Društvo

Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

| 15:06:2018 | 01:50:48



 Muslimanima u Crnoj Gori obratio se bajramskom čestitkom reis Rifat Fejzić.

Fejzić je naveo da muslimani ispraćaju mjesec Ramazana koji su proveli u postu i predanosti Stvoritelju, trudeći se da dostignu njegovu milost i oprost.  On je kazao da su radost iftara dijelili sa ukućanima, prijateljima i komšijama, pomagali siromašnima, bolesnima i obespravljenima. Fejzić je rekao da je solidarnost nadvladala sebičnost, a pružena ruka stisnutu šaku. 

“Istrajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi i nanovo nas podsjeća na dostižnost nagrade nakon pregnuća, na vječnost nakon prolaznosti", kazao je Fejzić.

On je dadao da i život prođe poput Ramazana. “Srećan li je vjernik koji ga živi kao sredstvo za vječnu nagradu, a ne kao cilj. To je ono što životu daje neprolaznost, a čovjeku mir”, rekao je Fejzić, navodeći u poruci vjernicima da su savremenici svijeta nestabilnog poretka u kojem dominira pohlepa, a pravdu definiše sila. 

Fejzić je kazao da se na krilima islamofobije legalizuju stradanja i protjerivanja muslimana sa svojih ognjišta i utočišta, a vjera im se krivotvori. “Naša je obaveza da podstičemo glas razuma, da se borimo i vjerujemo u svijet koji neće pokleknuti pred ozbiljnim civilizacijskim izazovima. Suživot različitosti u našoj zemlji ohrabruje nas u dostižnost takvog koncepta”, rekao je Fejzić.

Prema njegovim riječima, to su poruke i optimizam koji donose bajramski dani. 

“Podijelimo prazničnu radost i nadu sa svim ljudima. Neka svaki od nas bude hodajući primjer pravog muslimana i izlog islama”, kazao je Fejzić.

On je poželio da Bajram bude prekretnica i da Allah pomogne u tome. “Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazanski bajram!”.

 
“Crna Gora je jedinstven primjer u Evropi odgovornog odnosa manjinskih naroda prema državi”, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori, reisu Rifatu Fejziću, i građanima islamske vjeroispovijesti čestitao Ramazanski bajram.

Marković je kazao da Crna Gora svoju civilizacijsku perspektivu već odavno izgrađuje na afirmaciji multinacionalne i multivjerske harmonije, kao jedne od temeljnih vrijednosti crnogorskog društva. 

“Upravo iz tog razloga naša zemlja jeste jedinstven primjer, ne samo u našem regionu već i u Evropi, gdje manjinski narodi imaju tako odgovoran odnos prema državi“, navodi se u čestitki.

Marković je kazao kako je uvjeren da bajramska atmosfera toplinom i svjetlošću dodatno osnažuje spremnost da misli i djela budu posvećena ukupnom dobru i uzvišenim vrijednostima tog velikog praznika.

“U želji da predstojeće blage dane provedete u krugu porodice, prijatelja i komšija, ispunjeni osjećajem poštovanja, praštanja i uzajamne povezanosti, čestitam Ramazanski bajram“, zaključuje se u čestitki Markovića.
 

Čestitku povodom Bajrama uputio je vjernicima i izvršni direktor Luke Bar mr Zarija Franović:
 
Zadovoljstvo mi je da u ime kompanije “Luka Bar” AD i u svoje lično ime, svim vjernicima islamske vjeroispovjesti čestitam Ramazanski bajram.
 
Neka ovaj veliki praznik koji proslavljate poslije svetog mjeseca posta, molitvi i odricanja, svima donese mir, ličnu i porodičnu sreću, blagostanje i razumijevanje.
 
Tradicionalno se u našem društvu duh radosti Bajrama dijeli sa komšijama i prijateljima, jer naše vjerske i nacionalne razlike čuvamo i njegujemo kao najveće bogatstvo.
 
Još jednom - Nek je plemenit Bajram blagoslovljen- Bajram Šerif Mubarek Olsun!