Društvo

Crkva na Rumiji se oblaže kamenom

by Željko Milović | 23:10:2018 | 12:35:03

Srpska pravoslavna crkva je tokom oktobra izvršila radove dogradnje i oblaganja kamenom crkve Svete Trojice na Rumiji.
 
Već petnaestak dana građevinski materijal se iznosi magarcima i konjima do vrha planine, gdje majstori objekat oblažu stiroporom, a potom se na armaturu kači kamen.
 
U medijima i na društvenim mrežama dio građanstva je protestovao zbog ovog akta.
 
“Nestaće limenog odraza sa Rumije, a zraci jesenjeg sunca obasjaće novu, sada kamenu kućicu, ‘stariju i ljepšu crkvu Svete Trojice, bespravno sagrađenu uz amin mitropolita Amfilohija i zaglušujuće ćutanje države Crne Gore”, pisao je danas u tekstu sa naslovnice urednik “Pobjede” Draško Đuranović, ocjenjujući da se na Rumiji nesmetano urušava kult dukljanskog kneza Vladimira.

 
Međutim, Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve je u saopštenju medijima istakla kako je “ispunjen svojevrsni zavjet o obnovi crkve”.
 
“Na Rumiji ovih dana ništa nije rađeno u tajnosti. U plemenitom poslu sanacije i uljepšavanja Rumijske crkve učestvuje veliki broj ljudi, uglavnom mladih pravoslavaca iz Bara, ponosno hvaleći se da se svojim trudom nadograđuju na trud i vjeru svojih predaka (...) Hodeći stopama zavjeta svojih predaka, vjernici Bara i okoline ovih dana su odlučili da materijalizaciji tog zavjeta daju puni smisao i Rumijsku crkvu su, velikim dijelom, obložili upravo tim kamenom koji su njihovi preci iznosili upravo radi toga. Radovi na crkvi Svete Trojice na Rumiji nijesu nikakva nova gradnja. Njima se ne mijenja ni gabarit ni oblik crkve”, stoji, pored ostalog, u saopštenju SPC.