Društvo

Održana manifestacija Ex Albis Ulivis - početak berbe maslina

by Željko Milović | 14:10:2018 | 23:26:36

Proteklog vikenda je na Topolici i u Starom Baru organizovana IV maslinarska manifestacija Ex albis ulivis. Organizator je bilo Društvo maslinara Bar, a generalni pokrovitelj Fondacija Petrović Njegoš, koja četiri godine zaredom podržava organizaciju ovog za maslinare i maslinarstvo bitnog događaja u Baru, kojim se označava početak berbe maslina.
 
Na žalost, ove godine u Baru neće biti ozbiljne berbe maslina, ali su uzorni maslinari sačuvali kvalitet svojih ulja koja su prošle godine dobili u ranoj berbi maslina, i koja su na Maslinijadi i na manifestacijama u regionu dobili zlatne medalje za kvalitet. „Zlatna“ ulja su izložili maslinari Redžep Kolar i Petar Pukić, a ulja nagrađivana medaljama za kvalitet Srednja stručna škola, Vakuf Islamske zajednice Bar, Sait Čantić, Nijazim Bećović, Fahrudin Mujić, Ibrahim Duraković i Filip Jovović. Posebno osvježenje na manifestaciji je bilo pojavljivanje predstavnika AD „Plantaže“ iz Podgorice, koji su donijeli ovogodišnje „mlado ulje“ vrhunskog kvaliteta.
 

Tradicionalna fešta mladog maslinovog ulja je započeta u petak u Dvorcu kralja Nikole, gdje je u prisustvu velikog broja maslinara, ljubitelja masline i maslinovog ulja i mnogobrojnih turista održano predavanje na temu „Prepoznavanje i ocjena kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja“. Nakon predavanja, u dvorištu je održana praktična degustacija maslinovih ulja koju su vodili stručni senzorski ocjenjivači Društva maslinara Bar. Visok nivo kvaliteta prošlogodišnjih ulja je potvrda da je bilo vrhunsko, ali i da su maslinari koji su izlagali ulja primjenili sve preporuke u skladištenju i pakovanju ekstradjevičanskih ulja.
 

Drugi dan manifestacije je tradiocionalno održan u Starom gradu Baru. Na desetak štandova, gosti su imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa maslinarima degustiraju i kupe veoma kvalitetna maslinova ulja. Na štandu nazvanom „Oil bar“ senzorski ocjenjivači Društva maslinara su organizovali „Malu školu degustacije“, gdje su zainteresovani posjetioci mogli da dobiju kratku obuku kako se degustiraju, i kako da prepoznaju i razdvoje kvalitetna od nekvalitetnih maslinovih ulja.
 

Gosti iz Bara i regiona i turisti su, pored degustacije vrhunskih maslinovih ulja, imali zadovoljstvo da probaju priganice, kozji sir, barski med i starobarske poslastice uz domaći sok od šipka. Kompanija „Yomil“ iz Bara je izložila mašine i alate iz programa „Stihl“.
 
„Manifestacija Ex albis ulivis je uspješno realizovana, i mi u Društvu maslinara smo sigurni da njena organizacija značajno doprinosi razvoju maslinarstva i edukaciji potrošača, te unaprijađenju turističke ponude Bara. Primijetili smo da postoji zbunjenost oko naziva manifestacije, pa valja istaći da je 'Ex albis ulivis' jedna od pet kategorija maslinovog ulja u Starom Rimu, odnosno prva kategorija ulja koja se proizvodila od prvoubranih ranih zelenih svježih maslina, a bilo je dostupna samo bogatim slojevima društva. Peta kategorija ulja se dobijala od maslina sakupljanih sa zemlje i to ulje su dobijali robovi. Ako su Stari Rimljani znali da je ulje od zelenih maslina hrana i lijek, nema razloga da mi u 21. vijeku koristimo ulje koje su koristili robovi u starom Rimu“, rekao je medijima Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.