Društvo

VIDEO: Dodijeljen Zlatni znak i zahvalnice Crvenog krsta

by Vesna Šoškić, snimatelj Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 14:06:2018 | 15:48:58

Na prijedlog Opštinske organizacije Crvenog krsta Bar, Crveni krst Crne Gore dodijelio je “Zlatni znak” -jedno od najvećih priznanja te humanitarne organizacije, predsjedniku Opštine Bar dr Zoranu Srzentiću za nesebičnu podršku i pomoć u protekloj godini.
 

Zahvalnice su uručene volonterima, pojedincima i institucijama, koji su takođe dali nemjerljiv doprinos u brojnim aktivnostima najhumanije asocijacije.
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, prvenstveno kao ljekar i humanista, razumijevajući značaj onoga što radi Crveni krst, imao je sluha i podržao je niz aktivnosti te humanitarne organizacije.
 
“Kao ljekar, odnosno hirurg, znam kolika je uloga Crvenog krsta i koliko pomaže ljudima koji su u nevolji. Volonteri i zaposleni su uvijek tu da priskoče u pomoć kad god je to potrebno, a biti dio te organizacije je čast i obaveza. Dobiti ovakvo priznanje je veliko zadovoljstvo i takođe, velika čast i obaveza. Posebno mi je drago jer dolazi od ovakve humanitarne organizacije”, naglasio je gradonačelnik Srzentić.
 

Predsjednik CK Bar Slobodan Đonović, koji je u ime Crvenog krsta Crne Gore uručio “Zlatni znak” dr Zoranu Srzentiću, podsjetio je na značenje priznanja i početke rada te humanitarne organizacije u našoj državi.

“Zlatni znak jedna je od najznačajnijih nagrada Crvenog krsta, od izuzetnog značaja. Željeli smo da ovo veliko priznanje uručimo onima, zahvaljujući kojima naša humanitarna organizacija opstaje ovako dugo. Osnovana je 1875. godine u Cetinjskom manastiru, gdje i danas postoji ugrađena ploča koja potvrđuje tu dugu tradiciju”, istakao je Đonović.
 
Značajnu bazu Crvenog krsta čine volonteri, ali podršku humanitarnim aktivnostima daju i pojedinci i institucije. Ni njih Crveni krst nije zaboravio, a na volontere su, kako je naglasila sekretarka opštinske organizacije, Zorica Crnčević, posebno ponosni.
 

“Crveni krst najvećim dijelom počiva na volonterskom radu i zahvaljujući pojedincima i institucijama, ostvarujemo svoju misiju još od 1875. godine, kao najstarija, odnosno prva organizacija na Balkanu. Brojimo 143 godine postojanja, što dovoljno govori o važnosti naše organizacije, čija uloga najviše dolazi do izražaja kada čovjek strada i kada je u nevolji. Da bi Crveni krst imao tu snagu i moć, ljudske i materijalne kapacitete, mora da jača u u mirnim vremenima, samo uz pomoć  pojedinaca i institucija koji takvu podršku mogu da pruže”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Zorica Crnčević, koja je podsjetila  da su priznanja uručena na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, kada Crveni krst Crne Gore organizuje veliku nacionalnu akciju u Podgorici, svjesni ogromnog značaja te humanitarne aktivnosti.
 
“Ovo je značajan datum na svjetskom nivou. Krv je dragocjena tečnost koja spašava živote, a ne može se kupiti ni proizvesti. Današnja akcija Crvenog krsta CG stvoriće dobru osnovu za potrebe građana za krvlju, što ne znači da je to i dovoljno. Vrlo nisko smo na ljestvici dobrovoljnog davalaštva krvi i naš zadatak je da promovišemo ovu plemenitu aktivnost, koja je važna za naše porodice i za svakog čovjeka. Davaoci krvi spadaju u najhumanije ljude, to treba cijeniti, podržavati ih i nagraditi za ono što čine”, istakla je sekretarka CK Bar Zorica Crnčević, koja je navela i da je neophodno, da bi Crveni krst u potpunosti osnažio i na adekvatan način mogao da ostvaruje svoju humanitarnu misiju,uz volonterski i dobročiniteljski rad, obezbijediti potrebna finansijska sredstva.
 
“Do nužne finansijske potpore mogli bi doći ukoliko bismo realizovali sva ovlašćenja koja pripadaju našoj humanitarnoj organizaciji, odnosno ukoliko bi se dosljedno primjenjivao Zakon o Crvenom krstu, koji nam ta ovlašćenja daje, a koji je usvojen u Skupštini Crne Gore, 2006. godine", zaključuje Crnčević.
 

Zahvalnice Crvenog krsta dobili su Mladen Vukmanović, Ljiljana Lukšić, Sindikalna organizacija "Budvanske rivijere", Milica Vukmanović, Miroslav Jovanović-Timotijev, Milena Koprivica, Zvonko Knežević, Dragan Koprivica i TV Corona.