Društvo

Davaoci krvi ostali bez prostorija

by Ivanka Leković | 13:09:2018 | 15:09:42

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Luka Bar”, čije postojanje je ušlo u pedesetu godinu, već tri mjeseca nema svoje prostorije. Iz stare barake, koja je vlasništvo Luke, iseljeni su, kao i ostali korisnici, jer je objekat predviđen za rušenje.
 
Kako kaže njihov predsjednik Božo Joličić, stvari koje nisu razgrabljene smještene su pod nadstrešnicom preduzeća “Pakorini”, odnosno Stare pošte.
 
 “U ovom trenutku nemamo prostor gdje građani mogu da nas nađu, pa se snalazimo - sa davaocima kontaktiramo u svako doba, kad za to ima potrebe, a nalazimo se gdje se dogovorimo u gradu. Nemamo sredstava za tzv. 'obrok oporavka' poslije davanja krvi i za troškove vozila koje smo od Opštine na poklon dobili prije 10 godina”, kaže Zoran Popović, koji obavlja poslove sekretara Društva.
 
Društvo od “Luke Bar” prima mjesečnu dotaciju od 500 eura, a njegov rad donacijama pomažu firme “Kalamper”, “Cerovo”, “Jadroagent”, “Zenšped”, auto škola “Le man”, auto centar “Femić” i jedan broj privrednika, ali je donacija svake godine sve manje.
 
Od Opštine očekuju pomoć u rješavanju stambenog pitanja barskih davalaca.
 
Ove godine nadaju se i materijalnoj pomoći Opštine kako bi obezbijedili finansijsku stabilnost Društva, čiji rashodi se odnose na obroke za davaoce i održavanja vozila i telefonskih računa.
 
 “Očekujemo da će Opština pomoći da nastavimo svoj humani posao tako što će nam obezbijediti trajno rješenje-bar jednu prostoriju za funkcionisanje Društva. Očekujemo odluku Opštine kojom će se riješiti finansiranje Društva. Iz budžeta se izdvaja 0,5% od čega se za osam NVO od posebnog značaja odvaja 40%”, kaže predsjednik Društva, Božo Joličić.
 
 “U cijeloj Crnoj Gori je nestašica krvi svih grupa. Društvo je za sedam mjeseci, po zahtjevima građana, prikupilo više od 520 jedinica krvi. Mnogi naši davaoci samoinicijativno, po pozivu prijatelja i komšija, daju krv i mi to nemamo u evidenciji”, ističe Popović.

 
 “Čast mi je baviti se ovim humanim poslom, jer pomažem svojim sugrađanima, bilo gdje da se liječe, u Crnoj Gori i van nje. Sekretar sam Društva koje broji gotovo dvije hiljade članova - od 18 do 81 godinu”, kaže on,
 
Zoran u Luci radi kao fizički radnik, pa mu se često dešava da cijelo prijepodne traži i razvozi davaoce, da bi popodne obavljao teške fizičke poslove. Kako bi se njegov rad makar simbolički ispoštovao, smatra da bi bilo korektno da postoji radno mjesto Sekretara društva. Na taj način bi stalno bio na raspolaganju sugrađanima kojima je potrebna pomoć. Njegov posao je da davaoce poveze do Transfuzije, sačeka da daju krv i odvede ih da jedu, a potom vrati kući.
 
Joličić ističe da je važno napomenuti da je krv registrovanih davalaca “višestruko provjerena, testirana i sigurna”. On podsjeća da je davanje krvi bar jednom godišnje zdravo i za davaoca.
 
Ovih dana, zbog nedostatka krvi, rukav su zasukali pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore, koji ističu da su uvijek spremni da pomognu u ovakvim i sličnim situacijama.