Društvo

Novo vjenčanje ispod Stare masline

by Vijesti, Radomir Petrić, Foto: Adi Seferović | 14:08:2018 | 11:51:29

Pod krošnjom čuvene Stare masline na Mirovici, kažu usmena predanja i dokumenti, uvijek su se dešavale lijepe stvari: mirili se zavađeni, družile se komšije, priređivali festivali, držale svetkovine u slavu tradicionalnog barskog zajedništva... Prošlog vikenda, sveto barsko stablo čija je zvanična starost prema nalazu turskih eksperata 2.464 godine, bilo je nijemi svjedok sudbonosnog “da” koje su ispred njega izrekli dvoje njemačkih državljana! Pred matičarom Ahmedom Boškovićem, na ljubav, vjernost i zajednički život, zakleli su se službenici mihenskog aerodroma Markus Klokov i Samra Forto. Baš na tom mjestu, nimalo slučajno...
 
“Dolazimo stalno u Crnu Goru, ne znam ko je više voli od nas dvoje, u Baru uvijek posjetimo Staru maslinu, znamo legende o njoj, i kada smo ovdje imali vjeridbu u maju, maltene smo u glas rekli oboje ‘Hoćemo vjenčanje na Mirovici’, želimo da naša ljubav bude tako trajna i jaka kao Stara maslina”, kaže za “Vijesti” Samra. 

 
Njeni pokojni roditelji koji su radili u Njemačkoj, kupili su 1989. plac na Velikom Pijesku, tu podigli kuću i uživali u penziji. Samra kaže, iako su njeni korijeni u Bosni, rođena je Sarajka, jako je vezana za Crnu Goru. Ističe s ponosom, sarajevska joj krv, njemačka duša, a srce joj crnogorsko!
 
“Mislila sam i govorila samoj sebi, ako se udam, biće samo za Crnogorca. Eto, nije tako ispalo, bila je ljubav na prvi pogled sa Markusom, koji je inače i sam vezan sa Crnom Gorom i Barom. Njegova bivša žena, Njemica, rodom je baš iz Bara, i s njom ima sina Adrijana kojeg sam prihvatila kao svoje dijete, njegovim venama teče crnogorska krv”, veli Samra i dodaje da je četvrti član porodice Maks - pas mješanac sa Velikog Pijeska, star sedam godina, koji je prava maskota, “ma, samo o njemu možete čitav članak da napišete”.
 
Markus kaže da je uživao kao nikad prije u nedjelju: želja mu je bila, kao i Samri, da svečanost vjenčanja bude u intimnoj atmosferi, “zato nije bilo svatova kao što je ovdje običaj”. Kumovi su bili Dragana Ćetković, Samrina “jaranica” od prvih dana u Baru, i Ćazim Crnovršanin, koji je gluvonijem, ali sa Markusom se “razumije kao da su braća, a tako se i vole”. 

 
“Prijatelji i rodbina u Njemačkoj bili su oduševljeni, kad su čuli za naš plan, legenda o Staroj maslini ih je opčinila, nisu se naljutili što nisu bili jer je sve bilo brzo da se organizuje dolazak. A mi ćemo pravu feštu ovim povodom prirediti idućeg juna u našoj kući na Velikom Pijesku, kada ćemo obilježiti veliki jubilej”, kaže u šali Markus.
 
Svoju ljubav prema Crnoj Gori pokazali su poštovanjem tradicije “prema barskom protokolu” - prije vjenčanja, gdje je prevodilac bila Izabela Rudović, posadili su jednu sadnicu masline pored svoje kuće, da traju zajedno.