Društvo

VIDEO: Pripadnici UPS spasili 13 osoba iz mora

by Vjera Knežević Vučićević | 11:08:2018 | 19:07:53

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti su koordinisanom i dobro organizovanom akcijom iz podivljalog mora spasili 13 osoba.
 

„Čim je počelo nevrijeme, u 16 sati i 26 minuta, naše plovilo 'Sar 1' je izašlo u lučki akvatorijum i odmah smo preventivno počeli akciju traganja i eventualnog spašavanja. Prvo je u barsku marinu dotegljen čamac sa dvije osobe, koji zbog jakog vjetra nije mogao da pristane. Nakon toga na 100- 200 metara od obale, jedrilici na kojoj se nalazila jedna osoba puklo je jedro, pa je naše plovilo pomoglo da stigne bezbjedno do ulaza u marinu“, navodi Žarko Lukšić, načelnik za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja.

 

Posada na plovilu 'Sar 3', koje se iz Ulcinja vraćalo za Bar iza lukobrana (kod rezervoara) uočila je gumenjak sa četiri osobe i jednu jedrilicu na kojoj su bile dvije osobe.
 

„I ova plovila su bezbjedno dopraćena u Luku Bar, s tim što se za jedrilicu 'pobrinuo' čamac Lučke kapetanije, jer su se naša hitno uputila iza Volujice. Naime, dobili smo dojavu da je na toj lokaciji prevrnut čamac sa dvije osobe. Oba plovila – 'Sar 1' i 'Sar 3' su krenula ka toj lokaciji. Iza plaže Bigovica pronađen je čamac sa dvije osobe, a spasili smo i još dvije osobe kojima se čamac prevrnuo i kod lukobrana“, naveo je Žarko Lukšić.