Društvo

Investicije u Starom Baru

by Vjera Knežević Vučićević | 29:05:2018 | 12:32:34

Iako je Stari Bar prilično razuđeno područje - čini ga desetak cjelina, pa je teško izaći u susret svim željama mještana jer su mogućnosti skromne - u mjesnim odborima su zadovoljni realizovanim investicijama.
 
“Stari Bar više nije klasično seosko područje, a sva naselja u ovom dijelu opštine sada možemo podvesti pod prigradska, jer su asfalt i javna rasvjeta stigli do posljednje kuće. Posebno je važno što se narod vratio maslinjacima, što je iniciralo da se u posljednje vrijeme značajna pažnja poklanja putnoj infrastrukturi kako bi se jednostavnije stiglo do maslinjaka i mlinova. Zadovoljni smo i uređenjem prostora oko Stare masline do koje se sada stiže saniranim putnim pravcem, gdje se bez problema mogu mimoići i dva autobusa”, navodi predsjednik MZ Stari Bar Dževdet Begzić, uz podsjećanje na povoljnosti koje je donijela izgradnja zaobilaznice oko Starog grada.

 
“Riješili smo i problem neadekvatne putne infrastrukture u jednom dijelu naselja Velembusi, gdje građani nijesu mogli automobilom doći do svojih domova… Završeno je i asfaltiranje putnog pravca od magistrale ka Islamskom centru do Opšte bolnice. Radovi su malo kasnili jer se uporedo radilo i na poboljšanju elektromreže u tom dijelu grada. Regulisani su i kanalizacioni odvodi, pa su sve kuće od Biskupade do Belvedera priključene na mrežu”, objašnjava Begzić.
 
U ovoj MZ su napravili prioritete za naredni period. Kao najvažniji projekat navode “presvlačenje” dotrajale kaldrme koja vodi kroz čaršiju do Starog grada.
 
“Kaldrma je izuzetno klizava i rizična kako za turiste, tako i za mještane koji tuda svakodnevno prolaze… Poseban problem predstavlja i nedostatak javnog toaleta. Kancelarija mjesne zajednice izgorjela je u požaru, pa sada planiramo da u sklopu nove uradimo i Kuću maslina koja se trenutno nalazi u prostorijama stare biblioteke. Pod okriljem ambicioznog plana rekonstrukcije objekata u sklopu starobarske tvrđave, u toku su radovi na crkvi Sveta Katarina. Sredstva su obezbijeđena”, ističe predsjednik MZ Stari Bar.

 
On se nada da će uskoro biti riješen i dugogodišnji problem izlivanja rijeke Rikavac u koju se tokom sezone kiša slivaju otpadne vode i razne vrste otpada. Neophodno je, kako ističe, i pokrivanje potoka u Gornjoj i Donjoj mahali iz kjeg se posebno tokom toplih dana šire izuzetno neprijatni mirisi.
 
“Rikavac je do samog ulaza u tunel nanio velike količine šuta. Biće neophodna ozbiljna sanacija uz ulaganje značajnih sredstava kako bi se rijeka očistila od šuta, a otpadne vode nesmetano mogle oticati u more”, naglašava Begzić.
 
On smatra da se potencijali Starog Bara najviše koriste za poboljšanje turističke ponude, pri čemu se nepravedno malo pažnje posvećuje očuvanju i rekonstrukciji kulturnih dobara. Ipak i to se mijenja. Rekonstrukcija crkve Svete Katarine svjedoči da su nadležni prepoznali značaj kvalitetne zaštite ovog izvanrednog kulturnog dobra.