Društvo

Montenegro without hate u SEUŠ

| 04:06:2018 | 12:07:15

U JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi tokom maja održane su radionice u okviru projekta “Montenegro without hate”, čiji cilj je bio obrazovanje mladih o stigmatizaciji i diskriminaciji po različitim osnovama pripadnosti.

NVO 35mm iz Podgorice, u saradnji sa volonterskim klubovima gimnazija “Slobodan Škerović” iz Podgorice i “25. maj” iz Tuzi, uz pokroviteljstvo Savjeta Evrope, sprovodili su ovaj projekat, koji je u sebi sublimirao iskustva nastavnika, omladinskih radnika i vršnjačkih edukatora, kako bi kod srednjoškolaca razvili kompetencije za prepoznavanje i borbu protiv govora mržnje u virtuelnom (on-line) i stvarnom (off-line) životu.


Projekat je pored istraživanja i podsticaja aktivizma mladih u borbi protiv ovog fenomena u školama i lokalnim zajednicama širom Crne Gore, imao za cilj i povezivanje mladih iz različitih gradova i podsticaj saradnje među obrazovnim ustanovama. Tako je zahvaljujući ovom projektu po prvi put realizovana vršnjačka aktivnost između Gimnazije “Niko Rolović” i naše ustanove. Učenice Anastasija Đonović, Irma Mustafić i njihovih osamdesetak vršnjaka kroz vršnjačku edukaciju razvijali su svoje vještine i upoznavali moguća rješenja koja mogu doprinijeti u borbi protiv ksenofobije i podići svijest mladih o vrijednostima i izazovima života u multikulturalnoj Crnoj Gori.

Aktivnosti i ciljevi ovog projekta bili su usklađeni sa Strategijom za mlade, kao i sa Nacionalnom kampanjom za suzbijanje govora mržnje na internetu kojom je rukovodio Direktorat za mlade u Vladi Crne Gore.