Društvo

Vojvođansko žito preko Luke Bar u svijet

by MINA | 17:05:2018 | 11:34:18

Žito iz Vojvodine će se već od ove godine izvoziti na treća tržišta preko Luke Bar, saopšteno je na sastanku crnogorske delegacije i izvoznika žitarica, MK grupe i Agro globa iz Novog Sada.
 
Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović kazao je da su na sastanku usaglašene cijene prevoza i da će prve količine žita iz Vojvodine preko Luke Bar na treća tržišta krenuti već u ovoj godini.
 
Prema njegovim riječima, time su stvoreni uslovi za dugoročni posao izvoza žita preko te crnogorske luke.
 
“Ovaj posao će u značajnoj mjeri uticati na jačanje ekonomskih veza Crne Gore i Srbije i povećanje obima robne razmjene”, rekao je Golubović na sastanku održanom na marginama poslovnog foruma Crna Gora-Vojvodina u pokrajinskoj Privrednoj komori.
 
Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, naveo da je procjena da bi već u naredne dvije godine moglo da dođe do izvoza 300 hiljada tona žitarica preko Luke Bar. Međutim, nije riječ samo o jednosmjernom izvozu već i o uvozu sirovina i repromaterijala za potrebe proizvođača i izvoznika iz Vojvodine.
 
Sastanku su, pored predsjednika privrednih komora Crne Gore i Srbije, prisustvovali i predstavnici kompanija Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar.
 
Direktor Luke Bar, Zarija Franović zahvalio je na podršci vladi i privrednim komorama Crne Gore i Vojvodine.
 
“Ovo je značajan dan za privredu Crne Gore, posebno za grad i Luku Bar koja je stub privrednog razvoja. Napravljen je veoma značajan korak da se preko Luke Bar obavlja pretovar preko 300 hiljada tona žitarica i nekoliko stotina hiljada tona roba koje su potrebne tržištu Srbije”, naveo je Franović.
 
Prema njegovim riječima, riječ je o rezultatu pregovora koji traju već nekoliko mjeseci, a koji će dovesti do upošljavanja neiskorišćenih kapaciteta Luke i radne snage.
 
“Danas smo dogovorili cijenu pretovara preko Luke Bar, kao i prevoza preko Srbija Cargo i MonteCargo za do dva silosa žitarica u ovoj godini, što je 60 hiljada tona, možda čak i više”, rekao je Franović.
 
Prema njegovim riječima, prioritet Luke Bar je dugoročni posao sa žitarima iz Srbije.

 
“Ovo je priča koja je otvorena i koja predstavlja interes Luke Bar, države Crne Gore i njene ekonomije, te naravno, Srbije i Vojvodine. Takođe je jako bitno da ovaj posao ide i u drugom smjeru, odnosno da se u Luci Bar obavlja pretovar robe koja ide za Srbiju. O tome smo takođe imali više sastanaka i vjerujem da ćemo se dogovoriti o izgradnji zajedničkih skladišta koji su potrebni Luci Bar a koje će koristiti poslovni partneri iz Srbije”, kazao je Franović.
 
Predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež rekao je da je zadovoljan što je još jedan poslovni forum rezultirao konkretnim benefitima za privrede dvije zemlje.
 
“Mislim da smo postigli veliki uspjeh u razgovorima koji mogu da obezbijede dugoročnost poslovanja izvoznika žitarica sa Lukom Bar. Sa cijenom koja je ranije postojala željezničko lučki koridor nije bio profitabilna maršuta, pa je srpsko žito na treća tržišta išlo preko Konstance”, naveo je Čadež.
 
Potreba Srbije za još jednom logističkom platformom za izvoz i uvoz je, kako je dodao, ogromna.
 
“Ovo što smo danas postigli uliva nadu da ćemo povećati izvoz i uvoz preko Luke i robnu razmjenu izmešu naše dvije države”, dodao je Čadež.
 
Srbija je prošle godine izvezla oko 500 hiljada tona pšenice, 1,66 miliona tona kukuruza i 500 hiljada tona drugih žitarica i brašna. Od navedenih količina, prugom Beograd-Bar, preko Luke Bar, prevezeno ukupno 35 hiljada tona žitarica. Polovina ukupne trgovine, oko 1,1 milion tona odvija se preko Rumunije, odnosno Dunavom, preko Konstance, a ostatak drumskim i željezničkim prevozom preko Rijeke i Kopra.
 
Razlog korišćenja duže rute bila je cijena prevoza, koju formiraju Srbijacargo, Montecargo i Luka Bar. Dogovorom o nižoj cijeni prevoza ruta za izvoz preko Luke Bar postala je ponovo rentabilna za korisnike.