Društvo

Lokalni izbori, 23. maj

| 23:05:2018 | 11:07:30

DEMOS: KAKO JE ODNAROĐENA KOALICIJA RADILA
PROTIV INTERESA BARA I BARANA 3. DIO
 
 
 
 
 
OO SDP: ZABORAVLJENO JE OBEĆANJE O NABAVCI FERIBOTA

 
Upravo danas, drugu godinu za redom, feribot „Jadrolinije“ treba da isplovi na liniji Bar-Bari-Bar. Nažalost, feribot „Barske plovidbe“ je već otišao u staro gvožđe i zaboravljen. Čini se da je zaboravljeno i javno obećanje o nabavci makar i polovnog feribota. Nijesmo zluradi,  pri čemu hoćemo da vjerujemo u dobre namjere aktuelnog menadžmenta, ako se nešto pita.
 
Umjesto da se ova kompanija, a posebno Ministarstvo pomorstva i saobraćaja pozabave ovim slučajem, Specijalni policijski tim Specijalnog državnog tužilaštva, saslušavaju predsjednika Opštinskog odbora SDP-a Bar, u vezi njegove izjave još od 12.oktobra 2016.godine
 
Dakle, navedena izjava je data povodom najavljenog zatvaranja pomorske linije Bar-Bari-Bar, nakon više od 51 godine. Za ono što su građani Bara i Crne Gore pomislili da je snoviđenje, nažalost, postala je java 03.decembra 2016.godine, kada je ova linija zatvorena.
 
Isto tako, tom izjavom iskazana je zabrinutost za sudbinu 80 pomoraca “Barske plovidbe” i njihovih porodica. I ne samo to: ova linija je bila prozor u svijet, ne samo Bara, već i cijele Crne Gore, čak i u vrijeme najžešćih sankcija u prema tadašnjoj SR Jugoslaviji.
 
Takođe, ova izjava je data i u kontekstu ukupnog poslovanja”Barske plovidbe”. Posebno i sa aspekta poslovanja dva teretna broda ove Kompanije, datih u najam, a sve u vezi sa mogućnošću  da nakon isteka grejs perioda kreditnog zaduženja za ove brodove, garancija za njegovo uredno izmirenje, padne na Državu Crnu Goru, kao što se to već desilo sa „Crnogorskom plovidbom“ iz Kotora.
 
Na ovo su u više navrata upozoravali ljudi koji su cio svoj radni vijek proveli u pomorstvu. Uzaludno.
O svemu navedenom, više puta informisan je tadašnji ministar Brajović, i usmeno i pisano ( ovaj sadašnji mudro ćuti ili nema pouzdanu informaciju o svemu, u što je teško povjerovati). Da li je nešto preduzeto u tom pravcu, stvar je za ispitivanje. Da li je moguće da sve ide po onoj narodnoj “da svršenom poslu mane nema”, ostaje da se vidi. Kao što je za upit, čak i laičke javnosti, da li je moguće da se Elaborat o kupovini dva teretna broda “Barske plovidbe” usvaja ekspresno i na onlajn sjednici Odbora direktora te Kompanije?!
 
Na kraju, predmetnom izjavom pozvano je  Specijalno državno tužilaštvo da  „zagrebe“ u ovoj Kompaniji i da se vrati malo unazad, kada se to radi o poslovanju iste.
 
U vezi sa prethodno navedenim, podsjećamo na   dokument Vlade Crne Gore-Ministarstva unutrašnjih poslova-Uprave policije, iz mjeseca jula 2015.godine, pod nazivom:Srednjoročni pregled COCTA 2015 ( Dopuna procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori ).
 
Ovaj dokument sastavio je Radni tim Uprave policije za izradu strateških dokumenata, uz učešće i pomoć inostranih partnera iz zemalja okruženja i Evropske unije, a posebno OEBS-a, kao i ekspertima i kolegama iz EUROPOL-a, kako i stoji u Predgovoru istog.
 
Koga interesuje, neka nam ne vjeruje na riječ, već neka pročita stranicu samo 12 ovog dokumenta.

