Društvo

Lokalni izbori: Konvencija koalicije DF - SNP

| 25:05:2018 | 10:55:56

“Ukoliko žele da zajedno formiramo vlast u Baru nakon 27. maja, iz koalicije ‘Za 21. vijek’ neka povuku prijetnje da će srušiti crkvu na Rumiji i neka se ograde od svojih čelnika koji se za to zalažu”, poručio je mr Dejan Đurović, nosilac liste “DF – SNP, Za grad koji volimo” sa završnog promotivnog skupa tog saveza održanog sinoć u Baru.
 
On je u obraćanju glasačima i simpatizerima svoje koalicije kazao da su DF i SNP u kampanji građanima ponudili samo ono što je realno i ostvarivo. Đurović je apelovao na Barane da u nedjelju izađu u što većem broju na izbore.
 
“Ne tvrdimo da smo idealni, ali jesmo najdosljedniji i najveći u opoziciji, pa neka građani iskažu svoj stav glasanjem. Samo neka glasaju za pravu opoziciju, po svom izboru, i neka ne rasipaju glasove”, naglasio je Đurović.

 
On je ponovio poziv za TV duel nosiocu liste DPS-a u Baru Dušanu Raičeviću, koji, kako je rekao, to uporno izbjegava. “Evo, ima još vremena do izborne ćutnje, pozivam ga da ne bježi sa crte, neka bira televiziju, mjesto i vrijeme, jer je red da stavove pred licem javnosti ukrste nosioci lista dva najveća politička subjekta u gradu kakav je Bar”.
 
“Mi želimo da Bar bude moderan evropski grad, a njegovo uređenje mora početi od centra, da se srede ušća Rene i Željeznice u more. Imamo lokaciju za hotel sa pet zvjezdica, razgovarali smo i sa zainteresovanim investitorom koji hoce da ga gradi, ali pošteno i transparentno. Poručujem da ćemo kao nova gradska vlast sa svim velikim investitorima pregovarati pred TV kamerama, bez kulisa i procenata”, kazao je Đurović.
 
On je naveo da Sutomore zaslužuje osnovnu promjenu - “da reketaška firma Morsko dobro tu nikad više ne uzima harač”, navodeći da treba sprovesti “pošten referendum” da li su stanovnici za Opštinu Sutomore. Za Čanj je plan legalizacija i urbanizacija, za Virpazar uređenje normalnog prilaza, kako bi se zaustavile saobraćajne nesreće, “a o pristaništu na Virpazaru prićaćemo kad Nacionalni park prestane da odnosi pare u Podgoricu i počne da ih ulaže u Crmnicu”.
 
"Vodili smo afirmativnu kampanju, direktno kontaktirali sugrađane, išli im na vrata i nikad nikome nismo rekli ‘glasajte za nas’, rekli smo samo - izađite na izbore. Zalažemo se da se ne plaća legalizacija kuća za osnovno stanovanje, a za bezbjednost grada i naše djece, pokrićemo grad i posebno školska dvorišta video-nadzotrom, dok će školski policajci biti plaćani iz barskog budžeta. Svake godine pet najboljih barskih studenata biće zapošljeno u opštini”, dodao je Đurović.
 
Odbornički kandidat, predsjednik SNP Bara Vasilije Lalošević, pozvao je da se “upali svijeća i rastjera tama” u ovom gradu “u kojem smo se nagledali onih koji su pravili mostovi i tamo gdje nema rijeka”. Ukazujući da će koalicija od Opštine Bar napraviti “pravednu i istinoljubivu instituciju”, on je kazao da je koalicija obećala samo ono što može ispuniti.
 
“Siti smo onih koji prave mostove tamo gdje rijeke ne teku, onih koji pričaju bajke o aerodromu u Mrkojevićima i marini u Virpazaru”, kazao je Lalošević.

 
 
Maja Vukićević, kandidat za odbornika, kazala je da je ova koalicija vodila pozitivnu kampanju, te da se nije bavila demagogijom već upoznavala birače sa svojom vizijom ljepšeg i boljeg Bara, koji ponovo treba da postane privredni i turistički centar ovog dijela Crne Gore.
 
“Pozivam sve Barane da izađu na izbore i da preuzmu sudbinu grada u svoje ruke, apstinenti su najjača vojska DPS, ali ne dajte glas onima koji žele u koaliciju sa DPS”, rekla je Vukićević.
 
Odbornički kandidat i potpredsjednik OO PZP Bar Aleksandar Lekić kazao je da će Bar da slijedi primjer Budve i Kotora, “i tome neće niko stati na put, pa ni oni koji su birali Bar, a izabrali lične ambicije”. On je rekao da je, pored ostalog, najočiglednije vlast u Baru pala na ispitu u slučaju Maljevika.
 
“Nema gradilišta, nema 2.000 radnika koje je trebalo uposliti iz redova mještana, ni ašov zaboden nije u tako pompezno najavljeni projekat“ – kazao je Lekić.
 
Predsjednik barske NSD Bogić Beli Mitrović kazao je da oni “koji na izborima jure jedan ili dva mandata da bi trgovali”, odmah zaobiđu koaliciju, “neka pođu direktno u DPS da trguju”.
 
“Imam poruku i za one koji kažu da smo prevaziđeni političari : Neka ne misle da ćemo im se za jotu pomjeriti, jer ako kome treba da ustupamo mjesta, to je omladila DF-a i Srbadija barska”, kazao je Mitrović.
 
“U svim aspektima, Bar ima posebno mjesto. Ponuđeni izborni program koalicije je realan, nije obećano ništa što se ne može ispuniti, i to je pošteno. Ova koalicija je prirodna i ne zavisi ni od jedne ambasade, mi smo okrenuti drugačijim, trajnim vrijednostima, našoj istoriji, tradiciji, kulturi, ćirilici, svetosavlju i srpskom jeziku”, kazao je potpredsjednik NSD dr Strahinja Bulajić.

 
Potpredsjednik PZP Koča Pavlović pozvao je posjetioce konvencije da aplauzom pozdrave Milana Kneževića, “jedinog političkog zatvorenika u državi”, ističući da je na ovim lokalnim izborima bitno “da budemo što snažniji, da osvojimo što više”, ali, “bitnije od toga je naše jedinstvo”.
 
“Rasplet dolazi - svi će se pod uticajem ambasada svrstavati na jednu od suprotstavljenih strana u DPS, a naša prirodna koalicija će nakon raspada DPS koji je neminovan, uzeti vlast”, rekao je Pavlović.
 
Član Predsjedništva SNP Andrija Ćetković rekao je da će izborni rezultat koalicije u Baru “iznenaditi naše političke protivnike”, a predsjednik SO Budva Đorđe Vujović da će “niska započeta u Herceg Novom, Budvi, Kotoru i Plužinama” biti nastavljena u Baru.