Društvo

VIDEO: Porodica Mašanović se uselila u novu kuću

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 12:05:2018 | 18:26:44

Osmočlana porodica Milana Mašanovića, iz crmničkog sela Popratnice, čija je kuća do temelja izgorjela u požaru u februaru ove godine, danas se uselila u novu kuću. Izgradnju novog doma, na inicijativu predsjednika opštine Bar - dr Zorana Srzentića i predsjednika MZ Crmnica Đura Markovića, pomogli su lokalna uprava, barski privrednici i građani, ne samo Bara, već i iz cijele Crne Gore. Porodicu Mašanović danas je obišao predsjednik barske opštine sa saradnicima.

 
Porodica Milana Mašanovića, sa petoro djece, ostala je bez krova nad glavom u požaru koji je za petnaetak minuta sagorio do temelja njihovu trošnu kuću i svu imovinu.
 
Predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić obišao je Mašanoviće vrlo brzo nakon požara, uručio im jednokratnu pomoć, a zatim je organizovao i donatorski sastanak sa barskim privrednicima. Već na prvom sastanku sakupljeno je 20.000 € i formiran Organizacioni odbor kojeg su činili poznati privrednici: Hilmo Franca, Goran Đurović, Mino Kalamperović i Goran Pajković. Obećali su da će nova kuća biti sagrađena za dva mjeseca i to su i ostvarili. Sreća se ponovo vratila u vrijednu i složnu porodicu Mašanović.
 
“Ovo je kuća od srca, od cijele Crne Gore, a posebno od privrednika Bara, njih 16 , koji su učestvovali svojim prilozima u izgradnji. Zahvalan sam svima, a posebno predsjedniku opštine dr Srzentiću i predsjedniku MZ Đuru Markoviću, koji su prvi priskočili u pomoć. Danas nam je puno srce, jer su nam napravili mnogo ljepši dom nego što smo imali", kazao je Milan Mašanović, koji se zahvalio na pomoći i svojim kolegama iz barskog Komunalnog preduzeća, a posebno direktorici, koja zbog bolesti nije mogla da prisustvuje svečanosti povodom useljenja u novu kuću.
 
Njegova supruga Radmila prisjetila se šoka koji je doživjela kada je vidjela kako požar guta njihovu kuću i sve što su stekli.
 
“Bilo je teško... Nije lako vidjeti da vam dom gori. Danas stojimo pred novom i lijepom kućom i mnogo sam srećna. Vjerovala sam u dobru volju svih, vjerovala sam obećanjima i tako je bilo", istakla je Radmila Mašanović.
 
Petoro djece Mašanovića: Gospava, Ilija, Filip, Dijana i Anđela, rekli su nam da danas imaju svoje sobe i mnogo ljepši dom nego ranije.
 
"Ne mogu da opišem moje zadovoljstvo i sreću", kazala je za Radio Bar i Bar info dvanaestogodišnja Gospava.

 
"Zaista mi je puno srce i presrećan sam gledajući ovu divnu porodicu danas i sjećajući se kako je bilo prije tri mjeseca kada je na ovom mjestu bilo zgarište. Tada smo istakli da je najvažnije da niko nije nastradao i obećali da ćemo sagraditi novu kuću za Mašanoviće. Zahvaljujem se svim privrednicima Bara koji su se odazvali donatorskoj akciji. Zato danas stojimo pred ovom lijepom kućom i gledamo petoro prelijepe djece sa osmjehom na licu", kazao je predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, koji je istakao da je posebna vrijednost i to što je porodica Mašanović ostala na selu, na svom porodičnom imanju i đedovini.
 
"Srećan sam što smo ih i u tome podržalI, a ovdje će ova pametna i zdrava djeca biti vaspitavana na tradicionalnim vrijednostima", naglasio je dr Srzentić.
 
Predsjednik MZ Crmnica Đuro Marković prepoznatljiv je kao agilan i uvijek spreman da priskoči u pomoć. Tako je bilo i ovoga puta.
 
“Predsjednik MZ je predsjednik svih građana i u službi svih građana. Trebalo bi da se bavi socijalnom problematikom, infrastrukturom i svim onim što je važno za život svojih sugrađana - tako ja shvatam zadatak predsjednika MZ. Zato sam danas posebno srećan i ushićen kao da je ovo moja kuća", kazao je Marković, koji je naglasio da su Mašanovići vrijedna porodica koja živi od svog rada i da mu je posebno drago što su u pomoć pritekli svi-pravoslavci, muslimani, katolici, a dok je vatra još odnosila dio po dio kuće na lice mjesta stigli su i barski vatrogasci, volonteri Crvenog krsta, komšije...
 
Sakupljeno je 50. 000 € za izgradnju kuće, a najviše novca-15.000 €, donirala je barska kompanija "Kalamper", koja je bila i izvođač radova.

 
“Ponosan sam na privrednike Bara i moju firmu. Srećan sam što sam u situaciji, sa mojim sinovima, da mogu da pomognem. Obećao sam da ćemo kuću završiti za dva mjeseca i ispoštovali smo taj rok. Obilazila su nas ova prelijepa djeca dok smo radili, častila nas sa osmjehom na licu i to je najveće bogatstvo", istakao je Mino Kalamperović, vlasnik "Kalampera", koji je prvi privrednik koji se odazvao humanitarnoj akciji.
 
Bar i njegova solidarnost pobijedili su po ko zna koji put ljudsku nesreću i patnju.