Sigurni smo da u toj Kompaniji ima zaposlenih ( i bivših zaposlenih ) koji o poslovanju iste imaju neposredna saznanja, a moguće i odgovarajuću dokumentaciju. Za podatke o eventualnim zloupotrebama i malverzacijama, oni su prava adresa. Ono što se čini nespornim, to je da je i ova Kompanija na lošem putu ( sada već i na lošem glasu), kao  i mnoge druge uzduž i poprijeko Crne Gore.
Crnogorskoj javnosti je poznato ( ako se u ovoj Državi bilo što može pamtiti duže od 24 ure ), da je dio date garancije Vlade Crne Gore za 2 broda „Crnogorske plovidbe“ u Kotoru, već pao na teret Budžeta Crne Gore, odnosno građana.
 
Da li se takva „sudbina“ može naslutiti za garanciju datu i za brodove „Barske plovidbe“, ostaje da vidimo. Ako se po jutru dan poznaje, ne sluti na dobro. Da li će i to ostati zapretano, kao i mnoge druge rabote, pitanje je za danas, a ne za sjutra? Ili za nekoliko godina!
 
I ovom prilikom pozivamo nadležne organe da provjere poslovanje ove kompanije,  zaključene ugovore o najmu dva broda, a posebno njihove anekse!
 
 
ZAVETNICI APELUJU NA SRBE U CRNOJ GORI:
GLASAJTE ZA LISTE OKUPLJENE OKO DF-A

 
Sprski sabor Zavetnici pozvao je Srbe u Crnoj Gori da svoje povjerenje na predstojećim lokalnim izborima daju Demokratskom frontu i listama okupljenim oko ovog političkog saveza u opštinama u kojima će se glasati 27.maja.
 
Član Glavnog odbora Zavetnika Strahinja Erac, kazao je da jedino glas za Novu srpsku demokratiju kao najvećeg konstituenta DF-a i za njene koalicione partnere jeste siguran glas protiv tiranije i trulih kompromisa.
 
„Pozivam sve Srbe i sve slobodoumne građane Crne Gore, da u nedelju na lokalnim izborima pruže snažnu podršku listama okupljenim oko Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta, jer se jedino tako adekvatno možemo usprotiviti odnarođenom režimu Mila Đukanovića koji čini sve da u Crnoj Gori zatre sve što je srpsko, istorijsko i vjekovno“ – apelovao je Erac u ime Zavetnika.
 
Po njegovim riječima, jedino glas za Novu srpsku demokratiju i njene koalicione partnere u ovim teškim vremenima, jeste siguran glas protiv tiranije i trulih kompromisa.
 
„Jedino taj glas je siguran glas protiv Mila Đukanovića i njegovih satelita koji su se sakrili ispod raznih zastava pokušavajući da zamute predizbornu vodu“ – kazao je Erac.
 
Zavetnici, dodao je on, budno prate prilike u Crnoj Gori i solidarni su sa borbom NSD i DF-a,  i odlučnošću tih subjekata da se ne predaju.
 
„ Sloboda se osvaja, parče po parče, grad po grad, opštinu po opštinu. Pred vama su veliki izazovi i prepreke, ali nemamo sumnje da ćete izdržati i da vas neće pokolebati.
 
Vremena su teška, represija je ogromna. srpski narod i srpska crkva u Crnoj Gori ugroženiji su nego ikada, i od izuzetne važnosti je da na lokalnom nivou pokažete da imate povjerenja u one koji su oduvijek zastupali težnju za zajedničkim životom i životom u zajedničkoj državi. Sloboda se nikada lako nije sticala.
 
I danas je tako, ali dugujemo i precima i naslednicima da se svim srcem borimo za nju. Za pobjedu i nadu u bolje sjutra! Za bratski odnos Crne Gore i Srbije podržite one koji ponosno nose barjak pravde, one koji nam jemče da ćemo posle izbora hodati uzdignuta čela. Podržite Novu srpsku demokratiju“ – poručio je Erac.
 
