Društvo

VIDEO: Alarmantno stanje maslina zbog mušice

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 10:07:2018 | 12:54:51

Loš rod masline na području barske i ulcinjske opštine dodatno je ove godine ugrozila maslinova mušica. Stručnjaci upozoravaju da je neophodno sprovesti hitne zaštitne mjere.


"Prošle godine imali smo izuzetno toplo i suvo ljeto, što je pogodovalo maslini i ostvarili smo dobar rod, kvantitativno, ali i plod je bio izuzetno kvalitetan. Ove godine, naprotiv, kiša i vlažnost pogodovali su razvoju maslinove mušice, a padavine i tokom oprašivanja dodatno su štetno uticale na maslinu”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar, koji je objasnio da mušica na visokoj temperaturi ne može da opstane, a maslina se smežura, što sprječava ubod ove štetočine.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove postavila je  u Baru i Ulcinju žute ploče-klopke koje su kontrolisane 5. jula. Brojnost muve u klopkama je različita po lokalitetima, ali su prisutne svuda. Iz ove službe su potvrdili da je stanje alarmantno.

Infestacija, odnosno oštećenost masline na području Mrkojevića je 10%, u Starom Baru 40%, a u Valdanosu 1 čak 100%, što znači da nema zdravih plodova,dok su u Valdanosu 2 i Valdanosu 3 plodovi oštećeni od 84% do 94 %. To potvrđuje da prethodno preporučeni tretman nije odrađen.


Ćazim Alković je zato poručio maslinarima da se pridržavaju preporuka  stručnjaka, jer ukoliko hitno ne odrade zaštitni tretman u narednih mjesec dana mogu ostati bez potencijalnog roda.

Za tretiranje bi trebalo koristiti preparate na bazi fosmeta - Imidan 50 WG  ili dimetoata - Perfektion ili Cromogor. Uz hemijski tretman, na smanjenje brojnosti maslinove mušice mogu uticati jedino izuzetno visoke temperature koje se očekuju narednih dana i koje bi mogle zaustaviti razvoj larvi prvog stepena i embrionalno razviće.