Društvo

VIDEO: Svečanost za najbolje barske đake

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 03:07:2018 | 12:12:13

Predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić sinoć je na svečanosti u Dvorcu kralja Nikole, uručio novčane nagrade i čestitao ostvarene rezultate učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su tokom obrazovanja imali sve petice i odličan uspjeh. Nagrade je dobilo 111 učenika.
 
 "Vi ste najbolje što naš grad ima", naglasio je gradonačelnik.
 
Tradicionalna svečanost koju za lučonoše priređuje predsjednik opštine na kraju školske godine, još jedna je potvrda opstajanja znanja i pravih vrijednosti.
 
Više od stotinu barskih đaka tokom školovanja imali su isključivo, odličan uspjeh.

 
Nikoleta Vuković i Aleksandar Joličić, iz O.Š. "Jugoslavija", dobili su Luču A, za odličan uspjeh i sve petice.
 
“Veoma sam srećna zbog opštinske nagrade", kazala je Nikoleta za Radio Bar i Bar info i istakla da je odlične rezultate u školi ostvarila radom, trudom i istrajnošću.
 
Za Aleksandra Joličića, najveća motivacija bili su drugovi i nastavnici.
 
“Družili smo se, pomagali jedni drugima, a i nastavnici su nam bili dobri i posvećeni. Sve je to, uz podršku i roditelja, doprinjelo da dobijem Luču. Mnogo mi znači i podrška naše opštine. Ovo je izuzetno lijep događaj i divan znak pažnje od našeg grada", kazao je Joličić.
 
Jovana Vučević, koja je završila Gimnaziju "Niko Rolović", bila je đak generacije u osnovnoj školi, a odličan uspjeh obilježio je i sve četiri godine njenog srednjoškolskog obrazovanja.
 
“Odličan uspjeh ostvarila sam uz podršku drugih, ali najbitniji su sopstvena volja, trud i istrajnost. Opštinska nagrada nam je značajan podsticaj, jer znači da sve nije bilo uzalud, da je neko primjetio naš trud, da je uz nas i da cijeni ono što smo postigli”, kazala je Jovana Vučević, koja je istakla da se bavila i sportom.
 
Vasilisa Savić, koja je takođe završila Gimnaziju, kazala je da je uvijek težila da bude najbolja u onome što radi i da uz predanost učenju, uvijek nađe vremena i za druge aktivnosti.
 
“Od malih nogu težila sam da budem najbolja, bez pritiska roditelja ili zajednice. Sama imam taj poriv za uspjehom. Nikada mi nije bilo teško da učim, jer to je nešto što volim i što me zaista ispunjava", kaže Vasilisa, koja ističe i da svira klavir, pohađa solo pjevanje, glumi, trenira, ali redovno stiže da pogleda pozorišnu predstavu, koncert ili posjeti neki drugi događaj iz kulture.
 
“Vrlo često sve u jednom danu, što je zaista fenomenalan osjećaj i potpuna ispunjenost”, naglašava Vasilisa, koja će upisati književnost, italijanski i francuski jezik u Ljubljani.
Predsjednik opštine dr Zoran Srzentić uručio je najboljim barskim đacima, uz novčane nagrade i poklon, knjige "Kulturna baština Crne Gore" i "Bar-grad Feniks", barskih autora Vladislava Kasalice i profesora Maksima Lutovca.
 
“Vi ste najbolje što naš grad ima", kazao je na svečanosti u Dvorcu čelni čovjek barske opštine.
 
“Vi ste najbolji od najboljih. Ovo je ogromni potencijal i budućnost Bara. Poželio sam onima koji idu na fakultet srećan početak novog, studentskog života. Želim da stiču nova znanja, kompeticije i vještine i, da se naravno, vrate u Bar i izgrađuju ga na najbolji način. Čestitam i njihovim roditeljima, jer je i njihov veliki uspjeh što su odgojili ovako lijepu, vaspitanu i pametnu djecu, koja su ponos Bara”, kazao je gradonačelnik, koji je istakao da svečani prijem i dodjelu nagrada lučonošama, ne doživljava kao dužnost, već kao čast.
 
