Društvo

VIDEO: Raičević i Orlandić sa predstavnicima protesta

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Zoran Milošev, photo: A. Baković | 23:10:2018 | 18:52:19

Izgradnja vrtića u Baru na planiranoj lokaciji, između Gimnazije/Ekonomske i O.Š. "Blažo Jokov Orlandić", biće još jednom preispitana na V sjednici SO Bar, 12. novembra, nakon protesta i peticije koju je potpisalo 2721 građanin - dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika građanske inicijative sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem i čelnim čovjekom Skupštine Mićom Orlandićem. Do tada, biće obustavljeni protesti, ali i radovi na gradilištu.

 
“Građanski aktivizam prepoznat je kao korektiv vlasti, ali ono što je još dobro jeste da su ovi protesti bili prilika da građanima uputimo apel da učestvuju u javnim raspravama koje organizuju lokalna i državna uprava i  na taj način doprinesu da budu donijete što bolje odluke", kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je istakao da je sastanak bio i prilika da predstavnike građanske inicijative upoznaju sa svim važnim detaljima o potrebama grada i najmlađih.
 
“Ono što je 2009. godine bilo definisano kao potreba našeg grada, danas je, možda, već prevaziđeno i danas imamo još veće potrebe za otvaranjem vrtića. Drago mi je bilo da čujem predstavnike građana koji su protestovali na demokratski način i koji su isto tako i učestvovali u diskusiji. Takođe bih se zahvalio medijima koji su adekvatno prenosili informacije o ovim dešavanjima”, istakao je Raičević i naglasio da je primarni cilj građanske inicijative postignut.
 
Predsjednik SO Bar Mićo Orlandić je naveo da je građanska inicijativa podnijeta u skladu sa važećim propisima i da je pokazala "da svi zajedno moramo donositi odluke od značaja za razvoj grada".

 
“Građani se moraju više uključiti kada se donosi Prostorno-planska dokumentacija i ovu inicijativu vidim kao doprinos naših građana ka boljem odlučivanju i donošenju odluka koje će značiti prosperitet i boljitak za našu opštinu. Bio bih srećan da ovakvih inicijativa bude više i u narednom periodu, a Skupština opštine će se uvijek prema njima odgovorno odnositi”, kazao je predsjednik SO Bar Mićo Orlandić, koji je istakao da su predsjednik opštine i on zajedno kontaktirali sve relevantne institucije, važne za ovaj posao - Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo prosvjete, Direkciju za javne radove, i da će odbornicima i predstavnicima građanske inicijative na V sjednici  SO, 12. novembra, biti prezentirane sve važne informacije i činjenice, prema kojima će se odrediti.
 
“Izmjene Prostorno-planske dokumentacije traju dugo, to je složen proces i ne donosimo ih na nivou lokalne uprave. Imamo na raspolaganju 2.500.000€ i ukoliko se Skupština izjasni da ne gradimo vrtić, ulazimo u najmanje petogodišnji period ponovne pravne i formalne procedure potrebne za izgradnju jednog ovakvog objekta. Mi, kao Skupština,nemamo odlučujuću ulogu, ali ovo su naši građani i naša djeca i mi ćemo pokušati da dođemo do najboljeg rješenja", kazao je čelni čovjek barskog parlamenta Mićo Orlandić, koji je istakao da su i sa novootvorenom vaspitnom jedinicom, čiji je prostor pod zakupom, kod megamarketa "Voli", zadovoljene potrebe svega 50 % naših mališana, pa su roditelji prinuđeni da djecu smještaju u privatne vrtiće ili, često u neadekvatne uslove.
 
 "Ovo je prva građanska inicijativa u ovom sazivu i mi ćemo se, ponavljam, odnositi na odgovarajući način prema njoj, sagledati problem sa svih strana i argumente ‘za’ ili ‘protiv’ na pravom mjestu, u Skupštini", zaključio je Orlandić.

 
Predstavnici Organizacionog odbora protesta i Građanske inicijative protiv gradnje vrtića na planiranoj lokaciji, zadovoljni su tokom i ishodom sastanka sa čelnim ljudima lokalne uprave i Skupštine.
 
“U mirnoj i konstruktivnoj atmosferi razgovarali smo o našoj inicijativi. Zadovoljni smo što su donosioci odluka prepoznali značaj i snagu onoga što tražimo. Nismo danas očekivali konačnu odluku, već smo željeli konstruktivan dijalog. Protesti će biti obustavljeni, ali i radovi”, kazala je Slavica Vujović, predstavnica građana i pedagog u Gimnaziji "Niko Rolović"
 
Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević upoznao je učesnike sastanka i predstavnike medija da projekat novog vrtića, u dijelu pejzažne arhitekture, podrazumijeva sadnju 1530 novih sadnica visokog i niskog rastinja, što, kako je kazao, znači da Bar neće ostati bez odgovarajuće zelene oaze.