Društvo

VIDEO: Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Zoran Milošev | 08:09:2018 | 16:18:16

U hotelu “Sidro” juče je otvoren sedmi Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom, koji je okupio veliki broj pacijenata i eminentnih ljekara. Oni će kroz petodnevne radionice, na predavanjima i u direktnom razgovoru sa oboljelima, ukazati na značaj dobre informisanosti, adekvatnog liječenja i načina života.
 
Organizator i utemeljivač kampa je barska NVO "Plavi krug", čija je predsjednica dr Valentina Kalinić. “Dijabetes ne boli i ne upozorava. Morate biti svjesni da ga imate i morate  mu se posvetiti, jer on je stanje, a ne bolest, ali može dovesti do veoma ozbiljnih bolesti i zdravstvenih komplikacija”, upozorava dr Kalinić.
 

Procenat oboljelih od šećerne bolesti na svjetskom nivou poprima obrise pandemije. Pretpostavlja se da u Crnoj Gori ima dijabetičara koliko Bar ima stanovnika - oko 50. 000. Doktori-endokrinolozi smatraju da efekti liječenja nijesu zadovoljavajući, prvenstveno zbog neadekvatnog odnosa pacijenata prema bolesti. Zato su nastojanja NVO "Plavi krug" iz Bara i dr Valentine Kalinić usmjerena na što bolju edukaciju i podizanje svijesti kod oboljelih, ali i potencijalnih pacijenata o preventivi i načinu liječenja.
 
“Odnos prema bolesti je individualan. Imamo dobro motivisane pacijente kojima nijesu potrebni kampovi, a ima dosta onih koji se nijesu na pravi način odnosili prema svojoj bolesti. Liječenje nije samo posao ljekara, već i pacijenta, psihologa i familije”, kazala je za Radio Bar i Bar Info nakon otvaranja kampa dr Kalinić, koja je izrazila zadovoljstvo što kamp iz godine u godinu okuplja sve više učesnika.

 
“Ljekari sve više prihvataju da je ovo značajan vid edukacije i oni su mi iz godine u godinu sve veća podrška. Zato ne želim da odustanem. Kamp je koristan pacijentima, ali i nama ljekarima, jer ovdje dobijamo nove informacije, koje često ne čujemo u ordinaciji i stičemo nova iskustva”, naglasila je dr Kalinić, zahvaljujući čijem je ogromnom trudu i energiji i ustanovljen barski kamp.
 
Božidar Pavićević iz Danilovgrada ima trinaest godina, a već deset dijabetes. “I ranije sam bio na kampu, mnogo mi se svidjelo. Želim da budem dio njega i kada napunim šesnaest godina. Dobro se nosim sa dijabetesom, bavim se sportom i zdravo se hranim. Na kampu sam naučio dosta, između ostalog i o tome kako da se borim sa šećernom bolesti u pubertetu”, kazao je Božidar Pavićević.
 
Ivan Milašević iz NVO “Dijabetes”, Podgorica je učesnik barskog kampa od samog početka, prije sedam godina. “Ja se ovdje osjećam kao domaćin i podrška dr Vanji Kalinić. Sam naziv kampa govori da je njegov cilj da se pacijenti, uz prisustvo velikog broja ljekara, što bolje upoznaju sa svojim problemima i pitaju doktore sve što ih interesuje, jer dijabetes nije samo endokrinološki problem. Ja imam dijagnozu petnaest godina i mislim da me dijabetes nije nu u čemu sputao. Naprotiv, dao mi je više snage u odnosu na druge. Neophodno je sprovesti zdrave stilove života, fizičku aktivnost, ali i otkloniti predrasude, jer je u Crnoj Gori šećerna bolest i dalje tabu tema, a dijabetičari se osjećaju diskriminisanim”, naglašava Milašević.
 

Dr Sreten Kavarić, predsjednik Nacionalne komisije za dijabetes, ističe da je saradnja sa nevladinim sektorom dragocjena i da su uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje i resornog Ministarstva postignuti značajni benefiti za pacijente.
 