 
RADOMIR NOVAKOVIĆ GOSTOVAO NA TV HAPPY

 
Nosilac liste Biram Bar Radomir Novaković Cakan, gostujući u izuzetno gledanom jutarnjem programu kod Milomira Marića na Happy TV, rekao je da će se potruditi da bude "ono što je čitav život bio – dobar menadžer koji će oko sebe okupiti sve koji žele da rade za dobro građana Bara".
 
Nastavljajući razgovor, Milomir Marić je konstatovao da Novakovića poštuju čak i politički protivnici u Baru jer je uspio da sa svima zadrži korektne odnose, što je neobično za Balkan. "Mene napadaju samo oni koji nemaju rezultate niti političke niti profesionalne", odgovorio je Novaković.

 
"Nekoliko je razloga zašto smo kao simbol pokreta izabrali grančicu masline. Ona je simbol mira, ali je maslina i simbol Bara. Kod nas u gradu je drvo masline staro skoro 2.200 godina koje može biti i simbol Evrope. Ja se zbog Bara trudim da budem ambasador svog grada i svih manifestacija koje se kod nas održavaju. Razlog je jednostavan – što se više lijepog priča o gradu, više će biti gostiju, oni će ostavljati više novca i gradska kasa će tada biti punija". Govoreći o maslinovom ulju iz Bara, nosilac liste Biram Bar Radomir Novaković je rekao: "Mi možemo da maslinovim uljem proizvedenim od autohtone sorte žutice iz Bara konkurišemo svima u svijetu, ali mi nismo ništa uložili u brendiranje svojih proizvoda i njihovo reklamiranje".
 
"Podijelio sam politiku na 2 dijela – parlamentarne izbore i lokalne izbore. Mi 27. maja u Baru imamo lokalne izbore i to je najveća prednost za Biram Bar. Mi nismo partijska lista za koje znate kako funkcionišu u Crnoj Gori. Oni moraju i za najmanju stvar da pitaju centralu u Podgorici. Mi to ne moramo jer je naš centar svijeta u Baru. Mi ćemo sve probleme koje grad ima rješavati sami, tu u Baru, ne u kancelarijama iza zatvorenih vrata, već u direktnom razgovoru sa građanima Bara".
 
Govoreći o pruzi Beograd – Bar, Novaković je rekao da je to državno pitanje koje moraju da riješe Crna Gora i Srbija ali da su: "željeznička stanica, autobuska stanica ili taksi prevoz lokalno pitanje koje grad mora da riješi kako bi se na najbolji mogući način predstavio turistima koji dolaze u Bar, pošto je to ogledalo grada".
 
Odgovrajući na pitanje o najvećem problemu grada, nosilac liste Biram Bar Radomir Novaković Cakan je istakao: "Locirali smo u razgovorima sa građanima da je njima problem nedostatak radnih mjesta, male plate, infrastruktura, ali da ih najviše muči proces legalizacije koji je pred nama. Upravo zbog toga, mi smo postavili neki naš predlog za cijenu legalizacije koji je izazvao mnogo pažnje, ne samo građana Bara već cijele Crne Gore. Pošli smo od jednostavne matematike. Podjelili smo grad u 6 zona, jer ne mogu isto da plaćaju oni koji imaju nekretninu na obali, u prvom redu i ovi koji su gradili iznad pruge i magistrale. Ukoliko u gradu Baru, prema nekim procjenama ima 25.000 nelegalnih objekata i neka je prosječna kvadratura 120 kvm, to predstavlja 3 miliona kvadratnih metara objekata koji treba da se legalizuju. Ukoliko bi prosječna cijena kod legalizacije bile 10 eura po kvadratu, samo opština Bar bi na taj način prihodovala 30 miliona eura. Neka svi plaćaju na rate, recimo na 10 godina, opština Bar bi imala godišnje 3 miliona evra više u budzetu u tom periodu. Sa 3 miliona godišnje više sredstava svašta možemo svake godine da uradimo i Bar ne bi imao ni jedan jedini problem u sledeće 4 godine".
 
