Društvo

VIDEO: Kukalj: Turista 10% više nego lani

by Vesna Šoškić / Nemanja Janković; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 21:07:2018 | 16:16:14

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije, na barskoj rivijeri odmara se 16.800 gostiju, što je za 10% više nego prošle godine. Turistički radnici narednih dana očekuju još pozitivnije trendove.
 
Zbog nestabilnog vremena, ali i Svjetskog fudbalskog prvenstva, početkom i sredinom jula u Baru sezona nije bila na očekivanom nivou. Posljednjih dana situacija se znatno promijenila, jer u ovom trenutku na barskoj rivijeri boravi, po zvaničnim podacima, mnogo više turista nego prošle godine.
 
“Zvanična evidencija pokazuje da je turista ukupno 16.800 ili 10% više nego prošle godine, od čega je inostranih više za 11%, a domaćih za 1%. Svjedoci smo da se sezona zahuktava i da je ovih dana u punom jeku. Očekujemo pozitivne trendove i u narednom periodu”, kazao je direktor TO Bar mr Emil Kukalj.
 

I privatni ugostitelji su zadovoljni, ali i oni se nadaju još bojim rezultatima. “Zadovoljni smo posjetom. Ima puno i stranaca, oni su, u stvari, većina na ovom dijelu plaže. Očekujemo da će broj turista rasti i da će avgust nadoknaditi ono što je vrijeme pokvarilo u julu. Sa JP Morsko dobro imamo izuzetno dobru saradnju”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Stevo Peroč, poznati barski ugostitelj i zakupac dijela gradske plaže.
 
I Nemanja Milić očekuje još veće gužve narednih dana. “Ima dosta ljudi, gužve su velike, posebno što se može primijetiti, više je mnogo stranaca ovoga ljeta i mislim da će ih biti još više”, smatra Milić.
 
Na gradskoj plaži naša ekipa zatekla je najviše gostiju iz Njemačke, Švajcarske i Francuske. Uglavnom su zadovoljni, primjedbe su se odnosile na čistoću plaža i okoline, a mlađi posjetioci bi željeli u Baru, kazali su nam, više lokala sa “živom” muzikom ili bar jedan noćni klub.
 
Dobru zabavu turisti sebi mogu priuštiti svakog petka na Šetalištu kralja Nikole, na manifestaciji “Ljeto sa zvijezdama” TO Bar.
 

“Kao i svake godine, TO je i ovoga ljeta pripremila bogat umjetničko-zabavni program, prvenstveno muzičku manifestaciju ‘Ljeto sa zvijezdama’. Vidjeli smo sinoć Andreu Demirović i ‘Akademiu’, nakon njih Indiru-ex Colonia, 27. jula je na programu rock opera, u saradnji sa ‘Barskim ljetopisom’, a prije toga 25. jula Turistička organizacija priprema koncert tehno muzike na gradskoj plaži. Očekujemo uspješnu turističku sezonu i nadam se da će naši gosti biti zadovoljni sa onim što smo mi uradili, ali i turistička privreda grada”, istakao je Emil Kukalj, direktor TO Bar.
 
On navodi da je dugoročna strategija Turističke organizacije usmjerena na povećanje turističkog prometa u pred i post sezoni, valorizacijom bogatog prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa barske opštine.
 
“Bar posjeduje veoma bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i ogromno i raznoliko prirodno bogatstvo, što je sve zajedno plodno tlo za razvoj turizma. Jedan od glavnih izazova turizma, ne samo Bara, već i Crne Gore je upravo ‘sezonalnost’ - dakle, smanjen broj dolazaka u pred i post sezoni. Naš cilj je da kroz razvoj proizvoda koji su orijentisani na prirodu, kulturnu baštinu i aktivni odmor, razvijamo te potencijale i privučemo turiste sa ključnih emitivnih tržišta, naravno, u saradnji sa turističkom privredom, hotelima i agencijama, ali isto tako i sa turoperatorima na inostranom tržištu”, zaključuje direktor TO Bar mr Emil Kukalj.