o alternativnim metodama liječenja, pa bi izabrani ljekari trebalo da i sami poznaju priznate metode i predlažu ih svojim pacijentima”, smatra ona.