Društvo

Rođendan Radio Baru čestitao predsjednik SO Bar

by Željko Milović | 17:04:2018 | 18:23:14

Danas je rođendan Radio Bara, 17. april - tačno 39 godina otkako je naša informativna kuća počela sa radom. Čestitku povodom Dana Radio Bara uputio je predsjednik Skupštine opštine Radomir Novaković Cakan.
 
Poštovani prijatelji iz Radio Bara,

U ime Skupštine opštine Bar, kao i u svoje lično ime, čestitam vam rođendan.
 
39 godina u životu čovjeka nije malo - još je više u životu jednog medija.
 
Iako osnovani u doba najvećeg stradanja Bara, odmah nakon katastrofalnog zemljotresa koji nas je pogodio 1979. godine, sve naše građane uz vas i danas vezuju servisne informacije kojima nas obavještavate o životu našeg grada.
 
Kao predsjednik Skupštine opštine dugujem vam posebnu zahvalnost što ste uvijek pravovremeno i objektivno našim građanima saopštavali vijesti oko rada Skupštine opštine Bar.
 
Uz želju za još mnogo godina rada, ali i sa željom da uskoro zajednički pokrenemo projekat osnivanja TV Bar, želim vam srećan rođendan.
 
Predsjednik Skupštine Opštine Bar Radomir Novaković
 
 
Čestitke povodom Dana Radio Bara uputile su i NVO Biram Bar, preduzeće "VG Group" i brat čovjeka koji je učestvovao u nastajanju našeg medija - Vasilije Milošević.
 
“Viziju boljeg i ljepšeg Bara pretačemo u najljepše želje za uspješan budući rad, vaš dalji razvoj i modernizaciju, za što veću slušanost i unapređenje pozicije profesionalnog javnog glasila na medijskoj sceni Bara i Crne Gore”, poručila je u ime NVO Biram Bar Irina Dabović.
 
***
 
Oko datuma startovanja Radio Bara postojala su dva različita mišljenja. Ukoliko se uzme u obzir datum pisanja i emitovanja prve vijesti (servisna informacija o prispijeću pomoći nakon zemljotresa) za potrebe ove stanice - onda bi to bio 17. april 1979. godine, a ukoliko se početak veže za prvu emisiju i početak organizovanog programa na radio-talasima, onda je to 19. april, kada se putem Radio Bara građanima obratio tadašnji predsjednik Opštine Blažo Orlandić.
 
Nesporno je da je, dva dana nakon petnaestoaprilskog zemljotresa, u naš grad došao novinar Radio Sarajeva Ante Strelov, istinski utemeljivač Radio Bara, i sa novinarom Nikolom Bilićem iz Sarajeva i tehničarom Nenadom Vasićem iz Dubrovnika, te kolegom Zoranom Udovičićem, locirao reportažna kola pored Pošte. Prvu vijest koju je emitovao Radio Bar, kuriozitet je, napisala su trojica novinara: urednik u “Politici” Kosta Kostadinović, tadašnji dopisnik “Pobjede” Momčilo Popović i dopisnik “Politike” Božidar Milošević.