Društvo

Preminuo profesor Gimnazije Robert Tijanić

| 17:09:2018 | 20:56:46

Juče je u Baru umro Robert Tijanić, profesor filozofije i logike Gimnazije “Niko Rolović”.
 
O njemu biranim riječima govori kolega i prijatelj Ranko Opančina:
 
"Sjutra, 18. septembra, barska Gimnazija oprašta se od jedne od svojih najmarkantnijih i najuglednijih figura koje su obilježile njen rad posljednjih decenija. Umro je naš kolega, naš prijatelj, neponovljivi profesor filozofije Robert Tijanić.            
 
Istorija svih njegovih zemaljskih dana jeste istorija jednog nenadmašnog zanosa svijetom knjige i, uopšte, svim onim u čemu se ljudski duh ikada istinski objavio ili istinski trijumfovao.
 
Filozofija, teologija, klasični jezici, nauke, umjetnosti, astronomija, šah, sve to, pa i više od toga, tražilo je i nalazilo mjesta u njegovim interesovanjima i na njegovim policama.
 
Za brojne generacije kojima je predavao, njegova učionica predstavljala je atinsku Agoru, a njegove riječi samo zlatno zrnevlje.
 
***
 
Van učionice, profesor Tijanić je bio čovjek od malo riječi, nepotkupljiv, nezavisan, pravi Aristotelov sljedbenik.
 
Bio je istinski slobodan čovjek, u punom i najstrožem smislu te riječi.
 
Nije se obazirao na čaršiju, niti polagao mnogo na društvenu uglađenost, štaviše, na ovu je gledao kao na neku vrstu štetnog društvenog ugovora koji ničemu nema da posluži osim kompromitovanju istine.
 
Nosio je u sebi nešto od gospodstva sa slika starih majstora, otvarajući svoj svijet drugima samo upitan i samo poizdaleka.
 
Ako se njegovo nesvakidašnje ime nekada i čudno prislanjalo uz naše gorštačko prezime Tijanić, danas nesumnjivo znamo da će to dvoje još dugo i dugo odjekivati u pričama i sjećanjima trideset četiri generacije učenika koji su doživjeli radost da im se naš veliki profesor nađe na životnom putu.

Gimnazija 'Niko Rolović' za njim iskreno tuguje".
 
***
 
Robert Tijanić je rođen 12. juna 1955. u Rijeci – Hrvatska. Sa roditeljima i bratom preselio se u Bar 1966. godine. U Baru je zavšrio i Gimnaziju, a potom i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu sa ocjenom 10.
 
U barskoj Gimnaziji radio je kao profesor filozofije i logike od 1983. godine. Kao i njegov brat Nenad (Lazar), u mladosti je bio aktivan šahista, a u poznijim godinama izučavao je astrologiju i humanističke nauke. Bio je jedan od osnivača Narodne stranke 1989. godine i prvi predsjednik ove partije za Bar, nakon čega nije bio politički aktivan.
 
Iza sebe je ostavio dvoje djece – Igora i Ninu.  
 
Sahrana Roberta Tijanića biće sjutra na gradskom groblju Gvozden Brijeg u 16:00. U barskoj Gimnaziji neće biti održana nastava u znak sjećanja i žalosti za uglednim profesorom.