Društvo

VIDEO: Državni sekretar Vatikana posjetio Bar

by V, Šoškić, kamera A. Karađuzović, montaža S. Sukalić, photo: A. Baković | 29:06:2018 | 16:42:23

Državni sekretar Svete stolice, kardinal Pietro Parolini, koji je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, danas je na katolički Petrovdan, služio centralnu slavsku misu u katedrali Svetog Petra u centru Bara.

 
Svečanom događaju, uz brojne vjernike, prisustvovale su visoke zvanice iz vjerskog i svjetovnog života naše države, predstavnici diplomatskog kora, čelni ljudi barske i ulcinjske opštine.
 
Prva posjeta na visokom nivou predstavnika Svete stolice Crnoj Gori, bila je i za Bar (grad u kojem je sjedište katoličke Nadbiskupije-najstarije vjerske institucije na ovim prostorima), građane i vjernike događaj od izuzetnog značaja.

 
“Jedan dio moje posjete bio je predviđen za susrete sa visokim zvaničnicima, a drugi, takođe veoma bitan, sa katoličkom zajednicom koja je dio istorije ove zemlje. Veoma sam zadovoljan što sam ovdje i što sam produbio svoja znanja o životu i istorijatu naše zajednice, koja je bremenita teškim događajima. Posebno me raduje što je ovo jedna vrlo živa zajednica, to se vidjelo i danas na misi, puna vjere, bliska katoličkoj crkvi i papi", kazao je kardinal Pietro Parolini, koji je kao prednost istakao to što u jednom danu može obići obje biskupije-barsku i kotorsku.
 
“Idite naprijed, to će biti težak korak, ali papa i Sveta stolica su vam blizu. Zajednički dijelimo vaše poteškoće, ali i nade. U tom duhu napravio sam ovu posjetu Crnoj Gori”, kazao je za Radio Bar i Bar info kardinal Parolini.

 
U razgovoru sa visokim državnim zvaničnicima visoki predstavnik Vatikana dogovorio je i otvaranje nuncijature-kancelarije diplomatske misije Svete stolice i Crne Gore, koja bi kontinuirano radila.
 
“Crna Gora i Sveta stolica već imaju diplomatske odnose, jer nuncij u Bosni i Hercegovini brine o tome, ali ne u permanentnoj formi. Zato smo razgovarali o kancelariji sa otpravnikom poslova koji bi stalno radio. Vlada je to podržala i to je dobar i vrlo bitan znak”, naglasio je državni sekretar Vatikana, kardinal Pietro Parolini.
 
Za nadbiskupa barskog, monsinjora Roka Đonlešaja, ova posjeta predstavlja veliku podršku i posvećenost Vatikana katoličkoj zajednici u Crnoj Gori i nadbiskupiji u Baru.

 
“Zahvalni smo Bogu za ovu posjetu koja je protekla u miru i dobrom raspoloženju. Nadam se da će tako biti i u kotorskoj nadbiskupiji. Radost zbog podrške Vatikana vjernici su, vidjeli smo, izrazili osmjehom i poštovanjem koje su iskazali kardinalu danas", istakao je nadbiskup.
 
Vjernici su to potvrdili i u razgovoru za naš medij.
 
“Prva posjeta drugog čovjeka Vatikana Baru, za nas mnogo znači. Osjećamo da nismo sami, da imamo još nekoga uz nas”, kazao je Filip Jovović.
 
"Sa velikim razlogom se govori o ovoj posjeti kao istorijskoj. Državni sekretar Vatikana ovdje reprezentuje i državu i crkvu. Posebno je veliki značaj za Bar, gdje je najstarija duhovna institucija u Crnoj Gori. Činjenica da je misno slavlje započeto baš u našem gradu, već samo po sebi daje poseban pečat nadbiskupiji”, istakao je mr Ivan Jovović.

 
U ime barske Nadbiskupije, Filip Jovović je državnom sekretaru Vatikana, kardinalu Pietru Paroliniju, na poklon uručio krst od maslinovog drveta, a na svoj imendan, na misi u konkatedrali Svetog Petra, dobio je i ručno, filigranski rađeno srebrno obilježje hrišćanske vjere.
 
Nakon mise kardinal Parolini lično se pozdravljao i razgovarao sa zvanicama (među kojima su bili i ambasadori Italije, Hrvatske, Kosova) i vjernicima.