Društvo

Čistili plažu povodom Dana planete Zemlje

by Silvija Vukelić, photo by D.Senić | 20:04:2018 | 19:15:32

Povodom 22. aprila, međunarodnog Dana planete Zemlje, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore danas je na gradskoj plaži u Baru, u saradnji sa Izviđačkim odredom “24. novembar” i Komunalne djelatnosti doo, realizovalo tradicionalnu ekološku akciju čišćenja.
 
“Cilj nam je jačanje svijesti o zaštiti životne sredine. Odnos ljudi prema planeti Zemlji je često neodgovoran, ali moram napomenuti da se to posljednjih godina ipak mijenja na bolje, kroz proces učenja i obrazovanja. Poruka za sve Barane je da se u ovoj eri konzumerizma i elektronike ipak malo okrenu i prirodi, da shvate njen i značaj održivog razvoja”, kazala je Ninoslava Novović, predstavnik JP Morsko dobro.
 

Starješina Izviđačkog odreda “24. novembar” Miodrag Tanjo Masoničić, zadovoljan je odzivom i tokom akcije, ali i situacijom na terenu.
 
“Specifično za ovu i prethodnu godinu je da je evidentno manje otpada. To je vjerovatno uslovljeno i time što se više iza Volujice otpad ne odlaže, pa ga vjetar žne nanosi u more. Ali i zakupci plaža su dobro odradili svoj posao, i u zimskom periodu su ih čistili. Danas smo izašli da obilježimo Dan planete, ali i da edukujemo mlade kako treba da održavaju životnu sredinu čistom i da ne bacaju otpad van za to predviđenih mjesta”, kazao je Masoničić.
 

Pored izviđača, u akciji  su učestvovali djeca i vaspitačice iz PPU “Svetionik”, istaknuti volonter mr Miodrag Banović - predsjednik NVO “Info sport Bar”, zatim Savez radio amatera na čelu sa koordinatorom za NVO Krsmanom Popovićem, kao i učenici Srednje stručne škole iz Bara, predvođeni prof. Markom Marašem. Tehničku podršku pružii su NVO “Bubulj” i kafe bar “Riva”.