Društvo

Palo stablo bora, povrijeđeno dvoje djece

by Silvija Vukelić | 30:06:2018 | 18:10:07

Stablo gotovo šest decenija starog bora, palo je u četvrtak popodne na šušanjsku plažu i tom prilikom povrijedilo djecu koja su se našla u blizini. Kako Bar info nezvanično saznaje, dječak koji je zadobio teže povrede glave, upućen je u Klinički centar Podgorica na dalje liječenje, a djevojčica sa prelomom ruke je zbrinuta u barskoj bolnici.
 
Povodom ovog događaja, teren su rano jutros obišli Ninoslava Novović, predstavnica JP “Morsko dobro” za Opštinu Bar, te Dragan Đonović i Mira Prentović iz JP “Komunalne djelatnosti”.

 
“Vjerovatno je usljed dejstva ranijih nevremena, a potom i visokih temperatura vazduha, došlo je do pucanja stabla. To je Alepski bor (lat.naziv Pinus halepensis) otporan je na jake vjetrove, međutim dešava se da raste ukrivo, usljed dejstva vjetra dominantnog smjera. Spolja ne djeluje da je bor oštećen, a stablo se bukvalno pocijepalo na pola“, kazala je Mira Prentović ing.hortikulture za Radio Bar i Bar info.
 
Danas je orezano i uklonjeno nekoliko oštećenih borova. Ipak, nakon obilaska terena, jednoglasni su u ocjeni da bi trebalo oformiti tim koji će činiti stručnjaci iz oblasti šumarstva i zaštite bilja, koji bi svako stablo pregledali i tačno utvrdili koje bi dalje korake trebalo preduzeti.

 
“Pripremamo širi izvještaj koji će biti upućen JP ‘Morsko dobro’. I ranije smo ukazivali na neophodnost revitalizacije ovog terena. Nadamo se da će ovaj problem u najskorije moguće vrijeme biti riješen“, kazala je Novović za Radio Bar i Bar info.