Društvo

Ekološka akcija u čitavoj opštini

by Željko Milović | 15:09:2018 | 11:19:51

Juče je u Baru realizovana ekološka akcija “Nastavimo drugačije - Let's do it Montenegro”, a odvijala se sinhronizovano u još 150 zemalja svijeta. Nosilac akcije za Crnu Goru je ADP-Zid, koji je dio svjetskog pokreta “Let's do it”, a koordinator akcije za Opštinu Bar bio je mr Miodrag Banović iz NVO Info Sport CG.
 

“Cilj akcije nije bilo samo uklanjanje otpada, već i podsticanje građanskog aktivizma, podizanje ekološke svijesti i kulture življenja u Crnoj Gori. Na ovaj način pokazujemo i dokazujemo svijetu da je Crna Gora civilizovana i organizovana država i da ide u korak sa civilizovanim svijetom. S obzirom da još uvijek traje turistička sezona, učesnike u akciji su podržali brojni turisti – kupači na plažama u Baru koji su učestvovali u akcijama odnošenja optada iz priobalnog dijela Opštine Bar. U Baru se nastavila akcija i u poslijepodnevnoj smjeni navodnjavanjem mladih zasada maslina i palmi”, kaže se u Banovićevom dopisu.
 
Na akciji u Baru učestvovalo, po njegovim riječima, oko 1.500 sugrađana svih kategorija stanovništva.
 

“Pored pojedinačnih i porodičnih dolazaka, organizovano su došli na akciju i Mornarica Vojske Crne Gore, predstavnici osnovnih škola ‘Jugoslavija’, ‘Blažo J. Orlandić’, ‘Anto Đedović’, ‘Meksiko’, ‘Srbija’, ‘Jovan Tomašević’, ‘Bratstvo-Jedinstvo’ i ‘Đerđ K. Skenderbeg’, zatim PPU ‘Svetionik’, Srednja stručna škola, članovi omladine SD i DPS, Izviđački odred ‘24.novembar’, NVO ‘Starobarska čaršija’, te NVO INFO sport CG”, objašnjava Banović i dodaje da je akcija realizovana na Topolici , Šušanju, rekreativnom parku “Šumice”, uklonjen je otpad od OŠ “Srbija” do tvrđave Stari Bar, zatim na potezu od OŠ “Jovan Tomašević” do centra Virpazara i iz centralnog dijela MZ Ostros. Akcije u Sutomoru i Pečuricama odložene su, kaže on, za drugi termin.