Na pitanje voditelja da li je sposoban da preporodi Bar, Novaković je napomenuo: "Zamislite čovjeka koji je krenuo od ničega i napravio poslije nekoliko godina brend i veliku uspješnu firmu. Moj tim sa liste i ja se ne bojimo odgovornosti. Mi želimo da građani Bara prepoznaju nas kao nekog ko može da vodi ovaj grad sledeće 4 godine. Zbog toga bih zamolio građane Bara da izađu na izbore u što većem broju, jer poslije izbora od kukanja nema ništa. Nije dovoljno samo na riječima podržavati listu Biram Bar i Cakana. Mora se napraviti još taj jedan korak 27. maja, izaći na izbore i zaokružiti broj 3".
 
Završavajući gostovanje, nosilac liste Biram Bar Radomir Novaković Cakan je istakao: "Obećavam još jednom ovdje na TV-u pred mnogim gledaocima da se, bez obzira na rezultate izbora, neću promjeniti, neću promjeniti broj telefona i da ću za njih uvijek biti njihov Cakan".
 
 
DPS: PREKO 10.000 PREGLEDA U POSLEDNJIH SEDAM DANA

 
Moderna, pozitivna kampanja koju vodimo u susret lokalnim izborima 27.maja, rezultirala je povećanim interesovanjem za našu političku ponudu. Samo tokom poslednjih sedam dana, našu stranicu na Instagramu je posjetilo više od 10.000 profila. Inovativan način plasmana informacija o svim aktivnostima koje sprovodimo, od izuzetnog je značaja za kvalitet kampanje i čini je dostupnom i dodatno atraktivnom svim biračima. Zahvaljujući mjerljivom povjerenju koje ovim putem dobijamo, na krilima odličnog rezultata na predsjedničkim izborima, nastavljamo predizborne aktivnosti jednakim intenzitetom, sigurni u još jednu izbornu pobjedu, najmodernije građanske politike koju predvodi naša Demokratska partija socijalista.


BERJAŠEVIĆ: OSTROS JE BIO I BIĆE BASTION IZVORNE SOCIJALDEMOKRATIJE
 

 
Izjava za javnost Bećira Berjaševića, kandidata na listi “Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara”:
 
Tokom trajanja naše izborne kampanje, nebrojano puta smo isticali da je ključni programski prioritet Socijaldemokrata Bar ubrzani ekonomski razvoj naše opštine. To, za nas Socijaldemokrate, prvenstveno podrazumijeva ravnomjerni razvoj naše opštine.
 
Neophodno je da stvorimo iste uslove za život i rad i u Ostrosu i na Topolici, Mrkojevićima i Crmnici, Sutomoru i Šestanima, Starom Baru i Bjelišima, Polju, Šušanju i Čanju, u skladu sa njihovim specifičnostima, resursima i potencijalima.
 
S obzirom da čitav svoj život živim i radim u Ostrosu, pozvan sam da mještanima Krajine saopštim nekoliko ključnih projekata koje Socijaldemokrate imaju u planu za Ostros, koji je uvijek bio i ubuduće će biti bastion izvorne socijaldemokratije u Baru.
 
Prvenstveno, područje Krajine moramo unaprijediti u infrastrukturnom smislu. Možemo se pohvaliti da smo inicijatori veoma značajnog infrastrukturnog projekta za našu opštinu kakav je rekonstrukcija puta Vladimirske krute - Bar - Sutorman - Virpazar, čiji se početak očekuje ubrzo, a koji je od vitalnog značaja za sve mještane Krajine. Takođe, ubrzo će se započeti i sa rekonstrukcijom puta Virpazar - Ostros - Vladimir, za koji je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije. Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, prioritet Socijaldemokrata je rješavanje problema vodosnadbijevanja u ruralnom dijelu naše opštine, uključujući i područje Krajine.
 
Poseban akcenat Socijaldemokrate stavljaju na razvoj turizma na ruralnom području opštine Bar, uključujući i Krajinu, a izradom prostorno planske dokumentacije za područje Krajine, stvorićemo uslove za održiv razvoj našeg kraja. Ljepote Skadarskog jezera i njegove obale, uz unaprjeđenje turističke infrastrukture na tom području, atraktivna su ponuda koja ide u prilog ideji o Ostrosu kao potencijalu za razvoj eko turizma na područje naše opštine.
 
