Društvo

Novi objekat vrtića između Volija i Lakovića

by Silvija Vukelić | 04:09:2018 | 20:01:00

Izgleda da se nazire kraj gotovo dvije decenije dugom problemu prebukiranosti kapaciteta vaspitno-obrazovnih jedinica JPU “Vukosava Ivanović Mašanović“, otvaranjem novog vrtića.   
 
Po riječima direktorice Gordane Mijović, kako bi riješili taj dugogodišnji problem, od Luke Bar su dobili u zakup objekat između hipermarketa „Voli“ i „Laković“, čija adaptacija počinje sjutra. Zahvaljujući dobroj saradnji sa MZ Bar 2 u objektu u Polju, prošireni su kapaciteti za 60 m2, a realizacija dugo najavljivanog projekata izgradnje novog vrtića na lokaciji kod Gimnazije i OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ trebalo bi da počne u oktobru.

 
“Presrećni smo zbog toga. U novoj vaspitno-obrazovnoj jedinici kod hipermarketa (kojoj još nismo dali ime, jer to kod nas djeca rade) biće oformljeno šest vaspitnih grupa. Dvije jaslične i četiri zabavišne. Neophodno je uraditi unutrašnju adaptaciju prostora i opremanje objekta. Na raspolaganju nam je i 970 m2 dvorišta. Sjutra taj prostor počinje da se ograđuje. Posadićemo nove zasade i postaviti dvorišne sprave koje smo sačuvali od ranije. Jako dobro je što ćemo tamo imati i jednu multifunkcionalnu salu za fizičke aktivnosti, kao i kuhinju, trijažu... Nadamo da ćemo uz pomoć humanih Barana za mjesec i po do dva završiti sve te radove”, kazala je Mijović za Radio Bar i Bar Info.
 
Ona je pozvala sve dobre ljude koji su u mogućnosti da donacijama bilo novčanim ili u materijalu, pomognu da se radovi završe. Za adaptaciju je potrebno 40 hiljada eura, a 20-25 hiljada za opremanje.

 
„Uspjeli smo da obezbijedimo 20 hiljada eura iz naših sredstava, i odlučili smo da krenemo u tu priču, zbog zaista velike potrebe ustanove, te roditelja i djece korisnika naših usluga. U posljednjih desetak godina puno smo uradili na proširenju kapaciteta iz sopstvenih sredstava, ali ovog puta smo nemoćni da sami završimo finansijsku konstrukciju. Dobili smo obećanje predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića da će podržati ovu akciju, od Ministarstva prosvjete očekujemo pomoć u opremi i odobrenju kadra, ovih dana uputićemo i donatorska pisma“, kaže Mijović.  
 
U deset vaspitno obrazovnih jedinica JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ za školsku 2018/2019. upisano je oko 1200 djevojčica i dječaka. Iako je taj broj znatno premašio kapacitete, to je, kako je kazala Mijović, tek 44% ukupnog obuhvata djece predškolskog uzrasta. Uskoro bi trebalo da počne izgradnja novog objekta.

 
„Najnovija informacija koju sam dobila iz Ministarstva prosvjete je da će kamen temeljac za novu zgradu vrtića, za koji je predviđena lokacija između OŠ 'Blažo Jokov Orlandić' i Gimnazije, biti postavljen u oktobru, odnosno da će po završetku ljetnje sezone početi radovi. Rok za izgradnju je godinu dana i nadam se da ćemo naredne godine u ovo doba početi sa korištenjem tog objekta“, zaključila je Mijović.