Društvo

Po podacima TOB-a, 13 odsto više turista

by DNEVNE NOVINE | 23:08:2018 | 11:35:14

Prema zvaničnoj evidenciji broj registrovanih gostiju koji se odmaraju na barskoj rivijeri je 16.282, što je za 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pišu Dnevne novine.
 
Stranih turista je 15.974, što je 13 odsto više nego lani u isto vrijeme dok je domaćih svega 308 ili 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.
 
Od ovog broja 3.717 ili 14 odsto više boravi u hotelima, dok u odmaralištima ima 1.108 ili 16 odsto više, a u privatnom smještaju ljetuje 11.457 turista ili 13 posto više u odnosu na uporedni period prošle godine. Prema procjenama TO Bar uprkos brojnim faktorima koji su uticali da sezona ne bude još bolja, ova sezona će biti uspješnija od prethodne, a konstantan rast broja turista odrazio se i na rezultat u turističkom prometu što će svakako biti značajno za lokalnu ekonomiju, navode Dnevne novine.
 
Po osnovu boravišne takse TO Bar je do sada prihodovala preko 620.000 eura što je za nekih 1,23 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine.
 
Direktor TO Bar Emil Kukalj ne krije zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata u turističkom prometu, uz očekivanja da će se ovakav trend nastaviti i u narednom periodu kako u sezoni tako i u postsezoni. Doprinos tome su dale aktivnosti koje je TO Bar imala u turističko-propagandnoj kampanji, kao i dobra saradnja sa NTO na sajmovima u regionu i šire, te saradnja sa brojnim agencijama iz regiona, turističkim časopisima, magazinima i posjetama novinara iz zemalja regiona ali i popularnih svjetskih blogera.
 
“Od Zavoda za statistiku Crne Gore još nemamo zvanične podatke koliko je ukupno turista posjetilo našu opštinu ove sezone, ali u našoj organizaciji pravimo nedjeljne presjeke tako da po posljednjim podacima u Baru boravi 16.282 turista što je za 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ipak činjenica da se ne radi o stvarnom broju turista i da je ta brojka mnogo veća govore mnogi pokazatelji, prepune plaže, gužve u saobraćaju, ali i nerealne cifre naše statistike ako uzmemo u obzir da imamo samo 306 registrovanih domaćih gostiju”, kazao je Kukalj.

 
On je istakao da je zaustavljanje sive ekonomije bio prioritet Koordinacionog tijela za praćenje toka turističke sezone, koji je donio zaključak da Služba komunalne policije Opštine Bar krene sa akcijama kontrole izdavaoca privatnog smještaja.
 
“Nadam se iskreno da će situacija u narednom periodu biti drugačija po tom pitanju, i da će izdavaoci smještaja to shvatiti kao zakonsku obavezu”, rekao je on.
 
On je istakao da su planovi TO usmjereni na promovisanje Bara na tržištu zemalja iz okruženja ali i na Rusku Federaciju, Istočnu i centralnu Evropu, prevashodno tržišta kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija. Očekuju nastavak blagog rasta gostiju i za period pred i post sezone, jer je jezerska obala i te kako postala atraktivna stranim turistima, pri čemu će stremiti ka kvalitetu svih segmenata turističke ponude kako bi privukli nove i zadržali stare goste.
 
“Baru trebaju hoteli visokokategorisani sa četiri ili pet zvjezdica, a takođe ima dosta komunalnih problema, ali je i činjenica da su generalno naši gosti zadovoljni, što inače potvrđuju i ankete koje radimo i koje su u fazi izrade”, kazao je Kukalj dodajući da je danas turističko tržište majstorsko rešeto i da se vodi borba za svakog gosta.Osnova razvoja turizma krije se, kako veli Kukalj, u podizanju svijesti građana ali prevashodno u obezbjeđivanju kvalitetnog kadra.