Društvo

Vidovdansko veče

by Silvija Vukelić, photo Dejo Senić | 29:06:2018 | 13:26:50

“Vidovdanska akademija” koju tradicionalno povodom Vidovdana, organizuje Crkvena opština Bar, održana je sinoć na platou ispred hrama Svetog Jovana Vladimira.
 
Skup je blagoslovio otac Jovan Plamenac a “Vidovdansku besjedu” govorio dr Dejan Mirović, inače rođeni Baranin, magistar Međunarodnog privrednog prava i profesor je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.
 
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD i Hor “ Sveti Jovan Vladimir” te Etno grupa “ Darovi Svetog Jovana Vladimira”. Program je vodila Ivana Kovačević.

 
U pozdravnom govoru otac Jovan Plamenac naglasio je da je “ Vidovdan ne samo crkveni, nego i srpski narodni praznik, najveći uz Savindan” .
 
“On je Srbinovo primanje zavjeta svetog mučenika kneza Lazara, prihvatanje njegovog opredjeljenja za carstvo nebesko. Lazarev zavjet održao je Srbinovo ime kroz vjekove, postavši svojstvo njegovog bića. Sudarajući se kroz vjekove sa neprijateljem čelo u čelo, Srbin je ostao vjeran Lazarevom zavjetu. Bio je porobljen i oslobađao se i sačuvao je svoju dušu. Lazarev zavjet vezan je za sudbinu Kosova, najveće rane Srbinove. Ta rana kroz vjekove je samo pricjelivana, pa onda iznova raskopavana.U današnje, perfidno vrijeme, Srbin je u ratu u kojem ne učestvuje. On danas ne vidi svog neprijatelja koji, bez odmora, porobljava njegovu dušu.Tako postaje sastavni dio svoga neprijatelja. Postaje sam sebi neprijatelj. Lazarev zavjet, opredjeljenje za carstvo nebesko u ovo vrijeme polako čili, a opredjeljenje za carstvo zemaljsko, kojeg se knez Lazar odrekao, sve više postaje realnost. Boljelo je kada je kroz vjekove kosovsku ranu raskopavao Srbinov neprijatelj, a posebno boli kada je danas raskopava sam Srbin. Neka vam je, braćo i sestre, Srbi i Srpkinje blagosloven Vidovdan i neka vam bude opomena, pri svakoj pomisli na priklanjanje carstvu zemaljskom i odricanje od Lazarevog zavjeta” kazao je Plamenac.

 
Govoreći o značaju Kosovske bitke 1389. i Lazareve žrtve za srpski narod, dr Dejan Mirović je u besjedi naveo brojne kako je kazao “ svijetle primjere Vidovdanske tradicije”.
 
“ Žrtva Lazarova je nadahnjivala Srbe kroz vijekove. Podsjetiću vas, za vrijeme prve pohare Kuča 1776. godine kako umire Đulja Jovanov, prima smrt sa osmijehom jer neće da ide protiv svoje braće Drekalovića i neće da bude izdajnik. Sto godina nakon toga, nakon uspješnog rata 1876-1878 u kojem je oslbođen Bar, Marko Miljanov i vojvoda pop Ilija Plamenac ispunjavaju taj sveti kosovski mit, nadahnuti upravo tim svijetlim Lazarovim primjerom ali i primjerom kulturne obnove koju je započeo Njegoš, koji je redefinisao i ponovo uzdigao kosovski mit i Vidovdan. Sjetite se kako počinje Lažni Car Šćepan mali, pozivanjem na Dečane, na Lazara i na svetinje na srpskom Kosovu i Metohiji… 40 godina poslije oslobađanja Bara i Ulcinja, imate ponovo jedan svijetli primjer - Gavrilo Princip, nije to uradio zato što je bio terorista, već neko ko je htio da spere uvredu sa srpskog imena koja je pokušana na nasvetiji srpski praznik”, kazao je dr Mirović.
 
On smatra da je danas je na Kosovu “poslije mnogo godina komunizma i prozapadne propagande primjer nečega što bi trebalo da se zove promjena svijesti”.

 
“Govori nam se da je to lažni Kosovski mit, da je Kosovo izgubljeno 1389. godine ili za vrijeme I i II seobe Srba i da jednostavno, moramo da se okrenemo nekim drugim vrijednostima. Na žalost, ta “promjena svijesti dolazi sa strane sa koje se najmanje moglo očekivati – vlasti u Beogradu”.
 
Dr Mirović je takođe pomenuo da je ovih dana tridesetak srpskih intelektualaca potpisalo “Vidovdanski proglas” u kojem se između ostalog kaže “da nema podjele Kosova i Metohije, da nema podjele srpskih svetinja, da se ne može pregovarati na sopstvenu štetu i da se rješenje za svetu srpsku zemlju mora naći u okviru srpskog ustava i rezolucije 1244”.

 
“ Zato je važno da se sada, kada se čini da je sve propalo, i da su Kosovo i Metohija u rukama onih koji žele da je otmu i prodaju zarad pukog opstanka na vlasti, čuju naš glas, da se čuje glas SPC i svih onih koji žele da očuvaju ono što su nam preci ostavili. U tom smislu, braćo i sestre, ništa nije uzaludno, i ovaj skup, i bilo koji apel i intelektualna borba, i borba našeg Mitropolita i SPC… jer, ako sada ne sačuvamo Kosovo i Metohiju i Vidovdanski mit, onda će nas generacije poslije nas proklinjati da smo bili najgora generacija u istoriji srpskog naroda”, zaključio je na kraju besjede dr Mirović.
 
Iz Crkvene opštine Bar i hrama Svetog Jovana Vladimira, takođe su pozivali vjernike na poklonjenje moštima Svetog Nektarija Eginskog, svetitelja i iscelitelja našeg doba, čija će čestica moštiju u hramu biti izložena do 30.juna. Večernja služba nakon koje će biti pomazanje vjernika svetim uljem, je večeras u 20h. Mošti će biti ispraćene nakon Liturgije koja u subotu počinje u 8h.