Društvo

U hotelu Montenegro okupljeni davaoci krvi

| 28:05:2018 | 14:34:04

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Podgorica i Crveni krst Glavnog grada, u saradnji sa Zavodom za transfuziju Crne Gore, u subotu su u hotelu “Montenegro” u Čanju organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je, kako ističu organizovana povodom 20 godina uspješnog rada i aktivnosti.

U hotelu “Montenegro” vlasnika Branka Vukmanovića, okupilo se preko 150 dobrovoljnih davalaca sa prostora bivše Jugoslavije. Akcija je bila uspješna i prikupljeno je 106 jedinica krvi.

Vukota Jašović, predsjednik DDDK Podgorica, veteran koji je i sam dao 150 boca krvi, zahvalio je davaocima: “Danas se prijavilo 160 davalaca, preko 100 je dalo krv, ostali nijesu mogli iz zdravstvenih razloga, pa će krv dati u Zavodu za transfuziju u Podgorici“.

Jašović je zahvalio svim sponzorima koji su pomogli ovu humanu akciju, posebno Branku Vukmanoviću, ističući da je tako bilo i prošle godine: “Donirao nam je nešto što drugi ne umije da uradi, neki koji možda imaju i više”. Zahvalio je i Zavodu za transfuziju, koji je propratio i odradio akciju, “jer dobar transfuziolog čuva dva života - i davaoca i primaoca”.

Među davaocima bile su i čitave porodice. Većina smatra da se o davalaštvu ne govori dovoljno, te da je potrebna dodatna edukacija kako bi se što više mladih motivisalo za ovu humanu aktivnost.