Društvo

VIDEO: Obnovljen rad Udruženja privrednika Bara

by Vjera Knežević Vučićević | 13:08:2018 | 11:43:17

Udruženje privrednika Bara ponovo je, nakon duže pauze, počelo sa radom. Svečanost povodom okupljanja entuzijasta kojima je osnovni cilj razbijanje biznis barijera i umrežavanje uspješnih djelatnika iz svijeta privrede, ekonomije, preduzetništva, organizovana je u hotelu “Kalamper” u Dobroj vodi.

 
“Udruženje privrednika za sada okuplja oko 70 barskih kompanija koje zapošljavaju skoro 2.100 ljudi. Godišnji obrt firmi koje su u ovom udruženju je skoro stotinu miliona eura. Cilj nam je da udruženje što više omasovimo. Recept za to nastojanje je da se držimo zajedno i međusobno se podržavamo, što je u interesu svih- od najmanjih preduzeća do velikih kompanija”, kazao je na otvaranju predsjednik Udruženja privrednika Bara Rade Vujačić, najavljujući da će ono “biti spona između administracije i privrede grada”.

 
I vlasnik hotela “Kalamper” je, podsjećajući da su “privrednici ti koji pokreću razvoj Bara” istakao da je osnovni cilj Udruženja međusobno što čvršće uvezivanje i pomaganje.
 
“Apelujem na sve privrednike da budu dio ovog, slobodno mogu reći “kolektiva” i da zajednički odredimo prioritete u interesu svih. Procjenjujem da u tom pravcu možemo uticati na privredne tokove opštine, države, izmjenu zakona…” smatra Elvir Kalamperović, koji je od Udruženja dobio zahvalnicu zbog podrške u organizovanju prvog sastanka Udruženja u ovom sazivu i sa novim ciljevima.
 
Dio “tima” koji je zacrtao ambiciozne planove razvoja u gradu pod Rumijom je i kapetan Ljubo Kočović.
 
“Planiramo da jednom mjesečno organizujemo okupljanja na kojima ćemo ugostiti ambasadore, ministre, predstavnike lokalne i vlasti na državnom nivou, gdje ćemo iznositi naše probleme, planove… Naravno, za borbu protiv brojnih prepreka od velikog značaja je i naše zajedništvo”, istakao je, u svojstvu predsjednika Skupštine Udruženja privrednika Bara, Ljubo Kočović.

 
Najbolji menadžer srednje i jugoistočne Evrope za prošlu godinu, vlasnik “Bonese”, koja je prema procjeni Privredne komore bila najuspješnija kompanija u Crnoj Gori za 2017. godinu, Nedeljko Lale Čović, podsjetio je na značaj koji je imala podrška privrednika KK klubu “Mornar” jer je, kako je ustvrdio “sva udruženja koja funkcionišu na bazi samofinansiranja jako teško održavati”. Pomoć zajednice “Mornaru” rezultirala je time da “ taj klub danas bude najbolji reprezent Bara u svijetu sporta”.
 
“Članovi Udruženja privrednika Bara mogu biti isključivo oni koji su odgovorni prema opštini i državi- što znači da redovno izmiruju sve svoje obaveze. Ne trebaju nam oni koji ne posluju na takav način. Da bi imali pravo da od države tražimo pomoć u rješavanju naših poteškoća i barijera, moramo i mi biti lojalni”, kategoričan je potpredsjenik barskog Udruženja privrednika, Nedeljko Lale Čović.
 
Osim Vujačića, Kočovića i Čovića, osnivanje Udruženja inicirali su još dva uspješna privrednika - Alen Đeljošević i Božo Sarić.
 
Skupu je prisustvovao i predsjednik opštine Bar Dušan Raičević. Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo što je na čelu lokalne samouprave od skoro “mlad čovjek koji dolazi iz svijeta biznisa” i uvjerenje da je “to činjenica u svijetlu koje vjeruju da će razumijevanje i podrška u funkcionisanju i realizaciji planova biti značajno olakšana”.
 

“Okupljanjem velikog broja subjekata koji aktivno učestvuju u kreiranju poslovnog ambijenta i rezultata u toj oblasti, poslata je poruka da opština i uspjeh opštinskih struktura zavisi od stepena razvoja privrede. Ukoliko su privrednici uspješni- uspješna je i opština. Ukoliko su poslovni rezultati za pohvalu- za pohvalu je i rad administracije lokalne samouprave. S obzirom da dolazim iz privrede, rad Udruženja ću pratiti sa posebnom pažnjom i, slijedeći ono što sam u inicijalnom govoru najavio, nastojati da naš grad razvijemo u oblasti kako malog preduzetništva, tako i srednjeg i velikog biznisa. U opštini Bar ćete imati partnera sa ciljem da razvijamo dobar ambijent za biznis i preduzetništvo”, najavio je Raičević, pozdravljajući ponovno okupljanje predstavnika jednog od, kako je podsjetio “prvih i najuspješnijih udruženja tog tipa u Crnoj Gori”. Govoreći o planovima, istakao je da “osnovna vodilja i stumulans na putu uspjeha treba da bude što firme pod okriljem Udruženja već sada okupljaju 2.100 ljudi”.