Društvo

Radić: Vojni brodovi u Bar, a ne u Boku

by POBJEDA | 07:09:2018 | 10:08:41

“Za Mornaricu Vojske Crne Gore najpogodnija lokacija je Bar jer je tamo i lučka kapetanija, i kasarna i skladišta, i ne narušava se turistička privreda. Luka Bar pogodna je i za prihvat stranih brodova u prijateljskim posjetama i za vrijeme multinacionalnih vježbi. Boka Kotorska kao tradicionalno vojno-pomorsko područje sada je okrenuta turizmu i to se mora uvažiti”, rekao je za “Pobjedu” vojni analitičar Aleksandar Radić.
 
“Dugoročnim planom razvoja odbrane jasno je definisano šta treba da ima Mornarica. Ona je, prije svega, usmjerena na zadatke kontrole akvatorijuma i u skladu sa tim je definisano da je potrebno kupiti patrolne čamce. S obzirom na to da novca nema, prelazno rješenje je prepravka dvije postojeće raketne topovnjače u patrolne brodove”, pojasnio je Radić u izjavi za “Pobjedu”.
 
Kaže da je na potezu Ministarstvo odbrane, koje treba da pronađe novac za modernizaciju Mornarice i obezbijedi sredstva za nabavku patrolnih čamaca i za razvoj infrastrukture.
 
“Male su šanse da postoje donacije, sada su one mnogo rjeđe i, nažalost, propuštene su neke prilike da se postigne kakva-takva razmjena, ali sad je jasno što nudi budžet. Za razliku od ostalih ministarstava u kojima budžetski prilozi ne mogu da se koriste za sopstvene potrebe, Ministarstvo odbrane svake godine unutar budžeta ima mogućnost da novac koji se dobije od prodaje viškova koristi namjenski za usvajanje standarda NATO i ostvarivanja partnerskih ciljeva. To znači da novac od prodaje nepotrebnih brodova može da se iskoristi za kupovinu novih”, navodi Radić.
 
Tačno je, dodaje, da će to mnogima izgledati kao “prelazak sa konja na magarca, kada imate brod od 95 metara i onda tražite brod od 25 metara”.
 
“Ali to je realnost. Ne može Crna Gora da obezbijedi novac da održava veliku mornaricu, niti ima potrebu za fregatom, koja je u vrijeme Jugoslovenske mornarice bila udarna plovna jedinica i trebala je da se suprotstavlja protivničkim ratnim brodovima. Danas je Crna Gora članica NATO-a, zajedno sa Italijom, Hrvatskom, Slovenijom i Albanijom, i nema nagovještaj a da bi moglo doći do konflikta, tako da je njen zadatak onda efikasna kontrola akvatorija istakao”, je Radić.
 
Dugoročno rješenje je, zaključuje on, nabavka bržih i manjih patrolnih čamaca, što znači i prodaju dijela postojećih brodova.
 
“Prije svega fregate jer one, inače, do sada nijesu bile spremne da se koriste za patrolnu službu, povremeno su izlazile na more i služile za vježbe, ali to su brodovi koji su neadekvatni potrebama i situaciji. Ima još nekoliko brodova viška kojih će Mornarica morati da se oslobodi, a pred nama je period kada će sudbina brodova da se riješi i da se nabavi ono što je nužno”, zaključio je Radić.