Društvo

Obilježava se Dan medicinskih sestara

by Ivanka Leković | 12:05:2018 | 11:39:05

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore, u saradnji sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom Bar, danas obilježava Međunarodni dan medicinskih sestara.
 
Na punktu u centru grada i u Starom Baru kod pijace, medicinske sestre zainteresovanim građanima mjere nivo šećera u krvi, krvni pritisak i daju savjete o zdravim stilovima života i prevenciji bolesti.

 

Na punktu u centru pacijenata ne nedostaje. Ovaj punkt počeo je da radi prije 10 sati, a kolika je zainteresovanost građana, svjedoči činjenica da su za prvih dvadeset minuta imali tridesetak pregledanih.
 
Jedna od njih bila je i direktorka gradske biblioteke, Mila Čordašević. Za Bar Info kazala je da su joj “ljubazne sestre osvijetlile ovaj lijep dan”, a za akciju je čula preko sredstava informisanja. I  Enisa, zaposlena u obližnjem marketu, kazala je da je zadovoljna i da je ovo “lijepa prilika da se provjeri zdravstveno stanje”.
 

Aida Novalić, glavna sestra Doma zdravlja, kaže da medicinsku sestru opisuju saosjećanje i srdačnost u odnosu na pacijente i u međusobnom odnosu. “Posao medicinske sestre i tehničara je jako stresan, odgovoran i zahtjevan. Od sestre se očekuje da bude vedra, nasmijana, da zaboravi na svoje probleme, a naš najveći uspjeh je zadovoljan pacijent”, ističe ona.
 
Ona je kazala da, pored važnih datuma u kalendaru zdravlja, Dan medicinskih sestara je jedan od datuma kada “možemo promovisati zdravlje i ukazati na faktore rizika koji mogu uticati na zdravstveno stanje čovjeka”, te da se nada da će obilježavanje ovog datuma postati tradicija. Zahvalila je menadžmentu Doma zdravlja, na čelu sa direktorom Borslavom Lalevićem, koji je “doprinio i podržao ovu manifestaciju”.
 
Vera Popović, magistar zdravstvene njege, na punkt je stigla iz noćne smjene na internom odjeljenju barske bolnice. Ona ističe da je uloga medicinskih sestara potcijenjena u našem društvu, a koliko je bitna, najbolje ilustruje činjenica da su upravo medicinske sestre te koje su 24 sata sa pacijentom. “One su te koje zapažaju i treba da reaguju u skladu sa svojim kompetencijama”, ističe Popović, dodajući da su sestre te koje moraju u što većem broju da podignu nivo vlastitog obrazovanja, pogotovo danas kada im je data šansa da se obrazuju, pa čak imaju prohodnost na doktorske studije. “Medicinske sestre su te koje treba da doprinesu da se ova profesija podigne na nivo koji zaslužuje i koji joj pripada”, zaključuje Popović.