Društvo

Na Univerzitetu Crne Gore ima mjesta za 3501 studenta

| 12:06:2018 | 12:20:08

Barski maturanti su završili svoj dio školovanja u rodnom gradu još prije dvije nedjelje, i sada ih očekuju upisi na fakultete.
 
Ove godine biće mjesta za 3.501 studenta na besplatnim studijama Univerziteta Crne Gore. To je saopštila direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.
 
Kurpejović je dala izjavu nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen prijedlog odluke o broju studenata za upis u prvu godinu studija na Univerzitetu Crne Gore i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost za studijsku 2018/19. godinu.
 
Riječ je o drugoj po redu generaciji studenata koji se upisuju na besplatne osnovne studije, a u skladu sa prošlogodišnjom zakonskom reformom. Broj studenata je, kako je Kurpejović naglasila, skoro isti kao prošlogodišnji: “Ako uporedimo sa prošlom studijskom godinom, broj mjesta je skoro identičan. Naime, broj mjesta ove godine na Univerzitetu Crne Gore je 3 501, a prošle godine je bio 3 486”. Kako je istakla, novina je i da će ove godine biti mjesta i za 50 studenata Pravnog fakulteta – Pravne nauke - u Bijelom Polju, što je, kako je navela, na fonu unaprjeđenja ponude, uslova studiranja i odgovora na potrebe tržišta rada.
 
Broj predviđenih mjesta na fakultetima UCG je: Arhitektonski fakultet 50, Biotehnički fakultet 155, Ekonomski fakultet 390, Elektrotehnički fakultet 330, Fakultet dramskih umjetnosti 35, Fakultet likovnih umjetnosti 40, Fakultet političkih nauka 160, Pomorski fakultet 260, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 180, Fililoški fakultet 355, Filozofski fakultet 290, Građevinski fakultet 100, Mašinski fakultet 180, Medicinski fakultet 185, Metalurško-tehnološki fakultet 115, Muzička akademija 36, Pravni fakultet 290, Prirodno-matematički fakultet 230. “Kada govorimo o Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, broj mjesta je kao i prošle godine, a to je 40”, naglasila je Kurpejović. Istakla je i da je predlog o broju mjesta u potpunosti u skladu sa maksimalnim kapacitetima svake ustanove odnosno licencom propisanim uslovima.
 
Govoreći o kvalifikacijama koje su na tržištu identifikovane kao tražene, direktorica direktorata saopštila je da su to najčešće kvalifikacije iz oblasti elektronike i elektrotehnike, građevine, turizma i hotelijerstva, ali da su tražene i kvalifikacije iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka.