Društvo

Završeni Dani Svetog Jovana Vladimira

izvor: mitropolija.me | 05:06:2018 | 13:07:53

Litijom ulicama Bara završena je četvorodnevna manifestacija “Dani Svetoga Jovana Vladimira“, u organizaciji Crkvene opštine Bar i NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve” iz Bara.
 

Program je započet liturgijom na ostacima hrama iz VI vijeka, Barskom trikonhosu. Službu je držao protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, uz sasluživanje jereja Aleksandra Orlandića. “U ovome hramu su se generacije Hrišćana Bogu molile, krštavale, vjenčavale i sa Hristom u svetoj liturgiji sjedinjavale. Ovdje, u ovome svetome hramu, molio se sigurno i sam Sveti Jovan Vladimir”, rekao je Zeković. Dan kasnije održana je liturgija na temeljima ranohrišćanskog manastira Presvete Bogorodice na Ratcu. Služio je iguman manastira Dajbabe Arhimandrit Danilo (Bel). Nakon Liturgije prerezan je i blagosiljan slavski kolač u čast Svetog cara Konstantina i Jelene.
 

U večernjim satima na platou Sabornog hrama u Baru predstavljena je knjiga “Misli vladike Nikolaja”, koju je priredio pisac Dragan Lakićević. Knjiga je publikovana u saizdavaštvu Srpske književne zadruge iz Beograda i Srpskog kulturnog društva "Slovo ljubve" iz Bara. O Svetom Nikolaju duhovniku, književniku i filozofu govorili su arhiepiskop cetinjski Mitopolit crnogorsko-primorski Amfilohije, protojerej Predrag Šćepanović i priređivač Dragan Lakićević. “Misli Nikolaja bave se ukupnim čovjekovim životom, spoljnim i unutrašnjim fizičkim i duhovnim, moralom i psihologijom jednako. Svi važni fenomeni čovjekove duše, vjere, morala, osjećanja obuhvaćeni su ovim mislima”, kazao je priređivač Dragan Lakićević. Vladika Amfilohije se posebno osvrnuo na spis “Tri aveti evropske civilizacije”: “To su Niče, Darvin i Marks. Niče koji je propovjedao nadčovjeka, pa je i fašizam ideologija koja se razvila upravo na ničeizmu. Darvin je svojom teorijom, kojom je porekao najdublju istinu o Božijoj tvorevini da je Bog tvorac ovoga svijeta, uticao na ono što se zove naukom na kojoj se vaspitavaju čitave generacije. Marks je porodio bezbožništvo koje je zalilo krvlju, bratoubilaštvom čitav svijet”.

 

Na praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, služena je liturgija na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu. Služio je paroh barski i starješina Hrama Svetog Jovana Vladimira protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, a sasluživali su paroh ulcinjski protojerej Siniša Smiljić, jerej Aleksandar Orlandić i otac Nikolaj iz manastira Moračnik. Za pjevnicom su bile sestre iz manastira Beška predvođene igumanijom Fotinom. “Ovo je mjesto koje je svojim svetim stopama osveštao i Sveti Jovan Vladimir, koji je po predanju u ovome manastiru bio i sahranjen, kao i njegova sveta i pravedna žena Kosara, kasnije monahinja Teodora. Njegove svete mošti prenete su najprije u Drač, kasnije u Elbasan, a danas su u Tirani. Imamo blagoslov da u našem Sabornom hramu imamo česticu njegovih svetih moštiju”, kazao je Zeković.
 

Knjiga “Od Kosova do Jadovna“ umirovljenog episkopa zahumsko hercegovačkog Atanasija (Jevtića) je promovisana na platou Sabornog hrama u Baru. O knjizi su pored autora, vladike Atanasije, govorili arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Živojin Rakočević, književnik i novinar iz Gračanice. Rakočević je istakao kako je u poznavanju svoje osnovne zemlje, autor “postavio pred nas stotine ličnosti koje nama izgledaju kao svjedoci, suočio nas je sa prirodom njihove slobode zato će mu oni u punom povjerenju reći: ‘Nismo svi na isti način slobodni’ i to u vremenu kada je ideologija držala monopol na ravnopravnost, kao i danas kada govorimo o ljudskim pravima i političkoj korektnosti”. Episkop Atanasije kazao je da je knjiga hronika narodne istorije, a Mitropolit Amfilohije kazao je da je Jadovnu ime dao neko ko je imao proročkog dara. “Jadovno je zaista postalo Jadovno. I dobro je što je Vladika Atanasije zapisao taj svoj putopis o njemu. Kao što vidite, ovo je deveto izdanje te njegove knjige, a prvo je samo onaj njegov putopis iz osamdesetih godina. U međuvremenu su pridodati mnogi njegovi tekstovi, i drugi tekstovi, naročito naših pjesnika, divna svjedočanstva o Kosovu”. Kazao je da “Kosovo i Metohija zaista jeste naš Jerusalim”.
 

U Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru proslavljen je potom praznik Svetog Jovana Vladimira. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Mitopolit Amfilohije. Govoreći o hramovima kao Božijim obitalištima, vladika je kazao da je ovaj hram “nebo na zemlji koji nas sa zemlje uzdiže na nebo, a most ka tome je majka Božija koja je sina Božijeg svela na zemlju da postane čovjek da bi nas uzvela na nebo”. Kumstvo za narednu godinu od ovogodišnjeg domaćina Dejana Đurovića preuzeo je Vladimir Božović. Svetoj liturgiji su prisustvovali predsjednik SO Bar Radomir Novaković i glavni imam barski Mujdin Miljaimi.
 

Ulicama Bara je u ponedjeljak, predvođena Mitropolitom Amfilohijem, prošla tradicionalna litija u slavu Svetoga Jovana Vladimira. Mitropolit Amfilohije je, nakon čitanja Jevanđelja na ostacima Trikonhosa, rekao da su njegovi temelji i “ovo sabranje na njima poslije toliko vjekova svjedočanstvo da je ono što je Božje neuništivo”. “Raspeće Hristovo i vaskrsenje je znak časnoga krsta kojim se mi obasjavamo silom njegovom. Tim krstom obasjan je i grad pod Bar. Počev od onog krsta na svetoj gori Rumiji, pa onda redom krstovima na ovdašnjim hramovima. Pa i ovaj hram, koji je u znaku krsta časnoga podignut prije toliko vjekova, uvijek iznova, oko njega, kao oko svetoga simbola, sabiraju se duše žedne i gladne vječnoga života i vode koja otiče u život vječni“, kazao je on. U litiji je učestvovao veliki broj građana Bara, koji su prošli ulicama Topolice, od i do hrama Svetog Jovana Vladimira. Litiji je prisustvovao i Nadbiskup barski Rrok Gjonlleshaj.