Društvo

Zaplijenjeno 50 kilograma nedoraslih gofova na pijaci

by Dragan Marović | 05:09:2018 | 23:17:58

Po prijavi građana, danas je na barskoj ribljoj pijaci oduzeto oko 50 kilograma gofova, težine od 300 do 500 grama. Kako su javili iz pokreta “Stop krivolovu”, dežurni Inspektor za ribarstvo je zaplijenio sve nedorasle primjerke gofa, a uzorci ribe će biti predati predati na analizu Institutu za biologiju mora, jer postoji sumnja da je ubijena dinamitom.
 
“Napominjemo da je minimalna lovna veličina za ovu vrste ribe 50 cm, i da ne stoje priče da se radi o sasvim drugoj vrsti ribe, koju serviraju uhvaćeni krivolovci i prodavci. Slična je situacija i sa masovnim izlovljavanjem brancina na ušću Bojane, gdje se love tone ‘pjegavaca’ (nedoraslih brancina). Opravdanje je, ponovo, da se radi o potpuno drugoj vrsti, što je, naravno, neistina!”, kazali su iz pokreta “Stop krivolovu”.

 
Oni su obavijestili javnost i da je u noći između nedjelje i ponedjeljka u našim teritorijalnim vodama uočena ribarica iz Albanije, koju je Uprava za pomorsku sigurnost locirala, i u saradnji sa Plovnom jedinicom policije iz Bara privela u luku. Tu je, uz prisustvo Inspektora za ribarstvo, popisana i oduzeta znatna količina ribe, koja je predata Upravi za imovinu, a posada ribarice je prekršajno procesuirana.
 
“Raduje angažovanost svih institucija u borbi protiv krivolova, ali i spremnost građana da aktivno učestvuju time što će svaku nepravilnost prijaviti nadležnima. Veliko hvala svim pomenutima na spremnosti da se krivolov zaustavi, a prekršioci kazne. Jedino tako možemo očekivati da se ‘krivolovno zlo’ iskorijeni, a more, rijeke i jezera oslobode ove pošasti, i da im se da šansa za oporavak”, optimisti su u organizaciji “Stop krivolovu”.