Posredstvom Agencije za ekonomski razvoj opštine Bar, koju ćemo formirati u narednom periodu, nastavićemo sa značajnim ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju i nastojaćemo da povežemo proizvođače sa turističkom privredom. Insistiraćemo na definisanju podsticajnih mjera za proizvodnju tradicionalnih domaćih proizvoda u Ostrosu, poput duvana, kestena i ljekovitog bilja, kao i na boljoj promociji proizvođača i njihovom uvezivanju sa ugostiteljskim sektorom i podsticanju razvoja seoskog turizma.
 
Takođe, u saradnji sa nadležnim institucijama, čvrsto ćemo se zalagati za otvaranje graničnog prelaza Ckla, koji je veoma značajan za ovaj dio opštine, ali i za unaprjeđenje zdravstvene zaštite, posebno ljeti, kada je Ostros prepun turista i naših iseljenika.
 
Neophodno je i bolje uvezivanje Ostrosa sa Barom i Ulcinjem, kada je u pitanju javni prevoz, uključujući i besplatan prevoz učenika i penzionera.
 
Mještani Krajine uvijek su znali da prepoznaju stabilne i dosljedne ljudi, dokazane u svojim profesijama i poslu, koji imaju jasnu viziju razvoja našeg kraja. Zato sam siguran da će Krajina 27. maja dominantno zaokružiti broj 8 i dati podršku listi “Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara”!

 
BAR ZA 21 VIJEK: DO POSLEDNJEG DAHA BORIĆEMO SE
HRABROŠĆU, MUDROŠĆU I ZNANJEM

 
Ljudi za 21. vijek su mirnom šetnjom od zgrade Opštine Bar preko šetališta do centra grada ukazali na glavni problem koji već duže vrijeme prazni džepove svih naših sugrađana. Bar je jedan od “top tri” grada koji je prepoznatljiv po korupcionaškim radnjama i aferama koje su potresale ne samo našu, nekada mirnu luku već i našu državu. Od perspektivne luke na raskršću Istoka i Zapada, od luke do koje su vodili svi veliki poslovni putevi, jedini put koji je ostao je onaj koji se koristi za šverc cigareta i narkotika.
 
I dok bivši nam gradonačelnik čeka zatvorsku kaznu, pitamo se šta će se otkriti nakon vladavine sadašnjeg, ako već sada otkrivamo brojne slučajeve korupcionaških radnji, brojne zloupotrebe državnih resursa u private svrhe, a u najavi su i slučajevi za agenciju za antikorupciju.
 
Mirno i ponosno smo se zahvalili svim Barankama I Baranima koji su podržali našu zdravu ideju promjena, sloge, komšijske i bratske ljubavi kao i superiorne projekte i Program koji smo po principu problem-rješenje podijelili u preko 10.000 barskih domaćinstava. Zahvalni smo im što su tri decinije čuvali prave ljudske vrijednosti u sistemu u kojem je biti čovjek izgubilo na vrijednosti.
 
Zahvalili smo se i svim radnicima propalih barskih preduzeća koji su nam se pridružili u šetnji, jer znamo da nije bilo lako napustiti Primorku, Bar bilje, Tehnopromet, Košutu, Izbor Bar. Zahvalili smo se i svim onim radnicima koji se i dalje bore za Luku Bar, Barsku plovidbu , a ujedno smo na taj način odali pomen propaloj barskoj floti i uništenoj barskoj privredi. Oprostili smo se zajedno od ukinute linije Bar- Bari, od naših “svetaca” koji su u neku daleku zemlju, za neki sitni novac poslati na put bez povratka.
 
Obećali smo jedni drugima da ćemo se protiv njihovih anemičnih prijetnji boriti osmijehom, da ćemo se protiv njihovog duhovnog siromaštva i pohlepe boriti humanošću i dobrotom, a protiv njihovih kriminalnih klanova, metaka i prljavih miliona – do poslednjeg daha borićemo se hrabrošću, mudrošću i znanjem.
 
Zato vas pozivamo da 27. maja svi masovno, odlučno, hrabro i ponosno birate mladost, slogu, budućnost, i sa osmijehom zakoračite u Bar za 21 vijek!