Društvo

Iz Bara isplovio Mizar na kočarske pozicije

by DAN | 28:08:2018 | 11:08:08

U okviru “Medits” programa EU (Snimanje kočarskih resursa u Mediteranu), uz podršku “Adriamed“ projekta i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, iz Luke Bar u nedjelju je isplovio brod “Mizar”.
 
Radi se o ekspediciji koja će u crnogorskim vodama obići deset ustaljenih kočarskih pozicija na dubini od 50 do 750 metara na šelfu i kontinentalnoj padini ispred obala Crne Gore. Po riječima dr Aleksandra Joksimovića, šefa laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora, naučno se obrađuje ukupan ulov sa akcentom na ciljane ekonomski važne vrste riba, rakova i glavonožaca.
 
“Na ovaj način se procjenjuje biomasa ovih vrsta, i daljom ribarstveno-biološkom analizom određuje optimalni nivo godišnje eksploatacije. Svi prikupljeni podaci osnova su za sve dalje stručne sastanke radnih grupa GFCM, a cilj je donošenje zajedničkog plana upravljanja ovim kočarskim resursima u Jadranu. Na brodu je i naučno-istraživačka ekipa iz Instituta za biologiju mora, saradnici Jovana Tomanić i Ilija Ćetković, dok su ostali članovi ekspedicije na čelu sa dr Pierluigiem Carbonarom iz našeg saradničkog Instituta ‘Coispa’ iz Barija”, kazao je Joksimović “Danu”.
 
Inače, sve dosadašnje analize pokazuju da je stanje ovih resursa u crnogorskim vodama bolje od situacije u ostatku Jadrana. To je, kaže, zbog činjenice što je naša kočarska flota manjeg kapaciteta od zemalja u okruženju.
 
“Ipak, kako se radi o djeljivim resursima, mora se zajedno i združeno raditi na njihovom očuvanju, pa stoga GFCM već propisuje mjere smanjenja ribolovnog napora (broja brodova i broja ribolovnih dana), što se najviše odnosi na Italiju i Hrvatsku”, kaže dr Joksimović.