Društvo

VIDEO: Počela manifestacija Mjesec vakufske masline

by Vesna Šoškić, kamera Zoran Milošev, montaža Adi Karađuzović | 16:08:2018 | 15:51:31

Predavanjima o suštini i značenju vakufa, te video prezentacijom, u Islamskom kulturnom centru u Baru sinoć je otvorena nova promotivno-poljoprivredna i kulturna manifestacija "Mjesec vakufske masline". Posvećena je revitalizaciji maslinovih stabala koja su humani ljudi, kroz vjekove, poklanjali toj vjerskoj zajednici sa ciljem da služe opštem dobru.
 
Organizatori, Medžlis Islamske zajednice i Džematski odbor Stari Bar pozvali su privrednike, donatore i sve ljude dobre volje da im se priključe u akciji koja će trajari do 15. septembra.
 
Otvaranju manifestacije prisustvovao je i pozdravio prisutne i predsjednik barske opštine Dušan Raičević.

 
Vakuf, jedna od najznačajnijih institucija u islamskoj kulturi i vjerskoj zajednici, na području Bara datira od 1571. godine, u vrijeme vladavine turske administracije. Bogati ljudi ostavljali su dio svoje imovine zajednici, kako bi služila na dobrobit svim ljudima.Tako su sagrađene mnoge džamije, česme, tekije, mostovi, putevi, ali poklanjane su i masline koje su u ondašnje vrijeme predstavljale veliko bogatstvo.
 
Islamska zajednica Bar je najveći posjednik maslinovih stabala u Crnoj Gori. Procjenjuje se da u svom vlasništvu ima preko 3.000 korijena.

 
“Od perioda turske vladavine na ovim prostorima vakuf se formira, razvija i oplemenjuje. Njegov značaj je ogroman, jer je generisao razvoj u ekonomskom, kulturnom, socijalnom i svakom drugom pogledu, da ne govorimo o etičkoj dimenziji čina darivanja i zadužbine. To zahtijeva i adekvatan odnos prema onome što smo naslijedili od predaka”, kazao je Ismail efendija Husić, zamjenik glavnog barskog imama, koji je istakao da će ova manifestacija, odnosno briga o vakufskim maslinjacima, biti tronožac na kojem počiva stabilnost zajednice.
 
“Naša Islamska zajednica gradila je infrastrukturu, danas radimo na najvažnijem resursu, a to su ljudi. Trudimo se da ih vaspitavamo i obrazujemo u duhu vjere i ispravnog života, kroz brojna predavanja, kurseve i učenja. Treći stub naše vjere i zajednice biće ova manifestacija, kojom ćemo čuvati naše najveće bogatstvo-naše maslinjake”, naglasio je efendija Husić.

 
"Maslina je simbol Bara koji objedinjuje sve tri vjere, koje u gradu pod Rumijom vjekovima žive u skladnom suživotu i miru. Nema samo Islamska zajednica brojne maslinjake, već i katolička i pravoslavna crkva. Maslina pripada svim građanima Bara i ona treba i dalje da nas spaja. Zato je ovo akcija posvećena svim sugrađanima, kao što smo i više puta isticali, da je Islamski kulturni centar dom svih građana Bara, koji je uvijek otvoren za druženje i brojne kulturne i druge događaje", kazao je imam Muidin Milaimi, koji je podsjetio da se maslina na čak sedam mjesta pominje i u svetoj knjizi Kuranu, što je još jedan pokazatelj njene vrijednosti i značenja.
 
“Zato me raduje ovaj projekat, a Bar je zaista, kako ga mnogi nazivaju "Crnogorski Jerusalim". Nedavno sam posjetio taj najstariji grad u kome sam vidio i bio zadivljen ogromnim kompleksima maslina. Iz Jerusalima sam donio i maslinu koju ću sa zadovoljstvom, pokloniti kao vakuf, Islamskom kulturnom centru", najavio je imam Milaimi.
 
Sređivanje maslinjaka počeće od posjeda u Zaljevu, a zatim će biti revitalizovani i ostali poznati maslinarski posjedi Islamske zajednice.

“Predstoji nam i sređivanje maslinjaka u Kapetanovom groblju, Dabanovu i Kurilu. Večeras mi je puno srce što se odazvalo ovoliko ljudi, prijatelja i privrednika, koji će nam biti značajna podrška", kazao je predsjednik džematskog odbora Stari Bar Fahrudin Zaganjor.

 
Organizatori "Mjeseca vakufske masline" iniciraće i formiranje registra maslinovih stabala, što predstavlja važan korak u njihovom daljem održavanju i njegovanju.
 
Otvaranju manifestacije, na kojoj je prezentiran i video materijal o stanju vakufskih maslinjaka, prisustvovao je, uz brojne zvanice, i zamjenik reisa IZ u Crnoj Gori Behlul Kanaći.  Riječ su uzeli i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Bar - Nedžib Ibrišimović, i predsjednik Društva maslinara Ćazim Alković, a moderator programa je bio imam Derviš Hasanove džamije, Emil ef. Škrijelj.

Posjetioce je pozdravio predsjednik opštine Bar Dušan Raičević.
 
“Maslina je ime Bara, a prema vakufskom bogatstvu svi moramo imati i osjećati dužno poštovanje. Srećan sam zbog ovakve manifestacije i nadam se, da ćemo kroz njegovanje maslinjaka njegovati i naše dobre međuljudske odnose", kazao je gradonačelnik Raičević.

 
Inicijatori i organizatori manifestacije očekuju podršku institucija, a među prvima pridružilo im se Društvo maslinara, koje se svesrdno, u svim svojim redovnim aktivnostima, zalaže za obnavljanje i revitalizaciju svakog maslinovog stabla na području barske opštine.