Društvo

Don Dejan Turza postao doktor teoloških nauka

by Željko Milović / izvor: Radio DUX | 19:07:2018 | 16:04:30

Sutomorsko-brvačko-šušanjski župnik, sveštenik Kotorske biskupije don Dejan Turza, postao je novi doktor teoloških nauka u našoj opštini. On je 18. jula, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu odbranio doktorsku disertaciju “Katolički svetci, blaženici i sluge Božje Boke kotorske u suvremenom ekumenskom kontekstu”, pod vodstvom prof. dr. Jure Zečević-Božića.
 
Disertacija skreće pažnju na bokokotorske katoličke svece sv. Tripuna i sv. Leopolda Bogdana Mandića, blaženike Graciji iz Mula i Ozani Kotorskoj i Ani Mariji Marović u savremenom ekumenskom kontekstu. Glavna teza rada je da su oni, iako su živjeli u različitim istorijskim razdobljima i u vrijeme kada se pojam ekumenizam još nije koristio u savremenom značenju, ipak faktički živjeli jedinstvo i/ili čeznuli za većim stepenom jedinstva vjere i zajedništva.
 
Doktorski rad na 363 stranice, od čega su 61 stranica slike u boji otisnute u visokoj rezoluciji, strukturiran je u tri cjeline. Prva je “Geopolitički i konfesionalni kontekst Boke Kotorske”, druga “Duhovna i materijalna baština katoličkih svetaca, blaženika i slugu Božjih Boke kotorske u kontekstu jedinstva Crkve”, a treća “Katolički svetci, blaženici i sluge Božje u suvremenim ekumenskim perspektivama na prostoru Boke kotorske”.
 

Svečanom akademskom činu, uz doktorantovu porodicu i prijatelje, prisustvovali su kotorski biskup msgr. Ilija Janjić i prof. emeritus Ivan Golub...
 
Novi doktor ekumenske teologije don Dejan Turza rođen je 25. maja 1975. u Osijeku. Osnovnu školu završio je u Belišću, a zvanje inženjera elektronike stekao je 2001. na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Studij na KBF-u u Zagrebu završava 2007, a godinu dana kasnije zaređen je za sveštenika Kotorske biskupije. Od 2013. je upravitelj župa Sutomore, Šušanj i Brca i upravitelj svetilišta Gospe Ratačke. Član je Društva hrvatskih katoličkih novinara. U sklopu naučnih aktivnosti sudjelovao je na različitim skupovima i održavao predavanja.