“Iz kampa su potekle sjajne informacije i ideje koje su prenijeli na nas i sada već imamo značajne efekte. Prvenstveno, sada, trakice, lancete i glikometre dobijaju svi pacijenti koji su na insulinskoj terapiji, a prethodno su bili dostupni samo djeci do osamnaest godina. Doprinos te, uslovno rečeno, ‘gratis kampanje’ jeste mnogo bolja gliko regulacija nego prije. Drugo, insulinske pumpe su sada dostupnije pacijentima, naravno po određenoj proceduri, i treća stvar sređena je pozitivna lista lijekova. Sada u Crnoj Gori imamo 96% lijekova potrebnih za liječenje dijabetesa i to na teret Fonda”, istakao je dr Kavarić.
 
Kampu je prisustvovao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić. On je podsjetio da je pravilnik koji je omogućio veća prava osobama sa dijabetesom usvojen u januaru prošle godine. “Ono na čemu radimo u toku ove godine, uz preporuke nevladinih organizacija, jeste uvođenje senzora za djecu do sedam, odnosno petnaest godina, za što su potrebna ogromna finansijska sredstva”, kazao je Čirgić.
 


Dr Snežana Vujošević, specijalista-endokrinolg i profesorica Medicinskog fakulteta u Podgorici, koja je stalna učesnica kampa, takođe smatra da je edukacija veoma bitna. Ona ističe i da crnogorski ljekari prate svjetske trendove u liječenju i da će vrlo brzo biti prezentirani pacijentima i javnosti.
 
“Na predstojećem naučnom skupu u Budvi svjetski stručnjaci govoriće o novim načinima liječenja, a ove godine tema povodom Svjetskog dana šećerne bolesti je ‘Dijabetes i porodica’. Pokušaću i ovdje da ukažem da je uloga porodice kamen temeljac u svim oblastima života, pa i u bolesti. Važno je da članovi porodice poštuju oboljelog, da mu pomognu da lakše prihvati bolest i sprovede odgovarajuće mjere liječenja. Moraju ih uputiti na zdravu ishranu bogatu dijetalnim vlaknima, a ne koncentrovanim ugljenim hidratima, uticati na njih da više šetaju i bave se fizičkom aktivnošću”, navodi dr Vujošević.
 
Organizatori su se potrudili da na kamp, u skladu sa tradicijom, dovedu i poznate ličnosti čiji je uticaj u javnosti uvijek značajan, a koje se ne libe da otvoreno govore o svojim zdravstvenim problemima. Poznata muzička zvijezda Goca Tržan bila je ovoga puta gost kampa. Ona nije oboljela od dijabetesa, ali jeste od insulinske rezistencije, koja je korak do šećerne bolesti.
 

“Ne morate da budete bolesni da biste bili drugačiji od drugih. Ima raznih načina da budemo drugačiji i zato ne treba da se prepustimo tome i budemo očajni. U trudnoći sam dobila insulinsku rezistenciju, a simptomi su se ispoljili kasnije. Pomoglo mi je to što sam se informisala i pridržavala pravila. Imala sam rješenje za svoju prekomjernu glad, jer do tada nisam mogla da smršam, uprkos strogim dijetama. Osjećala sam se vrlo loše. Izuzetno je važno imati mogućnosti da pričate sa ljekarima, stručnjacima i ljudima sa sličnim iskustvima”, kazala je Goca Tržan koja je savladala insulinsku rezistenciju pravilnom ishranom, sa tri obroka dnevno, bez ‘grickalica’ između.
 
“Ne pijem, ne pušim i bavim se sportom. Bilo mi je veoma teško da se odreknem hljeba, peciva, maminih kiflica. Sada to manje konzumiram i osjećam se mnogo bolje", kazala je za Radio Bar i Bar info Goca Tržan.
 
Kamp su podržale farmaceutske kuće, Luka Bar, hotel "Sidro", privrednici...
 
“Mi smo tu od prvog dana i trudimo se da pomognemo da se kamp održava, jer je to izvanredan način edukacije. Pokazalo se da postoji hroničan nedostatak vremena. Ljekari nemaju dovoljno vremena, sestre takođe, a ljudi su u problemu. Pacijentima su potrebne informacije, ali ne preko Interneta. Da bi liječili dijabetes moramo imati veoma organizovanu edukaciju, koja će pacijentima omogućiti da prepoznaju i savladaju bolest na taj način što će upravljati njome. Zato podržavamo ovaj kamp", kazao je Ratko Miladinović iz danske farmaceutske kuće "Novo Nordisk", koji je istakao da su farmaceutske kuće napravile i određene ustupke kada je riječ o medikamentima, svjesni da su sredstva Fonda ograničena.
 
Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom trajaće do 12. septembra.