“Zaista je za mene ovo veliko zadovoljstvo i čast. Kada prebiram po svojoj biblioteci, između svih stručnih i drugih knjiga, najdraže su mi one koje sam dobio u osnovnoj i srednjoj školi ovakvim povodom. To me podsjeća na te divne dane i to čuvam kao najljepše uspomene. Vjerujem da će se i ove naše lučonoše, kada budu zreli ljudi i imali svoju djecu, sjećati dana školovanja i da će im ovaj mali znak pažnje opštine ostati isto tako u trajnom i prijatnom sjećanju", kazao je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić.
 
Šezdeset i dvoje osnovaca-lučonoša, dobilo je nagradu od 50 € za odličan uspjeh, a isto toliko pripalo je trideset petorici učenika koji su odličan uspjeh imali i u osnovnoj i u srednjoj školi. Sa po 100 € opština je nagradila 14 barskih srednjoškolaca, koji su, uz odličan uspjeh tokom cijelog školovanja imali i sve petice, iz svih nastavnih predmeta.

Spisak nagrađenih učenika:

JU OŠ “Anto Đedović”: Amina Bahović, Marija Pavlović, Mia Vukčević i Milena Milović
 
JU OŠ “Blažo Jokov Orlandić”: Vasilije Basarab, Đorđe Đonović, Anastasija Kojić, Miljana Radović, Milica Ražnatović, Emilija Kozomora, Vuk Milošević, Iva Pavlović, Ines Pejović, Korina Perović, Vladimir Smolović, Nevena Vujović, Ermin Čengić, Miljana Drobnjak i Lana Labović               
 
JU OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”: Edona Kraja i Samina Đečbitrić
 
JU OŠ “Jugoslavija”: Nikola Đalović, Dušanka Jaramaz, Mija Krstić, Iva Obradović, Ana Radanović, Jovana Rastović, Luka Gačević, Ognjen Joksimović, Kristijan Pupović, Milica Roćenović, Iman Zejnilović, Aleksandar Joličić, Milica Ćorić, Anđela Vukčević, Damir Arabelović, Pavle Baltić, Ana Kljakić, Ksenija Nikić, Kenin Suljević, Nikolina Šćepanović i Nikoleta Vuković
 
JU OŠ “Jovan Tomašević”: Dragan Petranović, Anastasija Joličić i Anica Igumanović
               
JU OŠ “Kekec”: Tijana Nedeljković, Simona Petranović i Dušan Vučićević
                               
JU OŠ “Meksiko”: Ana Popadić, Orhan Količić, Arnela Sijarić, Rialda Alić, Danilo Golubović , Amer Dešić, Jovana Martinić, Ivana Popović,Jovana Popović
                                               
JU OŠ “Mrkojevići”: Emin Čantić i Emina Čobović
 
JU OŠ “Srbija”: Tina Truš, Ena Pepić i Learta Lolović
 
Gimnazija “Niko Rolović” LUČA 1: Nikola Raonić , Andrej Cvijetić, Teodora Čavić, Uroš Bibić, Anđela Orlandić, Jana Vukosavović, Teodora Ćakić, Nikola Vučeljić, Nemanja Krgović, Stella Lekić, Miljana Plamena, Benjamin Isić i Itana Bojović
 
Gimnazija “Niko Rolović” LUČA 2: Mirela Salihović, Lazar Popović, Marija Babić, Rema Ciriković, Nemanja Radonjić, Kenan Količić, Milica Radoman, Ljubica Krklješ, Ivana Đukić, Milan Zlatičanin, Milica Bulatović, Vladana Ulama, Ajla Ličina, Jelena Đurović, Dimitrije Martinović, Roman Đačenko, Vuk Lutovac, Marija Raković, Elena Lojić, Vasilisa Savić, Ivana Burić, Karla Miranović. Velimir Đonović, Vanja Vuksanović, Bobana Marstijepović, Milorad Đurišić, Jovana Vučević, Aldina Drljan, Irma Pontić, Milica Šćekić, Martin Popović i Marina Mihejeva
 
Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola LUČA 1:  Alina Malisa Osmanović              
                               
Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola LUČA 2: Katarina Vukmanović, Ognjen Kaličanin i Marija Knežević