Društvo

Istarski maslinari u posjeti Društvu maslinara Bar

| 26:09:2018 | 10:21:24

Grupa istarskih maslinara je proteklog vikenda bila gost Društva maslinara iz Bara.
 
Dugogodišnji maslinarski prijatelji iz Istre su odlučili da prevale skoro 900 kilometara u jednom smjeru i dođu kako bi posjetili svoje kolege, upoznali se sa maslinarstvom u Baru i Crnoj Gori, prirodne i kulturne ljepote...
 
Barani su imali zadovoljstvo da gostima pokažu Staru maslinu, Stari grad Bar, maslinjake u Dabanovu i Džidžarinu, veoma stare masline u Komini i Pečuricama i druge mnogobrojne zanimljivosti.

 
„Gosti su imali zadovoljstvo da degustiraju barsko maslinovo ulje, kozji sir sa obronaka Rumije i druge specijalitete lokalne kuhinje. Oni se, pored maslinarstva, u Istri bave i agroturizmom i svoje maslinovo ulje i druge poljoprivredne proizvode plasiraju kroz turističku ponudu po vrlo povoljnim cijenama. U Baru i okolini su prepoznali odlične potencijale za bavljenje agroturizmom i razvojem ove ponude na poljoprivrednim gazdinstvima. Istrani su bili začuđeni visinom stabala maslina u Baru i saznanjem da još uvjek postoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje. Potvrdili su preporuke koje Društvo maslinara Bar daje svojim maslinarima, a koje se odnose na značaj rezidbe odnosno revitalizacije stabala maslina i spuštanja krošnje na visinu sa koje se plodovi mogu brati. Rekli su da u Istri ne postoje maslinari koji plodove sakupljaju sa zemlje, ta da je ta praksa napuštena prije više od dvadeset godina“, kaže Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.

 
Istrani su domaćine pozvali da i ove godine učestvuju na maslinarskim manifestacijama koje se organizuju u Istri i budu njihovi gosti.