Društvo

Peticija sa 2721 potpisom sjutra se predaje u SO Bar

by Željko Milović | 21:10:2018 | 22:29:33

Drugog dana protestnog okupljanja grupe građana protiv izgradnje vrtića u dvorištu Gimnazije / Ekonomske nastavljeno je sa skupljanjem potpisa, i do sada je, prema tvrdnjama organizatora, 2721 punoljetni građanin sa prebivalištem u Baru potpisao peticiju.
 
Najavljeno je da će se potpisi i peticija za novu javnu raspravu, promjenu urbanističke parcele za izgradnju, te ponovnu izradu projekta vrtića, sjutra predati Građanskom birou, odnosno Skupštini opštine Bar i njenom predsjedniku Miću Orlandiću.
 
Građanski aktivisti su se danas od 6 sati okupljali ispred gradilišta dječjeg vrtića, a od 10 je počeo zvaničan protest, uz prikupljanje potpisa po uobičajenom principu “ime i prezime – matični broj - potpis”.
 

“Ljudi je i danas bilo, organizovali smo i improvizovani koncert u tzv ‘drugoj smjeni’, nakon 14 sati. Profesori gimnazije su bili brojni, dalo je podršku njih 18, pojavili se i neki profesori iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Nije bilo nikakvih incidenata, opet sve u duhu dobre zabave. Ujutru se očekuje nastavak radova, ali će građani biti pripravni, i nadamo se najboljem ishodu”, rekla je za Bar Info jedna od organizatorki protestnog skupa Rialda Kurgaš, studentkinja završne godine Medicine, koja je učila u barskoj Gimnaziji.   
 
Učesnici protesta su se juče obratili medijima saopštenjem u kojem navode razloge svoga bunta. U dopisu piše da se peticijom ukazuje na nesaglasnost odabrane lokacije sa higijensko-medicinskim standardima za izgradnju obrazovnih ustanova i ugroženu bezbjednost djece gustim saobraćajem, dodatno drastično opterećenje saobraćajne infrastrukture centra grada, te kanalizacione mreže i sistema za odliv atmosferskih voda, otimanje dvorišta od nekoliko stotina djece koja pohađaju srednju i osnovnu školu, i na kraju uništavanje višedecenijskog simbola mladosti grada Bara i velike zelene površina čijom se devastacijom narušava kvalitet života građana.
 
U današnjem saopštenju učesnici protestnog skupa su pozvali sve građane da se informišu o problemima i nedostacima aktuelnog projekta, i da daju svoj doprinos u zaustavljanju devastacije gradskog jezgra. Takođe, pozvali su Gradonačelnika Raičevića da im da svoju podršku i “stane u odbranu interesa svih građana”. Tražili su još jednom odlaganje radova i sječu čempresa, te organizovanje nove javne rasprave, koja će, kako kažu, “ovog puta zaista biti javna”.


Ministar prosvjete Damir Šehović je sa gradonačelnikom Bara Dušanom Raičevićem položio prije nekoliko dana kamen temeljac za novi objekat, a obojica su naglasili koliko je za prebukirani centralni barski vrtić bitno što Topolica dobija ovakav moderan objekat koji će u jaslice i vrtić prihvatiti 400 djece.
Izgradnjom objekta će biti riješen jedan od gorućih problema grada unazad nekoliko decenija.
 
Gradilište novog vrtića nalazi se na zemljištu koje je u vlasništvu Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete.
 
U lokalnom parlamentu je izmjenama DUP-a “Topolica I” 29. septembra 2009. opredijeljena i usvojena upravo ova lokacija za vrtić sa 20 glasova “za”, šest “protiv” i dva uzdržana.
 
Ministarstvo održivog razvoja je u martu 2017. izdalo građevinsku dozvolu, a sve u cilju rješavanja nedostatka prostora za najmlađe. Raspisana je i održana javna rasprava na ovu temu.