Društvo

Biram Bar: Podrška inicijativu da se razgovara o mjestu vrtića

| 22:10:2018 | 15:55:33

Saopštenjem u vezi izgradnje novog dječijeg vrtića u Baru u dvorištu Gimnazije / Ekonomske, oglasila se stranka “Biram Bar”. Saopštenje prenosimo integralno:
 
Od ponedjeljka 15.10, kada je položen kamen temeljac za novi dječiji vrtić, odbornici “Biram Bar”, kao i sam predsjednik Radomir Novaković, dobili su mnogo pritužbi građana na lokaciju na kojoj je planirana njegova izgradnja (između Gimnazije “Niko Rolović”, JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i OŠ “Blažo Jokov Orlandić”).
 
Mi u “Biram Bar” smatramo da dogovor kuću gradi! Nema te stvari ili pitanja oko kojeg mi Barani ne možemo da se dogovorimo. Rješenje postoji, ali nam trebaju hladne glave i razgovor. Treba sjesti i sagledati argumente koji su “za” i one koji su “protiv”.
 
U jednom smo svi saglasni: a to je da je gradu potreban, najmanje, još jedan vrtić.
 
Na mjestu na kome je to predviđeno planom iz 2009. godine - ili negdje drugo, kako bi sačuvali borove koji su pluća grada - potrebno je da sjednemo i da razgovaramo. I jedno i drugo je potrebno Baru.
 
Ovo pitanje je delikatno, jer je vrtić potreba, ali, isto tako, smatramo da treba uvažiti sugrađane koji negoduju. Znači, nama treba razgovor da bi situaciju sagledali iz više uglova i pronašli kompromisno rješenje kojim će svi građani Bara biti zadovoljni.
 
Upravo zbog toga, odbornička grupa “Biram Bar” će podržati inicijativu u Skupštini Bara da se još jednom razmotri određivanje mjesta za izgradnju vrtića, jer je ovo mjesto predviđeno DUP-om iz 2009. godine, kada je Bar izgledao znatno drugačije. Tada i u tim uslovima, ovo mjesto je bilo dobro. Danas, kada se Bar tako naglo razvio, to predviđeno mjesto možda i nije idealno.
 
Kao ozbiljni ljudi, nedavno smo izjavili da je suština politike - rješavanje problema građana. S jedne strane, svakako postoji evidentan problem nedostatka mjesta u vrtićima. S druge strane, postoji sigurno još nekoliko lokacija u gradu koje bi bile bolje za ovu namjenu.