Društvo

Političke partije se oglasile povodom izgradnje vrtića

| 23:10:2018 | 12:31:14

Saopštenjima za javnost oko izgradnje vrtića u dvorištu Gimnazije / Ekonomske škole danas se oglasilo nekoliko političkih partija.
 
Klub odbornika Demokrata u SO Bar:

Nakon što su predstavnici građana predali Građansku inicijativu, odnosno peticiju koju je potpisalo preko 2700 građana Bara, a kojom se traži nova javna rasprava, promjena urbanističke parcele za izgradnju vrtića, te ponovna izrada projekta, zaključujemo da su se time ispunili svi uslovi za hitno postupanje nadležnih organa, čiji će krajnji rezultat biti sazivanje sjednice Skupštine Opštine odnosno rasprava i rješavanje ovog važnog problema.

Napominjemo da je odbornički klub Demokrata još tokom prošle nedjelje inicirao sazivanje SO i pozvao vladajuću koaliciju da postupi u skladu sa voljom velike većine građana Bara, te sazove vanrednu sjednicu na kojoj bi se pomenuto pitanje hitno razmatralo.
Takođe naglašavamo da bi bilo koji dalji perfidan pokušaj izbjegavanja rasprave o ovom problemu bio samo nastavak ostvarivanja nakaradnih planova iz Izmjena i dopuna DUP-a Topolica I, koji je tokom 2009. izglasala upravo vladajuća koalicija na čelu sa osuđenikom Žarkom Pavićevićem, ali i sadašnjom predsjednicom lokalnog odbora DPS-a Brankom Nikezić. Tim planom Žarko Pavićević realizovao je i “legalizovao” brojne nelegalne objekte na tom području.

Plan koji je 2009. izradila firma “Basketing”, inače bliska visokom funkcioneru DPS-a Tarzanu Miloševiću, imao je očigledno za cilj sticanje milionske dobiti, kako će se kasnije ispostaviti za tada prvog čovjeka grada Bara, bez prevelikog interesa za razmatranje izvodljivosti projekata, poput projekta pomenutog vrtića. Napominjemo da se upravo na osnovu tako skrojenog plana želi izgraditi pomenuti vrtić. Smatramo da je to nedopustivo.

Na kraju, da u našem gradu nije sve tako crno, potvrđuje ogromna želja i veliki građanski aktivizam koji je prisutan u proteklih nekoliko dana od strane brojnih građana Bara, a koji je rezultirao sakupljanjem velikog broja potpisa koji su formalizovani u Građansku inicijativu, kojom će se bar na kratko zaustaviti uništenje jednog zaista kultnog mjesta, odnosno svojevrsnih zelenih pluća našeg grada.
 
SDP:
 
Poslanica SDP u Skupštini Crne Gore dr Draginja Vuksanović – Stanković uputiće pitanje ministru prosvjete Damiru Šehoviću na premijerskom satu koji će biti održan sjutra.
 
Poštovani gospodine Šehoviću,
 
U Baru je u toku protest ogromnog broja građana koji su sa pravom zabrinuti zbog najave sječe stabala zbog izgradnje vrtića u dvorištu srednjoškolskog centra.  Razlog za to je namjera vašeg ministarstva da se za potrebe izgradnje vrtića posiječe preko 80 stabala čempresa i borova koji su na ovoj lokaciji posađeni prije 50 godina. Da li je postojala mogućnost izgradnje vrtića na nekoj drugoj lokaciji i ako nije,  da li postoji mogućnost izmjene projekta kako bi se vrtić arhitektonski uklopio u okruženje u kojem će biti izgrađen?
 
Zelene površine su jedan od najbitnih elemenata urbanog življenja i to pogotovo kad su u pitanju sredine koje su usljed nagle izgradnje ostale bez njih. Bar, kao i drugi primorski gradove, nije zaobišao talas "betonizacije" u protekle tri decenije, tako da sada, za sve nas, prioritet mora biti očuvanje ono malo urbanog zelenila koje je ostalo. Pogotovo jer je planirano uništenje borova i čempresa kojima treba nekoliko decenija da izrastu.
 
Savremena arhitektonska rješenja idu u pravcu što većeg učešća zelenih površina u igradnji novih objekata, ali u Crnoj Gori imamo paradoksalnu situaciju - da neko želi da posiječe višedecenijska stabla da bi napravio vrtić u kojem će naši najmlađi učiti o značaju očuvanja prirode.
 
Ovo pitanje nije samo pitanje jednog vrtića, nego borbe za bolje i humanije uslove života za sve naše sugrađane, i u Baru i u drugim gradovima.